Ζωηφόρος

Συμφωνήθηκε η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ!

H ίδρυση έδρας εβραϊκών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμφωνήθηκε σήμερα, στο ΑΠΘ, σε συνάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, παρουσία του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Μιλτιάδη Παπανικολάου, του αντιπροέδρου της ΙΚΘ Λάζαρου Σεφιχά, και του γενικού διευθυντή της Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

 

Η ΙΚΘ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έδρας,

που αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

"Είναι πολύ σημαντικό γιατί η έδρα υπήρχε και λειτούργησε από το 1930 ως το 1935 που την κατάργησε η δικτατορία του Μεταξά. Μετά ακολούθησε το Ολοκαύτωμα και σήμερα, μετά από εβδομήντα χρόνια, το ΑΠΘ αποφασίζει να την επανιδρύσει. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για μας, για το πανεπιστήμιο, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλτιέλ.

Από την πλευρά της Πρυτανείας, η σημερινή συνάντηση χαρακτηρίζεται ως "ιστορική", καθώς το ΑΠΘ και η ΙΚΘ συνεργάζονταν από καιρό για να επανιδρύσουν την έδρα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της ιστορίας και του εβραϊκού πολιτισμού".

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η ίδρυση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ "αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ιδρύεται σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας συνδέεται άμεσα με τον εβραϊκό πολιτισμό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν, προ του Ολοκαυτώματος, κατά 20% από Εβραίους".

Το κόστος λειτουργίας της έδρας υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ, ετησίως, τα οποία θα αναζητούνται κάθε χρόνο από χορηγίες.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/752492/article/epikairothta/ellada/symfwnh8hke-h-idrysh-edras-evraikwn-spoydwn-sto-ap8

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel