Ζωηφόρος

Γ. Παπαθανασόπουλος

Η πολυπληθής (οκταμελής) εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, στο μακρινό Πουσάν της Νότιας Κορέας, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου, σφραγίστηκε από την σιωπή των μελών της όταν ετέθη το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους οθωμανούς και τους κεμαλικούς Τούρκους.
Read more...
Το Διδυμότειχο και η Μαγνησία της Μικράς Ασίας, η επονομαζόμενη "προς Σιπύλω όρει", συνδέονται με ένα ζωντανό θαύμα, το θαύμα του Ελληνισμού.
Read more...
Το πιο παράλογο, το πιο απάνθρωπο, το πιο επιζήμιο για την ύπαρξη πάθος είναι το μίσος.
Read more...
Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός και η δικαιολογημένη κατακραυγή της μεγάλης πλειονοψηφίας των Ελλήνων κατά των κωμικοτραγικών,
Read more...
Προ καιρού εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ) πολυσέλιδο επίσημο θεολογικό κείμενο από την Επιτροπή του "Πίστη και Τάξη" - DocumentNo 214. Τίτλος του " Η Εκκλησία: Προς μια κοινή αντίληψη".
Read more...
Ευχαριστώ τους αναγνώστες των «Ακτίνων » για τα σχόλια τους στην ανάλυσή μου στα θέματα της Μολδαβίας και της Εσθονίας και στις εκεί υπάρχουσες αντιπαραθέσεις.
Read more...
Η επιθετική πολιτική της Ρωσικής Εκκλησίας έναντι των άλλων Εκκλησιών φέρνει νέες διαμάχες και τριβές στους κόλπους της Ορθοδοξίας.
Read more...
Χιλιάδες Γάλλοι και άλλων εθνοτήτων πολίτες διαδήλωσαν χθες το απόγευμα μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας του Κατάρ στο Παρίσι.
Read more...
"Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποίαν σήμερον εορτάζει η Εκκλησία".
Read more...
Η 24η Ιουλίου είναι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Συνέβη μετά την σε βάρος της Κύπρου προδοσία και την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας, υπό το βάρος των τεράστιων ιστορικών της ευθυνών, από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και την έκτοτε και μέχρι σήμερα βίαιη κατοχή σημαντικού μέρους της.
Read more...
Από το 2009 ζούμε τα ημαρτημένα τριάντα περίπου ετών. Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει εξιλασμός και δεν φαίνεται διέξοδος. Απόδειξη όσα βιώνουμε τα τελευταία αυτά χρόνια. Αναφέρω ορισμένα από αυτά:
Read more...
Είναι ευχάριστο που, έστω αργά, κάθε μέρα όλο και εντείνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για την ουσιαστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής, με την παντελώς αστήρικτη δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα βοηθήσει την βαρύτατα ασθενή οικονομία μας.
Read more...
Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΣΕΕ) μετά την 14η Γενική του Συνέλευση στην Βουδαπέστη και τις αποφάσεις που έλαβε
Read more...
Μέσα στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων για τον Καβάφη, με την ευκαιρία των 170 ετών από την γέννησή του και των 80 από τον θάνατό του,
Read more...
Μια από τις φετινές επετείους, που περνάει χωρίς καμία νύξη από πουθενά, είναι η 270ή επέτειος από τη γέννηση του μεγαλοφυούς επιστήμονα και δημιουργού της σύγχρονης Χημείας Αντουάν - Λοράν ντε Λαβουαζιέ.
Read more...
Σε αδιέξοδο βρίσκονται τόσο η προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, όσο και ο θεολογικός διάλογος των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς (Ρ/Κ).
Read more...
Χωρίς τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) από ιδιωτική συμμετοχή.
Read more...
Παιχνίδι για γερό σκακιστή στην εκκλησιαστική διπλωματία εξελίχθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Αθήνα και συνεχίζεται στο Άγιον Όρος.
Read more...
Ευχαριστώ θερμά την κυρία Βαλάτα - Τσιάμα για την ευγενική της πρόσκληση να καταθέσω την ψυχή μου στον σημαντικό λογοτέχνη μας Θανάση Πετσάλη - Διομήδη.
Read more...
Τον Γιώργο Σαραντάρη τον γνώρισα από τις συζητήσεις που είχα με τον πρώτο του εξάδελφο ( οι πατέρες τους αδέλφια) Παναγιώτη (Τάκη για εμάς και Μαριάνο για τους Ιταλούς) Σαραντάρη.
Read more...
Φέτος είναι τα 300 χρόνια από τη γέννηση του ηδονιστή και άθεου διανοητή Ντενίς Ντιντερό και το τεύχος του Μαϊου 2013 του γαλλικού περιοδικού " Lire" ("Διαβάζω" στα ελληνικά) είναι αφιερωμένο σ' αυτόν, με τον τίτλο:
Read more...
Τα όσα γράφτηκαν φέτος σε ΜΜΕ με την ευκαιρία της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού από ανθρώπους της ελλαδικής διανόησης εκφράζουν μια ποικιλία έκφρασης, που η συνισταμένη της αποτελεί την πολιτισμική μας κατάσταση και δείχνει το πνευματικό της υπόβαθρο.
Read more...
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώνουν φέτος το Πάθος και την Ανάσταση του Σωτήρα των ανθρώπων Ιησού Χριστού, την ώρα που στη σπαρασσόμενη Συρία ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος κι ένας ακόμη Επίσκοπος έπεσαν θύματα απαγωγής από μασκοφόρους ισλαμιστές αντάρτες και παραμένουν σε ομηρία.
Read more...
Ο Γιώργος Σαραντάρης, ο σημαντικός αυτός Έλληνας ποιητής και στοχαστής της δεκαετίας του ΄30, είχε αγαπήσει ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη και τους πνευματικούς ανθρώπους που την κοσμούσαν. Αισθανόταν πως είχε πνευματική συγγένεια μαζί τους, πολύ στενότερη από αυτήν που ένιωθε με τους Αθηναίους ομοτέχνους του. Είχε γράψει σχετικά:
Read more...
Φέτος συμπληρώνονται 220 χρόνια από τη γενοκτονία της Βανδέας (Vendee). Στις 18 Απριλίου άρχισαν εκεί επίσημα εκδηλώσεις "καταλλαγής και συγγνώμης" έναντι της Γαλλικής Επανάστασης.
Read more...
Θλίψη, αγανάκτηση, έως και αποστροφή προκαλούν συμπεριφορές εντός του Κοινοβουλίου ορισμένων βουλευτών, νέων, ως επί το πλείστον, κατά την ηλικία.
Read more...
Σε εξέλιξη η σοβαρή κρίση μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που προέκυψε μετά την εκλογή από το δεύτερο Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ, χώρας που εκκλησιαστικά το πρώτο θεωρεί ότι ανήκει στη δικαιοδοσία του.
Read more...
Για τη βαθιά κρίση που διερχόμαστε στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως Έλληνες, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να μεταθέτουμε τις δικές μας πολλές και σοβαρότατες ευθύνες στους "κακούς ξένους".
Read more...
Η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μεταβαίνει στο Φανάρι δεν δόθηκε επισήμως ούτε από την Αρχιεπισκοπή, ούτε από την Ιερά Σύνοδο.
Read more...
Οι πρώτες ημέρες του Ιησουίτη Πάπα Φραγκίσκου αφιερώθηκαν στην επικοινωνιακή του προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα του παρακμασμένου Βατικανού.
Read more...
Η εποποιία της επιβίωσης και της απελευθέρωσης του Ελληνισμού από τη μακραίωνη σκλαβιά της Τουρκοκρατίας είτε αγνοείται, είτε αποσιωπάται, είτε παραμορφώνεται από τη σύγχρονη υλιστική ή/και μηδενιστική διανόηση.
Read more...
Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για την Παιδεία των Ελληνοπαίδων.
Read more...
Οι Ιησουίτες κατέκτησαν την κορυφή του Βατικανού.
Read more...
Το τριμηνιαίο περιοδικό "Νέα Εστία", στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2012 (αριθμ. 1856), έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ευπατρίδη διπλωμάτη και συγγραφέα Ρόδη Ρούφο.
Read more...

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel