Ζωηφόρος

Απορρίφθηκε αίτημα του Πατριαρχείου για λειτουργία σε εκκλησία στο Αϊβαλί

Ομάδα 400 Ελλήνων πραγματοποίησε μια θρησκευτική τελετή σε ένα ξενοδοχείο, μετά από την απαγόρευση της διεξαγωγής της στην εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη στο Αϊβαλί.

 

Το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη ήθελε να οργανώσει μια θρησκευτική λειτουργία στις 29 Σεπτεμβρίου στην εν λόγω εκκλησία, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το Πατριαρχείο ζήτησε σχετική άδεια από το γραφείο του διοικητή της επαρχίας στις 15 Απριλίου.

Το γραφείο του διοικητή προώθησε το αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, και η απάντηση που περίμενε η ελληνική κοινότητα για έξι μήνες, έφθασε τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τελετή. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Παρόλα αυτά, η ομάδα των Ελλήνων δεν ακύρωσε το ταξίδι της και ταξίδεψε στο Αϊβαλί, λόγω του ότι στο παρελθόν αντίστοιχες λειτουργίες έλαβαν άδεια για τη διεξαγωγή τους σε διάφορα μέρη της Ανατολίας, την τελευταία στιγμή. Η πλειονότητα των Ελλήνων που ταξίδεψαν, κατάγονται από εκείνη την περιοχή.

Η άδεια απορρίφθηκε το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε να μην μεταβεί στο Αϊβαλί, ενώ οι 400 Έλληνες διοργάνωσαν μια θρησκευτική τελετή στην αίθουσα τοπικού ξενοδοχείου πριν την επιστροφή τους.

Η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη χτίστηκε το 1844. Η καμπάνα της αποδείχθηκε αργότερα ότι είναι η μεγαλύτερη εκκλησιαστική καμπάνα παγκοσμίως, και τώρα εκτίθεται σε μουσείο του Βερολίνου.

Σημείωση Romfea.gr: Δεν επρόκειτο απλά για μια Θεία Λειτουργία, αλλά για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Σοφία Πολίτη

Πηγή: http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/19401-2013-09-30-08-13-50

***

Ενθρονίστηκε στο Αϊβαλί και στις καρδιές των πιστών

ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, την πρώτη του Θεία Λειτουργία στη λαχούσα επαρχία του μετά την παμψηφεί, κατόπιν σχετικής πρότασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και πριν από την ψαλμωδία της φήμης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας και του νέου Ποιμενάρχη του Αϊβαλί πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση (ενθρόνιση)  του Μητροπολίτου Κυδωνιών στη λαχούσα επαρχία του από τους Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, και Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, με το πολυπληθές εκκλησίασμα να αναφωνεί το ‘’Ὰξιος’’ ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα μέσα σε κλίμα έκδηλης πνευματικής έξαρσης και ιερής συγκίνησης.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ο Επίσκοπος Ανδίδων Χριστοφόρος από τον Καναδά, Αντιπροσωπεία της Αθωνικής Πολιτείας με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητας Ιερομόναχο Θεόφιλο τον Παντοκρατορινό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης, ο Βουλευτής Λέσβου και Ὰρχων Πρωτέκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Ορχομενού Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, κληρικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης και περισσότεροι από 700 προσκυνητές από την ιδιαίτερη πατρίδα του Μητροπολίτη Κυδωνιών, τη Βοιωτία, την Λέσβο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και διάφορα μέρη του Εξωτερικού. Τον ενθρονισθέντα Μητροπολίτη, κατόπιν Πατριαρχικής εντολής, διακόνησε ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος Μεϊμάρης.

Προσφωνήσεις προς τον Μητροπολίτη Κυδωνιών για καλλίκαρπη ποιμαντορία στην πατρογονική γη της Αιολίδας απηύθυναν ο Μητροπολίτης της ιδιαίτερης πατρίδας του Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του κλήρου, των αρχόντων και του λαού της Βοιωτίας, και ο Αρχιμ. Κύριλλος Συκής, εκ μέρους του ποιμνίου του νέου Ιεράρχη.

Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών, στον ενθρονιστήριο λόγο του, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Με συγκίνηση και δέος αναφέρθηκε στη μνήμη των προκατόχων του Μητροπολιτών Γρηγορίου, Ευγενίου και Αγαθαγγέλου αλλά και στις αναρίθμητες ψυχές των αναπαυομένων ορθοδόξων στην Αιολική γη, και ιδιαίτερα στις μεγάλες μορφές των Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη και του αείμνηστου Πανεπιστημιακού Διδασκάλου της Λειτουργικής Ιωάννη Φουντούλη, ενώ επικαλέσθηκε την μεσιτεία του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου και των λοιπών Αγίων της περιοχής για την επιτυχή εξάσκηση των υψηλών και ευθυνοφόρων ιεραρχικών του καθηκόντων. 

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανακοίνωσε προς το πυκνό εκκκλησίασμα τον διορισμό του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή στη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης, αλλά και την ανάθεση των καθηκόντων του Εκκλησιάρχη της ίδιας Μητρόπολης στον Αρχιμανδρίτη Ὰνθιμο Παππαλεξόπουλο, γεγονός που προκάλεσε τις ζωηρές επευφημίες και επιδοκιμασίες του πιστού λαού του Θεού. 

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρά την αρχική επιθυμία του να παραστεί στη Θεία Λειτουργία,  δεν μετέβη στο Αϊβαλή  ύστερα από την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θ.Λειτουργίας στον ανακαινισμένο ιστορικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κυδωνιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην απάντηση που έδωσαν μόλις 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη τέλεση της θείας λειτουργίας προέβαλαν γραφειοκρατικούς λόγους παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε υποβάλλει το  σχετικό αίτημα  πριν 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2000 ο Οικoυμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη θεία λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών. Χθες, η θεία λειτουργία και η εγκατάσταση του νέου Μητροπολίτη Αθηναγόρα πργματοποιήθηκε τελικά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ξενοδοχείου

από τον Γιώργο Παπαδόπουλο

πηγή: http://www.amen.gr/article15466

***

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"...

Η Άγκυρα απαγόρευσε την Θεία Λειτουργία στο Αϊβαλί

- Μηδενική αντίδραση από ΥΠΕΞ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία κατά της Ελλάδας: Το "υπουργείο Πολιτισμού" - ναι, έχουν και οι Τούρκοι "υπουργείου Πολιτιμσού" τρομάρα τους - απαγόρευσε την παραχώρηση του ναού του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η αρνητική απόφαση στάλθηκε στο Πατριαρχείο αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα έξι μήνες πριν και οι απαντήσεις που λάμβανε έκτοτε ήταν καθησυχαστικές και πάντα θετικές.

Τελικά. ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία σε ξενοδοχείο, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Μαζί με τον Αθηναγόρα, ήταν και περισσότεροι από 1.100 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους Μυτιληνιοί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μετέβη τελικά στο Αϊβαλί, μετά την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ανακαινισμένο Ναό των Ταξιαρχών.

Έξω από τον Ναό παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη σε μια επίδειξη ισχύος της Τουρκίας απέναντι στους Έλληνες προσκυνητές

Υπενθυμίζεται, ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη Θεία Λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών που όμως δεν είχαν ακόμα ανακαινισθεί.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προφανώς ήταν απασχολημένοι με την "εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή" και την "δικαίωση του υπουργού Εξωτερικών Ε.Βενιζέλου στον χαρακτηρισμό της ως "εγκληματική οργάνωση" και δεν αντέδρασε κανείς για να μην κακοκαρδίσει και τον "φίλο του" όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε, Α.Νταβούτογλου...

Ο Ελληνισμός σε διωγμό. Εντός και εκτός Ελλάδος...

"Βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί και σταματάει ο νους του"...

Δείτε το παρακάτω βίντεο και κλάψτε. Κλάψτε όχι για αυτά που χάθηκαν τότε, αλλά για αυτά που χάνονται τώρα...

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%8A%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BE

***

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν λειτουργία σε ιστορικό ναό στο Αϊβαλί

Νέα τουρκική πρόκληση: Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε να γίνει η Θεία Λειτουργία στο ναό των Ταξιαρχών στο Αϊβαλί παρουσία του Πατριάρχη

Ποιοι και γιατί οξύνουν τα πνεύματα σε αυτήν ακριβώς τη φάση;

Έχει να πει κάτι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μήπως, και όλοι αυτοί που στηρίζουν την κατασκευή 40 τζαμιών στην Ελλάδα;

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, καθώς το υπουργείο Πολιτισμό της χώρας απαγόρευσε να παραχωρηθεί ο ναός του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η αρνητική απόφαση στάλθηκε στο Πατριαρχείο αργά το βράδυ της Παρασκευής ενώ ακόμα και μέχρι το Σαββάτο το πρωί γίνονταν προσπάθειες να ανατραπεί. Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα έξι μήνες πριν και οι απαντήσεις που λάμβανε έκτοτε ήταν καθησυχαστικές και πάντα θετικές.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία σε ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Μαζί με τον Αθηναγόρα, ήταν και περισσότεροι από 1.100 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους Μυτιληνιοί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μετέβη τελικά στο Αϊβαλί, μετά την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ανακαινισμένο Ναό των Ταξιαρχών.

Όσον αφορά τον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, αυτός παρέμεινε ανοικτός και προσβάμος χωρίς μάλιστα εισιτήριο προς όσους ήθελαν να τον επισκεφθούν. Για άγνωστους λόγους, έξω από τον Ναό παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας Αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη Θεία Λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών που όμως δεν είχαν ακόμα ανακαινισθεί.

Στην ασφυκτικά γεμάτη και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου, παρέστησαν εκτός από τους εκατοντάδες Μυτιληνιούς -πολλοί από τους οποίους απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων- συμπατριώτες του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα από την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Ορχομενό της Βοιωτίας με επικεφαλής το δήμαρχο του Ορχομενού Χρήστο Ξηρογιάννη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: Η Εφημερίδα 

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2.html

***

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"...

Η Άγκυρα απαγόρευσε την Θεία Λειτουργία στο Αϊβαλί - Μηδενική αντίδραση από ΥΠΕΞ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία κατά της Ελλάδας: Το "υπουργείο Πολιτισμού" - ναι, έχουν και οι Τούρκοι "υπουργείου Πολιτιμσού" τρομάρα τους - απαγόρευσε την παραχώρηση του ναού του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η αρνητική απόφαση στάλθηκε στο Πατριαρχείο αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα έξι μήνες πριν και οι απαντήσεις που λάμβανε έκτοτε ήταν καθησυχαστικές και πάντα θετικές.

Τελικά. ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία σε ξενοδοχείο, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Μαζί με τον Αθηναγόρα, ήταν και περισσότεροι από 1.100 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους Μυτιληνιοί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μετέβη τελικά στο Αϊβαλί, μετά την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ανακαινισμένο Ναό των Ταξιαρχών.

Έξω από τον Ναό παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη σε μια επίδειξη ισχύος της Τουρκίας απέναντι στους Έλληνες προσκυνητές

Υπενθυμίζεται, ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη Θεία Λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών που όμως δεν είχαν ακόμα ανακαινισθεί.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προφανώς ήταν απασχολημένοι με την "εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή" και την "δικαίωση του υπουργού Εξωτερικών Ε.Βενιζέλου στον χαρακτηρισμό της ως "εγκληματική οργάνωση" και δεν αντέδρασε κανείς για να μην κακοκαρδίσει και τον "φίλο του" όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε, Α.Νταβούτογλου...

Ο Ελληνισμός σε διωγμό. Εντός και εκτός Ελλάδος...

"Βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί και σταματάει ο νους του"...

Δείτε το παρακάτω βίντεο και κλάψτε. Κλάψτε όχι για αυτά που χάθηκαν τότε, αλλά για αυτά που χάνονται τώρα...

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%8A%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BE

 

 

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel