Ζωηφόρος

Εξαθλιωμένη χώρα, ταπεινωμένοι Έλληνες,

Εξαθλιωμένη χώρα, ταπεινωμένοι Έλληνες


Δραματικές στιγμές ζει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και κάποιοι, πολλοί, εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι χρονιά – σοκ για τις εσχατιές της κοινωνίας κι όχι μόνο. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά και κάποιοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα γύρω από την οικονομική πολιτική και κυρίως την πολιτική προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οι Γιατροί του Κόσμου, πριν μερικές ημέρες εξέπεμψαν ΣΟΣ λέγοντας ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός τω πολιτών που τους ζητούν ιατρική βοήθεια. Κι ο λόγος είναι ότι δεν έχουν χρήματα αλλά ούτε και ασφαλιστική κάλυψη για να πάνε σε νοσοκομείο. Το χειρότερο είναι ότι εκτός από δωρεάν ιατρική περίθαλψη ζητούν από την Οργάνωση και φαγητό καθώς είναι μέρες νηστικοί.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα συσσίτια της Εκκλησίας αφού χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν να φάνε μια μερίδα για να ζήσουν. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Αναζήτησε δε χορηγό για τα δωρεάν φαγητά στη… Μονή Βατοπεδίου.

Στα παιδικά χωριά SOS και άλλα ορφανοτροφεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Χατζηκυριάκειο, γίνεται χαμός από τις εκκλήσεις για βοήθεια από δυστυχισμένους ανθρώπους. Κάποιες οικογένειες, μάλιστα, παρακαλάνε τα ιδρύματα να τους πάρουν τα παιδιά γιατί δεν έχουν να τα ζήσουν. Άλλοι αναγκάζονται να τα δώσουν για υιοθεσία για ένα κομμάτι ψωμί θυμίζοντας τις εποχές της Φρειδερίκης και το παιδομάζωμα όπου χιλιάδες παιδιά μετά τον εμφύλιο πήγαν στα πέρατα του κόσμου και υιοθετήθηκαν για να γλιτώσουν το θάνατο από την πείνα.

Μάνα πήγε στον εισαγγελέα και ζήτησε να της πάρουν το παιδί για υιοθεσία διότι δεν είχε να πληρώσει ενοίκιο και φαγητό. Οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας έκαναν έρανο για να βοηθήσουν τη φτωχή γυναίκα.

Διπλάσιος είναι πλέον και ο αριθμός των αστέγων, των περίφημων homeless τους οποίους βλέπαμε στα ταξίδια μας στο εξωτερικό και παθαίναμε σοκ γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ τόσους πολλούς. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν στα παγκάκια δεν είναι μόνο κάποιοι που γεννήθηκαν φτωχοί αλλά και άνθρωποι με σπουδές και καλές δουλειές που καταστράφηκαν σε μια νύχτα και τέθηκαν στο περιθώριο της ζωής.

Στην «Ημερησία του Σαββατοκύριακου» παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι από εκείνα τα γκάλοπ που δεν είναι στημένα και πληρωμένα για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.

Στην έρευνα λοιπόν ερωτώνται οι Αθηναίοι για την οικονομική τους κατάσταση και το μέλλον. Εθνική κατάθλιψη, είναι το βασικό συμπέρασμα.

Οκτώ στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι το επόμενο τρίμηνο τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα ενώ 9 στους 10 χαρακτηρίζουν άσχημη και πολύ άσχημη την οικονομική κατάσταση.

Περισσότεροι από τους μισούς είτε αποσύρουν τις καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες είτε δανείζονται για να πληρώσουν τους καθημερινούς λογαριασμούς.

Και είναι τέτοια η απελπισία του κόσμου για τα οικονομικά που «μαυρίζει» και το πολιτικό σύστημα θεωρώντας το υπεύθυνο για το σημερινό χάλι.

Αυτή, λοιπόν είναι η σημερινή Ελλάδα. Φτώχεια, εξαθλίωση, εθνική ταπείνωση. Όσοι από τους πολιτικούς αλλά και από τους πολίτες που έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση θα πρέπει να είναι πολύ…περήφανοι.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2011/11/20/134423/

***

Απελπισμένοι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στα ορφανοτροφεία

Οικογένειες σε απελπισία κατακλύζουν την εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα για να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα μη μπορώντας να τους προσφέρουν τροφή και στέγη. Η κρίση τους έχει οδηγήσει στο απροχώρητο. Οικογενειακές ιστορίες που συγκλονίζουν

Δημοσιεύτηκε: Νοέμβριος 19 2011 22:14 Ενημερώθηκε: Νοέμβριος 19 2011 22:23

Μεγάλα θύματα της κρίσης είναι τα παιδιά τα οποία βιώνουν με τον πιο άσχημο τρόπο τι σημαίνει φτώχεια και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ του 'Έθνους" της Κυριακής, το οποίο αναφέρει πως στην εισαγγελία ανηλίκων γίνεται κάθε μέρα το αδιαχώρητο από γονείς οι οποίοι μη μπορώντας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα προς το ζειν, ζητούν να τα δώσουν σε κάποιο ίδρυμα μέχρι να ορθοποδήσουν και πάλι.

Οι οικογένειες που ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται και οι γονείς θέλοντας το καλύτερο για τα παιδιά και μη μπορώντας να τους το προσφέρουν κρίνουν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα δώσουν σε κάποιο ορφανοτροφείο όπου θα βρουν στέγη και φαγητό.

Από τη πλευρά τους, οι εισαγγελείς κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να τους βρουν λύση, να μην αποχωριστούν τα παιδιά τους, να κερδίσουν έστω λίγο χρόνο στη περίπτωση που εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους

Χιλιάδες είναι οι ιστορίες γονέων που σοκάρουν και συγκινούν, όπως η περίπτωση μιας 30χορνης μητέρας που σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι και οι εισαγγελείς δάκρυσαν όταν έφερε να αφήσει το δίχρονο αγοράκι της καθώς η ίδια δε μπορούσε να το συντηρήσει αφού δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο ενώ της είχαν κόψει και το ρεύμα.

Μάλιστα η γυναίκα είχε απευθυνθεί και στον αρχιεπίσκοπο ο οποίος της είχε δώσει χρήματα.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρανο μεταξύ τους, μάζεψαν και της έδωσαν χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο της ενώ ενημέρωσαν και φορείς του Δήμου να της προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα.

"Φροντίστε τα παιδιά μας όσο θα είμαστε στη φυλακή για χρέη"

Μια ακόμη ιστορία που συγκλονίζει είναι αυτή ενός ζευγαριού που διατηρούσε μικρή εμπορική επιχείρηση, η οποία πνίγηκε στα χρέη. Οι ακάλυπτες επιταγές οδήγησαν το ζευγάρι σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Οι γονείς συντετριμμένοι και απογοητευμένοι ήρθαν στην εισαγγελία Αθηνών, ζητώντας να βάλουν σε ίδρυμα τα δύο ανήλικα παιδιά τους ώστε να τα φροντίζει κάποιος όσο θα είναι στη φυλακή!

Η εισαγγελία έδωσε τη λύση καθώς αφού συγκέντρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις είδε πως ορισμένες είχαν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου, ενώ για τις υπόλοιπες κατάφεραν να πάρουν αναβολή.

Το δημοσίευμα τονίζει πως τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες της Εισαγγελίας πιάνουν τόπο και τα παιδιά δεν αποχωρίζονται τους γονείς τους αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά καταλήγουν στα ορφανοτροφεία, όπως η περίπτωση ενός 40χρονου Αφρικανού του οποίου τα παιδιά πήγαν σε ίδρυμα.

Βροχή οι αιτήσεις και στα παιδικά χωριά SOS

Καθημερινά αυξάνονται οι περιπτώσεις τον γονέων που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 την πόρτα των παιδικών χωριών SOS χτύπησαν ακόμα περισσότεροι γονείς καθώς οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 65%.

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αφορά Έλληνες (80%) ενώ μόνο το 20% οικονομικούς μετανάστες.

Πηγή: http://news247.gr/ellada/eidiseis/afhnoyn_ta_paidia_toys_sta_orfanotrofeia.1503360.html

***

Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας

Συγκλονιστικά όσο και ανησυχητικά είναι τα όσα περιγράφει ο Α' Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά σε σχολεία της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων στην περιοχή Αμπελοκήπων-Ερυθρού-Πολυγώνου οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πανόρμου για όσα συμβαίνουν στα σχολεία.

Η ανακοίνωση του συλλόγου των εκπαιδευτικών, που δημοσιεύτηκε στη LIFO, κάνει λόγο για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος.

«Είναι η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των σωματείων και φορέων της περιοχής για την ανάσχεση της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα μέλη του συλλόγου δεσμεύονται, επίσης, «να προωθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής».

«Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα» επισημαίνουν.

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4664806

***

ΣΟΚ: Μετά την Αθήνα και στο Μεσολόγγι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα!

Φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών, λόγω ασιτίας, καταγγέλθηκαν στον δήμαρχο Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη. Αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για τράπεζα τροφίμων.

Ανατριχίλα προκαλεί η δήλωση του δημάρχου Μεσολογγίου, στο ραδιόφωνο «Δυτικά 9,61», μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών εκπαιδευτικών της Αθήνας, που μάλιστα διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και εν πολλοίς χαρακτηριστήκαν υπερβολικές.

Όμως, όταν τέτοιου είδους αναφορές γίνονται από ένα δημόσιο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Μεσολογγίου, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να προβληματιστούμε έντονα ως κοινωνία, αλλά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ, στο Μεσολόγγι, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι μαθητής είναι ο γιος του κ. Κατσούλη, απευθυνόμενη όχι στον δήμαρχο, αλλά στον άνθρωπο και γονιό, κατήγγειλε πως δέκα μαθητές της πηγαίνουν στο σχολείο έτοιμοι να λιποθυμήσουν λόγω ασιτίας!

Η καταγγελία αυτή σόκαρε τον δήμαρχο, αλλά παράλληλα, η αποκάλυψή της από τον ίδιο, όπως είναι φυσιολογικό, σοκάρει και την τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος, στις ίδιες ραδιοφωνικές δηλώσεις του μίλησε για τραγικές καταστάσεις, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο δήμος σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, για την δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων στα σχολεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά απόρων οικογενειών να «πιούν έστω ένα ποτήρι γάλα…», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εδώ ασφαλώς, σημαντικός είναι ο ρόλος, τόσο των Συλλόγων γονέων, όσο και των τοπικών επιχειρήσεων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, της Μητρόπολης και όποιου άλλου μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία.

ΠΗΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Σχόλιο tsantiri: Πρώτα θα πούμε ένα ολόψυχο «σαν δεν ντρέπεσαι» στην Άννα Διαμαντοπούλου, που πήγε να βγάλει «τρελούς» όσους έγραφαν για αντίστοιχα περιστατικά στην Αθήνα! Στην συνέχεια, το ίδιο «σαν δεν ντρέπεστε» θα το πούμε και σε διάφορα κοπρόσκυλα του διαδικτύου, blogger στις υπηρεσίες της κατοχικής κυβέρνησης, που διέσυραν ως «γραφικούς» όσους αναπαρήγαγαν τις σχετικές καταγγελίες για την Αθήνα!

Τώρα, νεοφιλελεύθεροι δωσίλογοι και εμετικοί παπαγάλοι, που υπάρχει επίσημη καταγγελία από τον τοπικό άρχοντα μιας πόλης, έχουμε μεγάλη απορία να δούμε τι θα βγείτε να μας πείτε! Σας προκαλούμε ανθρωπάκια, κάντε μια δήλωση, ένα σχόλιο, γράψτε κάτι στα blog σας… ανθρωπάκια…

Πηγή: http://www.tsantiri.gr/katagelies/sok-meta-tin-athina-ke-sto-mesolongi-mathites-lipothimoun-apo-tin-pina.html

***

Τράπεζα ελπίδας για μαθητές που δεν έχουν να φάνε

της Εύας Παπαδάτου

Μια τράπεζα τροφίμων -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών λόγω ασιτίας.

«Μπαμπά, συμμαθητές μου στο σχολείο είναι έτοιμοι να λιποθυμήσουν από την πείνα».

Σοκαρισμένο το παιδί του δημάρχου Μεσολογγίου μίλησε στον πατέρα του για τα πρωτοφανή περιστατικά που έλαβαν χώρα στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτά και τα οποία μόνο εικόνες Κατοχής μπορούν να θυμίσουν! Η τραγική είδηση έκανε τον γύρω της πόλης αστραπιαία και προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- μια τράπεζα τροφίμων, που ουσιαστικά θα είναι μια τράπεζα ζωής και ελπίδας.

Όλα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα όταν σε κατάσταση σοκ, ο γιος του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, επιστρέφοντας ένα μεσημέρι από το σχολείο του, μίλησε στον πατέρα του για πέντε συμμαθητές του οι οποίοι λόγω έλλειψης τροφής παραλίγο να σωριαστούν στο έδαφος.

«Μου είπε πως κάποια από τα παιδιά, γύρω στα πέντε, είχαν χλομιάσει και βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, επειδή δεν είχαν να φάνε και ίσως να μην είχαν ημέρες να φάνε.

Συγκλονίστηκα και αμέσως πήγα γραμμή στο δημοτικό σχολείο για να μιλήσω με τους δασκάλους. Εκείνοι, δυστυχώς, μου επιβεβαίωσαν το περιστατικό και μου είπαν ότι η κατάσταση είναι δραματική. Δίχως δεύτερη σκέψη, μίλησα με τους υπόλοιπους φορείς του δήμου και πήραμε την απόφαση να μαζέψουμε σε πρώτη φάση κάποια βασικά τρόφιμα και γάλα και να τα πάμε στο σχολείο και συγκεκριμένα στον διευθυντή, ο οποίος κάθε μέρα θα τα προσφέρει στα παιδάκια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» είπε στην «Espresso» ο κ. Κατσούλης.

Συνεχίζοντας ο δήμααρχος Μεσολογγίου τόνισε πως πρόκειται για οικογένειες Ελλήνων που είτε είναι μεσαίων εισοδημάτων είτε οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχουν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά, όπως γάλα, πόσο μάλλον να τους δώσουν χαρτζιλίκι για να πάρουν ένα κουλούρι ή έναν χυμό από το κυλικείο του σχολείου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ... «Αυτή η κίνηση είναι προσωρινή, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργήσουμε μια τράπεζα τροφίμων, η οποία θα δώσει ελπίδα στις άπορες αυτές οικογένειες. Στην τράπεζα τροφίμων θα συνδράμει ο δήμος αλλά και όσοι δημότες επιδείξουν ευαισθησία και θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Παράλληλα, θα υπάρξει δράση και με το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον δήμο, τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου - Ναυπακτίας. Συγκεκριμένα, από τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο κοινωνικό παντοπωλείο θα κανονίσουμε ένα μέρος τους να διοχετεύεται στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και σε όλα όσα αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα». Αυτή τη στιγμή στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί με έδρα το Αγρίνιο, απευθύνονται περί τις 800 οικογένειες, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση τους προσεχείς μήνες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει ήδη ξεκινήσει από την πλευρά του δήμου μια διακριτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό το τραγικό για τις ημέρες μας φαινόμενο που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο εμφανίζεται και σε άλλα σχολεία της πόλης: «Θέλουμε να διαπιστώσουμε, χωρίς φυσικά να εκθέσουμε πρόσωπα και καταστάσεις, αν υπάρχουν και άλλα δημοτικά ή γυμνάσια, στα οποία φοιτούν παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο οικονομικό πρόβλημα. Αν, δηλαδή, μαθητές δεν έχουν χρήματα να πάρουν ένα κουλούρι ή μία τυρόπιτα ή να πιουν έναν χυμό ή ένα ποτήρι γάλα».

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, προσανατολίζεται στο να ξεκινήσει τη διανομή συσσιτίων, η οποία θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.

Πηγή: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&artid=1445671&catID=16

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel