Ζωηφόρος

Ισλαμικές Σπουδές

Μέ βαθιά λύπη, παρακολουθοῦμε τίς ἐξελίξεις πού ἀφοροῦν στήν ἵδρυση Τμήματος Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν, ἐντός τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ πού βρίσκεται στήν πόλη μας, τήν Συμβασιλεύουσα.
Read more...
Συντονιστικό Όργανο Συνεργαζομένων Ορθοδόξων Χριστ. Σωματείων Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 5-3-2014 Προς το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ.
Read more...
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ιστολόγιο Ρωμαίικο Οδοιπορικό από κοινού με τον καθηγητή Δημήτριο Τσελεγγίδη ο καθηγητής Λάμπρος Σιάσος προχώρησε σε αποκαλυπτικές αναφορές για τις στοχευμένες κινήσεις των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην αλλοίωση του θεολογικού περιεχομένου του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με τελευταία πράξη την υπερψήφιση της πρότασης για την ίδρυση Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα αυτό.
Read more...
Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης είναι το… τμήμα Ισλαμικών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της πόλης, ο οποίος, εκτός των άλλων, φιλοδοξεί να κοσμήσει την πόλη με ισλαμικούς μιναρέδες, μουσουλμανικά νεκροταφεία και από «Νύφη του Θερμαϊκού» να την μετατρέψει σε… «Χανουμάκι του Πασά».
Read more...
«Ἤκουσα ἀπὸ τὸν Τηλεοπτικὸ Σταθμὸ ΣΚΑΪ τὴν συζήτηση γιὰ τὴν προσπάθεια ποὺ γίνεται νὰ ἱδρυθῇ στὴ Θεσσαλονίκη ‘Κατεύθυνση Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν’ μέσα στὴν Ὀρθόδοξη Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ ΑΠΘ.
Read more...
Στην ιστοσελίδα Αζινλίκτσα με πανηγυρικό τρόπο δημοσιεύετε η κοινή δήλωση των (4) τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης του τμήματος ισλαμικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Ζωηφόρος η κοινή δήλωση των (4) τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης, έχει σταλεί ήδη από την 7η Μαΐου 2014 προς τον Πρόεδρον του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομον Σταμούλην.
Read more...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Παρέμβαση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου σε τηλεοπτική εκπομπή στο Σκάι
Read more...
Με αφορμή τις προσεχείς ευρωεκλογές ανέκυψε και πάλι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που πολλοί τη θεωρούν «δούρειο ίππο του τουρκικού εθνικισμού». Κάποιος μάλιστα υποψήφιος Έλληνας, δήλωσε ότι πρέπει η μειονότητα «να θεωρηθεί ένα συμπαγές τουρκικό πράμα».
Read more...
Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας ἦταν τρόπος ζωῆς, προσευχή, ἄσκηση καὶ μελέτη τῆς θείας ἀποκαλύψεως. Ἦταν ὑψηλὴ διακονία στὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας.
Read more...
Μὲ ἀφορμὴ τὶς ἐντονότατες ἀντιδράσεις γιὰ τὴν ἵδρυση Τμήματος Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν στὸ Τμῆμα Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ ἀκούσθηκαν ποικίλες γνῶμες καὶ ἀπόψεις ἀπὸ πανεπιστημιακοὺς δασκάλους. Ὅσοι ὑποστήριξαν τὴν ἵδρυση ἑνὸς τέτοιου Τμήματος, ποὺ ἄφησε ἄναυδο τὸ πλήρωμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τὸ λύπησε βαθύτατα, ἐπικαλέσθηκαν διάφορες δικαιολογίες. Μεταξὺ αὐτῶν διατυπώθηκε καὶ ἡ ἀκόλουθη ἄποψη ἀπὸ τὸν Πρόεδρο τοῦ Τμήματος κ. Χρυσόστομο Σταμούλη:
Read more...
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΦΑΝΕΡΟΥ ΣΤΑΔΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Read more...
Στις 7.3.2014 εικοσιτρείς (23) «προο­δευτικοί» θεολόγοι πανεπιστημιακοί ψήφισαν κατά την συνεδρίαση του Τμήματος Θεολογίας κάτι που είχε αρχίσει να μαγειρεύεται εν κρυπτώ ήδη πριν από έναν τουλάχιστον χρόνο. Ψήφισαν τη δημιουργία «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών», δηλαδή ουσιαστικά ενός «οιονεί Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών» εντός του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.!
Read more...
Η ειρηνική αλλά και εριστική συνύπαρξη απαιτούν αμοιβαιότητα. Ετσι, εάν το Σεβαστόν Υπουργείον της μη Εθνικής μας Παιδείας (έκοψαν το «Εθνικής» και το Σύνταγμα, που το προβλέπει), αν ιδρύσει τμήμα Μουσουλμανικής Θεολογίας στη Θεολογική Θεσσαλονίκης, έτσι κι η Σαουδική Αραβία: το ίδιο στη Μέκκα. Ή, έστω, στη Μεδίνα. Κι όχι στην Πόλη, λόγω Χάλκης, όπως βλακωδώς μας λέει το Σεβαστόν μας τής Μη παιδείας, διότι, λέει, μας εκβιάζουν οι Τουρκαλάδες! (Η έκφρασή μου αυτή είναι πολιτικώς μη ορθή, αλλά Ορθία).
Read more...
Τραγική πτώση Θεολογικής Σχολής Έκπληξη, θλίψη, πένθος, απογοήτευση βαθιά προξενεί η απόφαση των καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μέσα στο Τμήμα Θεολογίας ιδιαίτερου Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.
Read more...
Δρ. Λάμπρος Χρ. Σιάσος 7.3.2014 Σχετικά μέ τήν ἵδρυση «Εἰσαγωγικῆς κατεύθυνσης» ἀλλιῶς «ἑνός οἱονεί Τμήματος» Ἰσλαμικῶν σπουδῶν μέσα στό Τμῆμα Θεολογίας τοῦ Α.Π.Θ. ***
Read more...
ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η «ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. τῆς Ὁσιολ. Μοναχῆς Χριστονύμφης, Καθηγουμένης τῆς Ἱ. Μ. Ἁγίου Στεφάνου Ἁγίων Μετεώρων
Read more...
-Τὰ ὑπουργεῖα Παιδείας καὶ Ἐξωτερικῶν ἀνέλαβον τὴν προώθησιν τῆς μυστικῆς συμφωνίας. -Ἄγνωστα παρασκήνια διὰ τὴν ἵδρυσιν τῆς σχολῆς ὑπὸ τοῦ ἀντιοικουμενιστοῦ καθηγητοῦ τῆς Δογματικῆς κ. Δημ. Τσελεγγίδη εἰς ἡμερησίαν ἐφημερίδα. - Ἡ Κυβέρνησις ἰσχυρίζεται ὅτι ἔδωσαν τὴν συγκατάθεσίν των οἱ τέσσερις Μητροπολῖται τῆς Θράκης, ὅταν ὁ Σεβ. Θεσσαλονίκης εἶναι ἀντίθετος. - Παρομοία σχολὴ δὲν ὑφίσταται εἰς θεολογικὴν Σχολὴν τῆς Εὐρώπης ἢ τοῦ Ἰσραήλ.
Read more...
Την περασμένη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των μελών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Read more...
Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη Ακολουθεί η συνέντευξη:
Read more...
Όταν ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, ο Σουηδός Στούρε Λιννέρ στις 15 Ιουνίου του 1944 επισκέφτηκε το Δίστομο, περιγράφει με φρίκη το θέαμα που αντίκρισε πλησιάζοντας το χωριό: «Σε κάθε δέντρο, κατά μήκος του δρόμου και για εκατοντάδες μέτρα, κρεμόντουσαν ανθρώπινα σώματα, σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμη ζωντανά.»
Read more...
Λέμε ΟΧΙ στην ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ
Read more...
Το προωθούμενο από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχέδιο για την ίδρυση Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα αυτό, αποτελεί σημαντικότατο βήμα στην στρεβλή πορεία που χαράσσει η πλειονότητα των καθηγητών του Τμήματος – με λαμπρές εξαιρέσεις – τα τελευταία χρόνια.
Read more...
Το πρωτοσέλιδο άρθρο του «Ορθοδόξου Τύπου» που κυκλοφορεί (21/3/2014) είναι αφιερωμένο στην ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών. Υπό τον τίτλο «Συνεφώνησαν με την Τουρκίαν την ίδρυσιν Σχολής Ισλαμικών Σπουδών εις την Θεσσαλονίκην;» η εφημερίδα μεταφέρει τις δηλώσεις του καθηγητή Τσελεγγίδη στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Read more...
Ένας περίεργος θόρυβος (με ενδείξεις πολιτικής παρέμβασης, ενδεχομένως και σιωπηρής συμφωνίας με την Τουρκία) έχει ξεκινήσει από κάποιους κύκλους τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το ενδεχόμενο οι ισλαμικές σπουδές να εισαχθούν σε κάποια ή κάποιες θεολογικές σχολές στην Ελλάδα.
Read more...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Την Παρασκευή 7.3.2014 σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών. Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψήφισε τη σχετική πρόταση. Το ιστολόγιό μας δημοσιεύει ονομαστικά το αποτέλεσμα της Ψηφοφορίας.
Read more...
Τι είναι και τι θέλει το Ισλάμ; ...και όχι το ΕΑΜ... να, ιδού κι άλλη μια λαμπρή εφαρμογή της «αρχής της ετερότητας», που λέει κι ο μέγας Σκοπιανός ή το «σεβόμαστε την διαφορετικότητα», που ψιττακίζουν οι μπουρδολόγοι του εκσυγχρονιστάν.
Read more...
«Μιλώ μ' έναν φανατισμό που δεν είναι παρά σωφροσύνη στον κύβο»,1 όπως διδάσκει ο Ελύτης. Κι αυτή η φανατική μου σωφροσύνη, εδώ, στο δεύτερο τμήμα του κειμένου περί την ίδρυση μουσουλμανίδος θεολογίας μέσα στη Θεολογική Θεσσαλονίκης (!), βεβαίως «θα πρέπει να βγαίνει απο την κυανή και λευκή Μεγάλη του Γένους Σχολή και ν' αντανακλά όλο το φως πάνω στην πίσσα της Ευρώπης, που θάβουμε σήμερα», όπως, θεοπρόπος, ξαναδιδάσκει ο Ελύτης.2
Read more...
Παρακάτω ακολουθεί ψήφισμα της τακτικής μηνιαίας Συνάξεως των Εφημερίων Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ιδρυθεί τμήμα η κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Read more...
ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ «ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ»
Read more...

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel