Ζωηφόρος

Η μουσουλμανική μειονότητα ακμάζει, ενώ η ελληνική συρρικνώθηκε, απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

«Τα μέλη της τουρκικής μειονότητας που ζουν στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκλογής των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα,

και δεν τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ τους έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα ελέγχου στα δικά τους ευαγή ιδρύματα και ασκείται πίεση στα όργανα του Τύπου τους. Οι ομογενείς μας στα Δωδεκάνησα, παρεμποδίζονται εδώ και 40 χρόνια να εκπαιδευθούν στην τουρκική και να εκλέγουν και αυτοί τους θρησκευτικούς τους ηγέτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με ανάλογες δηλώσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η χώρα που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντί να κάνει συστάσεις για αυτά τα θέματα, θα ήταν καλύτερα να προχωρήσει στα βήματα που έγιναν στη χώρα μας στο θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτό θα βοηθήσει στη μετατροπή των μειονοτήτων σε γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ακόμη προσέθεσε: «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία είναι ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή. Θα βοηθούσε αν και η Αθήνα προχωρούσε προς την ίδια κατεύθυνση».

Στην επίμαχη δήλωση σημειώνεται επίσης πως «τα βήματα που έγιναν την τελευταία περίοδο εκτιμώνται απ’ όλους όσοι παρακολουθούν το θέμα. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποτελούν μέρος της ευρύτερης διαδικασίας μεγάλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των πολιτών του».

Η μουσουλμανική μειονότητα ακμάζει, ενώ η ελληνική συρρικνώθηκε, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε σήμερα στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.

«Μια απλή σύγκριση αρκεί για να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε τα αυτονόητα. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και σημαίνουν πολλά για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της Ελληνικής Ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια μειονότητα ακμάζει και ποια έχει συρρικνωθεί», δήλωσε ο κ. Κούτρας.

Τέλος, ανέφερε πως «υπάρχει, επίσης, μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ελλάδα είναι ήδη από το 1981 κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Τουρκία επιδιώκει – με τη στήριξη της Ελλάδος – την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό όμως προϋποθέτει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλου του κοινοτικού κεκτημένου, κάτι που συνεπάγεται αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών».

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/317154/i-mousoulmaniki-meionotita-akmazei-eno-i-elliniki-surriknothike-apada-i-athina-stin-agura/

 

Και από: http://www.antinews.gr/2013/10/07/229660/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel