Ζωηφόρος

(Ανανεωμένο) Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο δυσαρεστήθηκε από τη μη κατάθεση του αντιρατσιστικού – Και επιστολή ΚΙΣΕ για το αντιρατσιστικό στον Σαμαρά - Άλλες ειδήσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

«Μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία»

Επιστολή ΚΙΣΕ για το αντιρατσιστικό στον Σαμαρά

 

Να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού καλεί, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών» επισημαίνει.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) καλεί, με νεότερη ανακοίνωσή του, «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές και να υπερψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στη διάψευση του Ολοκαυτώματος».

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών» επισημαίνει το ΚΙΣΕ και τονίζει: «να μην επιτρέψουμε στην αυριανή κοινωνία να διολισθήσει στις ιδεολογίες εκείνες που έγραψαν τις μελανότερες και απεχθέστερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας στέλνοντας στο βιομηχανοποιημένο θάνατο αθώους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6.000.000 Εβραίους».

Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=282442

 

***

Σχόλιο ιστοσελίδας: Πρέπει να χαρούμε ή να κλάψουμε για την παρακάτω είδηση;

***

Η θέση του World Jewish Congress

Εβραίων απογοήτευση για τη μη κατάθεση

του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή

 

Την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, εκφράζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress), Ρόναλντ Λόντερ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάρτιο, μιλώντας στην τελετή μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λόντερ απηύθυνε έκκληση στο ελληνικό Κοινοβούλιο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=282242

***

Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο: Απογοήτευση από τη μη κατάθεση αντιρατσιστικού

Ο πρόεδρος του είχε απευθύνει έκκληση τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, εκφράζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress), Ρόναλντ Λόντερ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Τον περασμένο Μάρτιο, μιλώντας στην τελετή μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λόντερ απηύθυνε έκκληση στο ελληνικό κοινοβούλιο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα» υποστηρίζει ο επικεφαλής του εβραϊκού φορέα, επισημαίνοντας ότι «οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου».

Σύμφωνα με την αναφορά στην ιστοσελίδα του WJC, ακόμη δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της ΝΔ, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τονίζεται, ισχυριζόμενο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εκφράσεων μίσους.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές αναφορές σε ΜΜΕ, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα απαγόρευε τη δημόσια υποκίνηση κατά ανθρώπων εξαιτίας της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Θα περιελάμβανε επίσης τις εκφράσεις μίσους που εκδηλώνονται στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, θα διακόπτονταν οι οικονομικές επιχορηγήσεις στα κόμματα των οποίων οι ηγέτες αρνούνται δημοσίως το Ολοκαύτωμα, παίρνουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις και χρησιμοποιούν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή σύμβολα στο Κοινοβούλιο, όπως τονίζεται στο εν λόγω άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του World Jewish Congress.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2013 συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η εκτελεστική επιτροπή του ΠΕΣ, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σ' αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού». Τότε, τονίζεται χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του WJC, Ρόναλντ Λόντερ και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά όπου αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής.

Το WJC, όπως σημειώνεται, είναι διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί εβραϊκές κοινότητες σε 100 χώρες.

Εν τω μεταξύ, αρκετά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ για το πολύκροτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές έγιναν αναφορές για την «επικίνδυνη δράση» της Χρυσής Αυγής.

«To θέμα της αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα προκάλεσε χθες ρήγμα εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα στη "Νιου Γιορκ Τάιμς".

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν να τεθεί άμεσα προς ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριζε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν απαιτείτο τροποποίηση.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για την πρόκληση ρατσιστικών επιθέσεων, στοχεύει επίσης στην άμβλυνση της αυξανόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής, η οποία κατατάσσεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις για το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης, τονίζεται χαρακτηριστικά, κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εναντιώνονται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αρχικώς υποστήριζαν, λόγω της διστακτικότητάς τους να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και επειδή εκπρόσωποι της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων αντιτίθενται σ' αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Επίτροπος της ΕΕ για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα υποσχεθέντα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται αρκετά έντυπα. Σε δημοσίευμα της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" γίνεται αναφορά και στο θέμα της οπλοφορίας πολιτικών. «Πριν από έναν χρόνο, οι απειλές για την ελληνική Βουλή προέρχονταν από εξοργισμένους διαδηλωτές που πετούσαν μολότοφ στο κτίριο, ενώ σήμερα η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, λόγω του ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί προσέρχονται οπλισμένοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα κοινοβουλευτικός αξιωματούχος πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αύξηση στα μέτρα ασφαλείας που έχουμε δει από την εποχή των βίαιων διαδηλώσεων έξω από τη Βουλή. Αυτή τη φορά, η απειλή έρχεται από το εσωτερικό».

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επεισόδιο της 20ης Μαΐου, όταν φρουροί της Βουλής παρατήρησαν βουλευτή να φέρει όπλο και «καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι μέλος της υπερεθνικιστικής Χρυσής Αυγής, ορισμένοι ανησυχούν για βαθιά ιδεολογικά ρήγματα που μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική βία».

Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή και των φρουρών ασφαλείας του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ενώ τονίζεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".

Πηγή:

http://www.skai.gr/news/politics/article/233496/pagosmio-evraiko-sunedrio-apogoiteusi-apo-ti-mi-katathesi-adiratsistikou/

***

Τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα

Πρωτοβουλία ΝΔ για συμπλήρωση του νόμου του 1979 κατά του ρατσισμού

Κύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )  

Πρόταση νόμου, η οποία θα συμπληρώνει το επαρκές -κατά τη γνώμη της- νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα καταθέσει η ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση της ΝΔ δεν χρειάζεται υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Αντωνη Ρουπακιώτη, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει υπογράψει το σχέδιο νόμου που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών. Κύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

ΠΑΣΟΚ: Δεν αρκούν οι προσθήκες

Πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι η τρίτη φορά που η ΝΔ αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού.

Μετά το πέρας της διάσκεψης των προέδρων, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι πρώτα θα συζητηθεί η δική μας πρόταση νόμου, η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Άρα, το ερώτημα είναι πώς θα σταθούν τα υπόλοιπα κόμματα στην πρώτη συζήτηση που θα γίνει έναντι της πρότασης που από κοινού έχουμε υποβάλλει τα δύο κόμματα».

Αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωσε:

«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.»

ΔΗΜΑΡ: Οι προσθήκες αποδεικνύουν την ανάγκη νομοσχεδίου

Από το «δεν χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφορικά με την απόφαση της ΝΔ.

Οι προσθήκες, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την 'καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας', ήταν και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη».

Η ΔΗΜΑΡ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, καλώντας «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».

Και η απάντηση της ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο έδωσε η ΝΔ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε και ότι με την πρόταση της ΝΔ «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».

Η ΝΔ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση, που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και δεν έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι από την αρχή η ΝΔ υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό και χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση.

«Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που υπάρχει, καθώς η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών χωρών στο θέμα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν. Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επιπλέον προσχήματα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί

Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο.

» Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον.»

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231250943

 

***

Φ. Κουβέλης: Ο Σαμαράς είχε συμφωνήσει για το αντιρατσιστικό

- Ζήτησε "σπάσιμο" υπουργείων

Διαδώστε το: Επιμένει ο Φώτης Κουβέλης στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και στην από κοινού προώθηση με το ΠΑΣΟΚ της πρότασης νόμου, με βάση το νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την μεγάλη διαφωνία με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν αποτελεί απαρχή για αμφισβήτηση της συνοχής της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις της ΝΔ και την αλλαγή στάση της, όπως είπε, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, την οποία απέδωσε σε τακτικισμό, φοβούμενη κινδύνους από τα δεξιά της.

«Η Δημοκρατία έχει ανοχή αλλά έχει και νόμους» τόνισε καλώντας όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, η οποία, σημείωσε, είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας ενώ επέκρινε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση νόμου.

«Τον καλώ να αφήσει τους τακτικισμούς και τα τερτίπια και να έρθει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, κάνοντας τις δικές του βελτιώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενώ αντέκρουσε τους χαρακτηρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν υπηρέτησε ποτέ πολιτικές χρεοκοπίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ πριν από ένα χρόνο να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η ΝΔ έχει επιβάλλει τη θέλησή της στην κυβέρνηση, είπε όμως ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των υπουργείων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού προτείνοντας κατάτμηση υπουργείων για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=212321&catid=3

***

Κόντρα για τα «δεκανίκια του Σαμαρά»

Πρόταση αντιρατσιστικού νόμου και από ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Πολιτική διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα τη δική του πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, καθώς και οι αναφορές «δεκανίκια του κ. Σαμαρά» εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης καταθέτουν την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ως κοινή τους πρόταση.

«Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε, ως έχουμε υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου, που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σε αυτή τη Βουλή, δεν έχουμε αυταπάτες, όχι προφανώς με τις ψήφους όσων επέλεξαν να είναι δεκανίκια του κ. Σαμαρά -η δική τους στήριξη μόνο για αυτό είναι επαρκής- αλλά θα γίνει πράξη με τη στήριξη που θα μας δώσει ο λαός, όταν αργά ή γρήγορα η χώρα οδηγηθεί στη δημοκρατική διέξοδο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του, επανέλαβε την φράση για τα «δεκανίκια» απευθυνόμενος προσωπικά στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: «Το μόνο που θα μπορούσα να ρωτήσω τους δύο αρχηγούς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη είναι ποιο είναι το δικό τους όριο. Πόσους άλλους διασυρμούς είναι διατεθειμένοι να αντέξουν προκειμένου να είναι γαντζωμένοι έστω και στην τελευταία ρόδα του άρματος της εξουσίας; Για πόσο θα αντέχουν να παριστάνουν τα δεκανίκια του κ. Σαμαρά;»

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά της εκπροσώπου του Φώφης Γεννηματά, απάντησε με το ίδιο «νόμισμα». «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο, ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών» είπε η κυρία Γεννηματά.

Στα όσα είπε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Mega, καλώντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «να αφήσει τα τερτίπια και τους τακτικισμούς και να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα» αν πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει ένας αντιρατσιστικός νόμος. «Δεν τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο νομοθέτημα» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231250832

***

Ρελάνς Σαμαρά με κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τη ΝΔ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την παγίδα που πάει να στήσει στη Νέα Δημοκρατία ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, αναμένεται να επιχειρήσει σύντομα ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αν κι έχει επικρατήσει στο Μαξίμου η λογική που λέει ότι δε μπορεί να διακινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με πιο εύκολο τρόπο, ασφαλώς ο Αντ. Σαμαράς δε μπορεί να αφήσει έτσι την υπόθεση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ουσιαστικά ρίξει το γάντι στη ΝΔ και με την κατάθεση κοινής πρότασης για το αντιρατσιστικό θέλουν να εγκλωβίσουν τους βουλευτές της ΝΔ μέσα στο Κοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι το αντιρατσιστικό που θα καταθέσουν Βενιζέλος και Κουβέλης δε μπορεί να περάσει παρά μόνο αν το ψηφίσει και η ΝΔ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι έτσι θα «ξεγυμνώσουν» την πολιτική της Συγγρού. Αν δηλαδή πει όχι η ΝΔ στο νομοσχέδιο και μαζί μ’ αυτή πει όχι και η Χρυσή Αυγή τότε θα επιχειρήσουν να βάλουν (παρασκηνιακά πάντα και με επικοινωνιακό τρόπο) ΝΔ και Μιχαλολιάκο στο ίδιο κάδρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της Συγγρού.

Το σχέδιο αυτό είναι του κ. Βενιζέλου που θέλει να παίξει στο πολιτικό σκηνικό ως ο «δημοκράτης» που τα βάζει με την ακροδεξιά, έτσι ώστε να κερδίσει πόντους και χρόνο στο διαλυμένο κόμμα του. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει το νομοσχέδιο ή να πάει σε κατάθεση δικής του πρότασης νόμου. Όμως, αυτό θα το κάνει όπως είπε ο κ. Τσίπρας όταν γίνει κυβέρνηση ώστε να το ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Ζήσε Μάη μου δηλαδή.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του antinews η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει τη δική της πρόταση για το αντιρατσιστικό με νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή και θα τεθεί στην κρίση των βουλευτών. Άλλωστε, οι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν διαμηνύσει στη Συγγρού ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την πρόταση Ρουπακιώτη, ούτε φυσικά και να βάλουν πλάτες στα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν Κουβέλης και Βενιζέλος.

Με την κατάθεση νομοσχεδίου από τη ΝΔ απεγκλωβίζεται το κόμμα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή, αλλά ούτε και με τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι κανονικά δε θα έπρεπε, το θέμα αυτό απασχολεί ακόμη την πολιτική σκηνή της χώρας, κυρίως εξαιτίας των σκοπιμοτήτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και κάποιων αστοχιών και επικοινωνιακών λαθών από πλευράς της κυβέρνησης.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι κλείνει για το καλοκαίρι η Βουλή, ότι κι αν συμβεί, όποια πρόταση κι αν κατατεθεί θα πάει για Σεπτέμβριο. Έτσι θα πέσουν οι τόνοι και δεν θα δημιουργηθεί νέο μπάχαλο αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Σαμαράς κρατά χαμηλούς τόνους και μάλιστα κάλεσε τους Βενιζέλο και Κουβέλη σε γεύμα που θα παραθέσει για τον Γ. Ντάισελμπλουμ που θα έλθει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/29/217296/

***

Τρία αντιρατσιστικά νομοσχέδια στη βουλή

Ζήτημα πρώτον: Όχι εκλογές...

Της Μαρίνας Μάνη

Η απαισιοδοξία του ΟΟΣΑ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος πλήττει την «επιχείρηση αισιοδοξίας» της κυβέρνησης, οι τρεις εταίροι εξακολουθούν να πνίγονται στα νερά του αντιρατσιστικού και ο Φώτης Κουβέλης δείχνει τον δρόμο του ανασχηματισμού σαν διέξοδο.

Ο εκνευρισμός περισσεύει τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία των τριών κυβερνητικών εταίρων. Από τη μια παραδέχονται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο (και ενδεχόμενο) πτώσης της κυβέρνησης και από την άλλη αναζητούν τρόπους να βγουν –όλοι– νικητές από την κρίση που ξέσπασε με αφορμή (και όχι αιτία...) το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Και ένα και δύο... αντιρατσιστικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που το Μαξίμου δεν ήθελε καν να ακούει γι΄αυτό και η Ιπποκράτους ετοιμαζόταν να καταθέσει τη θέση της για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία ως πρόταση νόμου, ξαφνικά οι μεν δύο (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν να καταθέσουν από κοινού το πόνημα του υπουργού Δικαιοσύνης (κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή), ενώ το πρωθυπουργικό περιβάλλον μιλά για «βελτιώσεις» του ισχύοντος νόμου του 1979 χωρίς να ξεκαθαρίζει μέσα από ποια διαδικασία θα γίνουν αυτές.

Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε χθες την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δικό του νομοσχέδιο, προκύπτει ότι η Βουλή... θα κατακλυσθεί από αντιρατσιστικές νομοθετικές προτάσεις –προφανώς για νάχει να πορεύεται...

Ψήγματα «γαλάζιας» αυτοκριτικής

Κυβερνητικοί («γαλάζιοι») παράγοντες πάντως αρχίζουν σιγά-σιγά να μιλούν για ευθύνες «συνεργατών του Α. Σαμαρά» ως προς τον χειρισμό του θέματος, φωτογραφίζοντας τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο για «αστοχίες και βεβιασμένες κινήσεις».

Λένε δηλαδή ότι ευθύς εξαρχής θα έπρεπε «να τεθούν τα θέματα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και να αναζητηθούν συνθέσεις» αντί να επιλέγεται ο αιφνιδιασμός και το «άδειασμά τους».

«Καρφί» Κουβέλη

Επ΄αυτού, ο Φώτης Κουβέλης «κάρφωσε» δημοσίως χθες (Mega) το πρωθυπουργικό περιβάλλον, λέγοντας ότι ο Α. Ρουπακιώτης προχώρησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου κατ΄επιταγή του Μαξίμου.

Αυτό ακριβώς το επιχείρημα προβάλλουν οι δύο εταίροι (και ο υπουργός Δικαιοσύνης) τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι «οι αρμόδιοι του Μαξίμου» άλλαξαν, αίφνης, ρότα, επιλέγοντας να μη δυσαρεστήσουν βουλευτές τους που κινούνται «δεξιά της Δεξιάς» και πιστεύουν ότι θα χάσουν ψηφοφόρους υπέρ της Χρυσής Αυγής...

Κατά Βρούτση

Το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης συντάχθηκε με τον Ευ. Βενιζέλο στην κριτική (και) εναντίον του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τον τρόπο με τον οποίον χειρίσθηκε τα επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων, δείχνει ότι από πλευράς των δύο κυβερνητικών εταίρων αρχίζει να σκιαγραφείται η νέα κυβερνητική σύνθεση.

Για πρώτη φορά άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε ευθέως υπέρ του ανασχηματισμού (όπως και της συμμετοχής στελεχών του στην κυβέρνηση)  αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέσω αυτού θα εκτονωθεί η ένταση.

Πότε; Μετά από το συνέδριο της ΝΔ (28-30 Ιουνίου), που σημαίνει ότι το Μαξίμου πρέπει να  βρει εκτονωτικές κινήσεις... επειγόντως για να μη ξεφύγει τελείως η κατάσταση.

Πηγή: http://capital.gr.msn.com/Article.aspx?id=1806325

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel