Ζωηφόρος

Κυβερνητική κρίση δημιουργεί το αντιρατσιστικό – Όλες οι εξελίξεις

Κυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

 

Η πρώτη ουσιαστική σύγκρουση της τρικομματικής κυβέρνησης είναι γεγονός έπειτα από ένα χρόνο ζωής. Για πρώτη ίσως φορά δεν υπήρξε συμφωνία σε κάποιο θέμα, αντιθέτως υπήρξε ένταση, εκνευρισμός και μια διάθεση αν όχι να τα «σπάσουν» και να το «διαλύσουν», σίγουρα μια τάση να «ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς». «Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα «πάμε καλά».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ μετά από σχετική ερώτηση  διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρούς κυβερνητικούς τριγμούς, αν και δε θα έπρεπε να απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί ως δια μαγείας.

Όμως, η εμμονή του κ. Ρουπακιώτη και της ΔΗΜΑΡ σε κάποιες αμφιλεγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου και κάποιοι λάθος χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης δυναμίτισαν το κλίμα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν η οργή του Φ. Κουβέλη στην επιμονή να μην υπάρξει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Περιλαμβάνει διατάξεις που δεν περιέχονται στην προηγούμενη νομοθεσία. Είναι υποχρέωσή μας και δημοκρατική αλλά και απέναντι στην ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.«Ερωτηθείς εάν τελικά υπήρξε συμφωνία να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Κουβέλης αρκέστηκε να απαντήσει: «Να ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε επίσης την έντονη ενόχλησή του και για την δημοσιοποιηθείσα γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Με εμφανή διάθεση να μην κάνει πίσω ο κ. Κουβέλης ουσιαστικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και εκεί να γίνουν όποιες βελτιώσεις χρειάζονται. Στη συνέχεια να αποφασίσουν οι βουλευτές αν θα το ψηφίσουν ή όχι. Η θέση αυτή έχει διπλή ανάγνωση. Είτε να του γίνει το χατίρι και να πάει στη Βουλή και εκεί να απαλειφθούν οι επίμαχες διατάξεις. Είτε να κλείσει το μάτι στους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων και να ψηφιστεί χωρίς τη συγκατάθεση των νεοδημοκρατών βουλευτών που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την πλειοψηφία, μαζί φυσικά και με τους Χρυσαυγίτες που θα το καταψηφίσουν. Βεβαίως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο απορρίπτει και το ΚΚΕ.

Ανάλογη διάθεση επέδειξε στις δηλώσεις του και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος επιβεβαίωσε το αδιέξοδο και τη σύγκρουση στη σύσκεψη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κυβέρνηση που αποτελείται από τρία κόμματα κι όχι από μονοκομματική πλειοψηφία. Ζήτησε επίσης ή να υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ή να υπάρξει άμεση εισαγωγή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, έθεσε το θέμα της αλλαγής της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/27/217099/

***

Βενιζέλος : Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει μόνο του

το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Με εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Γιάννης Μανιάτης, θα ζητήσει αύριο το πρωί από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την εισαγωγή στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η οποία έχει κατατεθεί στις 21 Μαρτίου 2013.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές η απόφαση ελήφθη κατόπιν των σχετικών «διαρροών», όπως έλεγαν, από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση».

 

Ακόμη, με αφορμή και το πρακτικό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.), η οποία επισήμαιναν ότι υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «μια τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, στην ευελιξία, τους αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις» και πως «δεν είναι δυνατό σε ζητήματα αξιακά να υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

Τέλος, οι πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν κάτι περί ενδεχόμενης νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών για το ζήτημα.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE

***

Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη που επέμειναν στο να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ήταν αρνητική.

Πληροφορίες από το Μαξίμου λοιπόν αναφέρουν πως...  ο Πρωθυπουργός δεν αλλάζει τη στάση του και δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι φανερό πως υπάρχει θέμα ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Κουβέλης και Βενιζέλος ζήτησαν να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε σαφώς θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση του και επιμένει πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Είναι σαφές λοιπόν πως η κυβέρνηση περνάει κρίση, με δεδομένη και την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης και ζήτησε ανανέωση της κυβερνητικής συμφωνίας.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως οι κυβερνητικοί εταίροι είναι πιθανό να έχουν και νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας, όχι μόνο για το αντιρατσιστικό, αλλά και για άλλα τρέχοντα θέματα, που κυρίως αφορούν την οικονομία.

http://ysterografa.gr

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/05/blog-post_1291.html

***

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη

Κυβέρνηση: “Δεν θα καταθέσουμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”

Καθαρή και σθεναρή θέση εμφανίζει η κυβέρνηση ως προς το φλέγον θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ακόμα και μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία ολοκληρώθηκε δίχως πολιτική συμφωνία επί του νομοθετήματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα καταθέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επί της ουσίας καλεί τους εταίρους της “αν θέλουν, να βρουν άλλη λύση”.

Μια λύση, όπως αυτή που επανέλαβε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δηλαδή το κόμμα του μπορεί να καταθέσει τη δικιά του πρόταση νόμου επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Εκεί, ο Φώτης Κουβέλης θα θέσει εκ νέου το θέμα της άμεσης κατάθεσης του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Αν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί και πάλι ανυποχώρητος, τότε η ΔΗΜΑΡ θα έρθει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού νομοσχέδιο, στη βάση τόσο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ όσο και του σχεδίου νόμου Ρουπακιώτη.

Η στάση του πρωθυπουργού, η οποία συνάδει με τη θέση του εξέφρασε νωρίτερα η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), υιοθετώντας την άποψη συνεργατών του κ. Σαμαρά ότι υπάρχει επαρκές αντιρατσιστικό πλαίσιο και δεν παρίσταται ανάγκη για θέσπιση νέου, προκάλεσε την έντονη ενόχληση των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέμειναν στις θέσεις τους για άμεση προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, επί του οποίου, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, μπορεί να γίνει αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε εναλλακτικά την προώθηση πρότασης νόμου που έχει καταθέσει προ διμήνου το κόμμα του και η οποία έχει ενσωματωθεί στο επίμαχο σχέδιο νόμου.

Τα δύο ελάσσονα κυβερνητικά κόμματα υπολογίζουν και στην υπερψήφιση του σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των ρυθμίσεων του κ. Ρουπακιώτη. Εφόσον, ωστόσο, πάει στη Βουλή είτε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, είτε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ,  η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη και θα απορριφθεί, εφόσον δεν ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως και με άλλες αφορμές, π.χ. όταν τέθηκε το ζήτημα με τη νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, έχουν επισημάνει κοινοβουλευτικά στελέχη του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, «η σημερινή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είναι δεξιόστροφη», καθώς η ΝΔ μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που κινούνται αριστερότερα του Κέντρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (με το τελευταίο, πάντως, να μην είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει, καθώς διατυπώνει ενστάσεις επειδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο που επικαλείται ο κ. Ρουπακιώτης καταδικάζει και τον κομμουνισμό).

Θέμα παραμονής στην κυβέρνηση για τον κ. Ρουπακιώτη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, τίθεται, εκ των πραγμάτων ζήτημα παραμονής του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς στο συγκεκριμένα τουλάχιστον ζήτημα δεν έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είναι αμφίβολο αν νομιμοποιείται πολιτικά να στείλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο δεν συμφωνεί ο προϊστάμενός του και επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν και οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ (στην οποία πρόσκειται ο κ. Ρουπακιώτης) και του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν ότι δεν αντελήφθησαν να τίθεται ζήτημα πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι γνωστό από ημερών ότι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά που διαφωνούσαν με τις πρωτοβουλίες του, έθεσαν και ζήτημα για τη συνέχιση της παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Βενιζέλος: «Ναζιστικό μόρφωμα» η Χρυσή Αυγή

- «Αυτόκλητοι τραμπούκοι» τα μέλη της

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, συντεταγμένα, οι ναζιστικές και ρατσιστικές πράξεις, ενώ μίλησε για ένα ναζιστικό μόρφωμα, που προβαίνει σε ναζιστικές πράξεις, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή και κάνοντας λόγο για «αυτόκλητους τραμπούκους», που δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη νομοθεσία.

Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, έθεσε και ευρύτερο ζήτημα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης, εστιάζοντας ουσιαστικά στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Κουβέλης: «Πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας» το αντιρατσιστικό - «Απαράδεκτη σκοπιμότητα» από την ΚΕΝΕ

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, που εξήλθε νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να φέρει το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, κάτι που χαρακτήρισε «πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε καθυστέρηση στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοθετήματος, και διαφώνησε ανοιχτά με το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου, με πόρισμά της, που δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

 

«Δαιφωνώ με την ΚΕΝΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη σκοπιμότητα», ενώ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έχει την στήριξη όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Διεκδικώ να έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=281608

***

Ανακοίνωση

Πυρά από Χρυσή Αυγή για κυβέρνηση και αντιρατσιστικό

Το εθνικιστικό ποτάμι της Χρυσής Αυγής δε σταματά ούτε με αντισυνταγματικούς νόμους, ούτε με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Σαμαρά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

«Η μοναδική διαφωνία μεταξύ των τριών αρχηγίσκων είναι ο τρόπος περιορισμού του εθνικιστικού κινήματος.

Ο Σαμαράς πείστηκε από τους συμβούλους του ότι οι αλχημείες Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να περιορίσουν, αλλά να συσπειρώσουν ακόμα περισσότερο την Χρυσή Αυγή.

Αντίθετα οι Βενιζέλος και Κουβέλης επιμένουν φανατικά στη θέσπιση άθλιων νομοθετημάτων σταλινικού τύπου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=281631

***

"Ταφόπλακα" στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη από το Μαξίμου - Σκηνικό κρίσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Χωρίς πολιτική συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 21:00 η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν τα βρήκαν τελικά και αυτό διαφαινόταν από την αρχή αφού η συνάντηση δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», ανέφεραν μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών κυβερνητικές πηγές. «Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα «πάμε καλά». Επίσης αναφέρουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και μετά από σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες πληροφορίες κανουν λόγο ότι αναμένουν και επίσημα την άρνηση του Μαξίμου για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για να προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης νόμου.

Πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου εξήλθε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης οποίος εμφανίστηκε σκληρός στις δηλώσεις τους τονίζοντας τη θέση του "Να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο". Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι ζήτησε να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Σημείωσε πως διαφωνεί πλήρως με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έσπεσυσε να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να δοθεί στη δημοσιότητα το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μόλις 2 ώρες πριν τη σύσκεψη. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων και τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, ενώ τέλος σημείωσε ότι ετέθη με επιμονή το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα.

Αμέσως μετά, από το Μέγαρο Μαξίμου εξήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτή πολιτική διαφωνία. Σημείωσε πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας και πως πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και πιθανές τροποποιήσεις και βελτιώσεις ώτσε να ψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, συντεταγμένα, οι ναζιστικές και ρατσιστικές πράξεις, ενώ "φωτογράφισε" την Χρυσή Αυγή κάνοντας λόγο για ναζιστικό μόρφωμα, που προβαίνει σε ναζιστικές πράξεις και για "αυτόκλητους τραμπούκους", που δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Βενιζέλος έθεσε και ευρύτερο ζήτημα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης, εστιάζοντας ουσιαστικά στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε "οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξανασυμφωνήσουν το προγραμματικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλάισιο συμφωνία ςτης κυβέρνησης".

Η κυβέρνηση, με την κίνηση να δώσει στην δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την σύσκεψη το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, το οποίο περιγράφει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ως αόριστο και αντισυνταγματικό, έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει νέο νόμο στην Βουλή.

Νωρίτερα και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Αθανασίου είπε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ρουπακιώτης από τη στιγμή που η κυβένρηση απέρριψε το νομοσχέδιό του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την ανεργία και για θέματα ανάπτυξης. «Είναι γνωστή η έγνοια των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της ανεργίας», τόνισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι «θα το κουβεντιάσουμε με την τρόικα» και πως «θα κατατεθούν σενάρια» ενώ είναι θέμα που θα συζητηθεί αύριο στη διακομματική.

Τέλος, είναι πιθανόν την Πέμπτη να υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, όχι για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αλλά ενόψει της άφιξης στην Ελλάδα του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=211842&catid=9

***

Επιμένουν Βενιζέλος και Κουβέλης

Χωρίς πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό η σύσκεψη στο Μαξίμου

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα συνάντηση των τριών αρχηγών εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Πέμπτη

Παρέμειναν οι διαφορές των κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά την τρίωρη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κατέληξε χωρίς πολιτική συμφωνία για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Πληροφορίες έκαναν λόγο για νέα συνάντηση των τριών αρχηγών εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Πέμπτη, αλλά κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για νέα συνάντηση.

«Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Μετά τις πληροφορίες αυτές το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να καταθέσει τη δική του πρόταση νόμου, πράγμα που αναμένεται να πράξει την Τρίτη.

«Πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το έντονο ύφος στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη πρόδιδαν το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση και είναι η πρώτη φορά από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας που οι δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μεταδίδουν κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες - λύση που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ - είτε το Κίνημα θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Δυο λύσεις υπάρχουν, τις οποίες έχω πει: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ.

 

»Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε μετά το πέρας της σύσκεψης τη θέση του κόμματός του ότι οι διατάξεις που εισάγει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και είναι «δημοκρατική και αξιακή υποχρέωση» να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Βολές Κουβέλη εναντίον της ΚΕΝΕ

Παράλληλα, φανερά εκνευρισμένος, ο κ. Κουβέλης επιτέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) η οποία «έσπευσε απαραδέκτως» να δώσει στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, τη γνωμοδότησή της, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αφού, όπως είπε, κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όταν στο παρελθόν, και σε ανάλογη διαδικασία, είχε εκτιμήσει ορισμένες από τις διατάξεις, τότε, συνταγματικές.

«Έχω πλήρη τη διαφωνία με τη ΚΕΝΕ, η οποία έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Όταν μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει με ταυτόσημο λόγο ότι είναι συνταγματικές οι ρυθμίσεις.

»Και θα έλεγα ότι δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που επέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΝΕ, δύο ώρες κατά κυριολεξία πριν από τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Άποψη και θέση με την οποία, ας το επαναλάβω, διαφωνώ. Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται, τουλάχιστον, για απαράδεκτη σκοπιμότητα» είπε ο κ. Κουβέλης.

Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη «δεν τίθεται από εμάς και δεν κατάλαβα να τίθεται και από τη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών» είπε ο κ. Κουβέλης.

Θέμα συντονισμού της κυβέρνησης

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, επεσήμαναν ότι τέθηκε «με έμφαση» το ζήτημα του συντονισμού της κυβέρνησης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκεται ιδιαίτερα σε αυτό. «Υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας: «Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την άποψη του κόμματός του για την ανάγκη οι κυβερνητικοί εταίροι να επικαιροποιήσουν το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης - κάτι που αφορά και «αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων» - , τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, και το πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην "αντιμνημονιακή" τους φάση. Και τώρα πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

Βολές για ανεργία, ΦΠΑ, φόρο ακινήτων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς και για τα άλλα θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης: Τόσο για την ανεργία, όσο και για τα θέματα του ΦΠΑ στην εστίαση και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

 

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και άφησε εκ νέου αιχμές: «Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε».

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, «όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε» και μετά ν’ ακούμε ότι «ναι, μπορεί και να γίνει». Μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, που αρχίζει η θερινή περίοδος».

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κριτική για το λεγόμενο "χαράτσι", ως ΠΑΣΟΚ. Και προσωπικά επειδή έτυχε να είμαι Υπουργός Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά για δείτε, η επιβάρυνση ήταν 2 δις. Τώρα έχουμε ψηφίσει μέτρα 16 δις. Και με τα μέτρα αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σώσαμε τον προϋπολογισμό του ’11, του ’12, του ’13.Δεν πρέπει να μας ζητήσει κάποιος συγνώμη; Δεν πρέπει να πει ότι έσφαλα; Τώρα να φέρουν την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να δούμε τι θα γίνει».

«Δεν έγινε συζήτηση για απολύσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά ότι δεν έγινε συζήτηση για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για την ανεργία. Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε σενάρια, νομίζω ότι αύριο υπάρχει διακομματική» και ότι ο νόμος πρέπει να κατατεθεί πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε ερώτηση για το εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όταν είμαστε έτοιμοι θα σας πούμε».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231250419

***

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Βενιζέλος: Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία

Μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, εδώ και πολύ καιρό επιμένω στην ανάγκη να ξανασυζητήσουμε τα τρία κόμματα, για το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των αρχηγών [27/05]

Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των αρχηγών [27/05](2)Έχω ζητήσει να επικαιροποιηθεί αυτό το πλαίσιο γιατί, όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012, πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και όσων έχουν συμβεί στη χώρα. Γιατί έχουμε και πολλές θετικές εξελίξεις, έχουμε και πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σημειώνω ότι έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην «αντιμνημονιακή» τους φάση. Και τώρα πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί.

Επίσης αναμφίβολα, πρέπει να μιλήσουμε για τους κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και της Βουλής. Γιατί η Βουλή δε λειτουργεί με την ένταση που πρέπει και δεν είναι το φόρουμ, το βήμα, στο οποίο διεξάγεται σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση ο πολιτικός διάλογος, δεν παράγονται τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα.

Φυσικά υπάρχει και πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, γιατί πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Το παράδειγμα το γνωρίζετε, είναι το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το οποίο συζητήσαμε. Γιατί είναι κρίσιμο το ζήτημα αυτό: Είναι κρίσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο. Γιατί έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, κατά των βίαιων ρατσιστικών συμπεριφορών.

Και γιατί έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα το οποίο είναι απροκάλυπτα ναζιστικό και το οποίο οργανώνει ενέργειες, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν προσβολή της έννομης τάξης. Υποκαθιστά την Αστυνομία, υποκαθιστά τη λειτουργία διαφόρων δικτύων κοινωνικής πολιτικής. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου, αλλά την απάντηση τη δίνει το οργανωμένο κράτος δημοκρατικά, τη δίνουν οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι.

Άρα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχει σημασία μόνο από πλευράς νομικού περιεχομένου, αλλά και γιατί είναι μια πολύ μεγάλη δημόσια, δημοκρατική πράξη που πρέπει να εκφράζει το φρόνημα και την ιστορική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιογράφος: Πολιτική συμφωνία επ' αυτού υπήρξε κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή.

Δυο λύσεις υπάρχουν, τις οποίες έχω πει: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ' όλο το συνταγματικό τόξο, απ' όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και 2 μήνες το ΠΑΣΟΚ.

Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση.

Ο στόχος είναι καθαρός και δεν υπάρχουν ούτε ιδιώνυμα ούτε φωνές του παρελθόντος. Εδώ έχουμε τα προβλήματα τα σημερινά και τα μελλοντικά. Δεν ασχολούμαστε με τις φωνές του παρελθόντος. Για να μην ξαναζήσουμε το ζοφερό παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Άρα παραπέμπτεται στις καλένδες η συζήτηση..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν παραπέμπεται σε καμία -αν θέλετε- νεότερη συζήτηση το θέμα αυτό. Ή θα υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ή ζητάμε την άμεση εισαγωγή για συζήτηση της πρότασης νόμου στη Διαρκή Επιτροπή και στην Ολομέλεια, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αλλά, επαναλαμβάνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η σαφής προτίμησή μας είναι να είναι νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η επικουρική λύση για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, αλλά και για να ξεμπλοκάρουμε, είναι η πρόταση νόμου. Όμως υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί. Οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξανασυμφωνήσουν το πλαίσιο και το προγραμματικό και το οργανωτικό και το λειτουργικό.

Αυτό αφορά και αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων. Άρα βλέπουμε στο παράδειγμα του αντιρατσιστικού και της εμπλοκής, πόσο δίκιο έχουμε όταν μιλάμε για τα θέματα αυτά, που για μας είναι θέματα αξιακά, επαναλαμβάνω, γιατί έχουμε τις διαφορές μας. Είναι άλλο πράγμα η Νέα Δημοκρατία, άλλο πράγμα το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Θέμα Ρουπακιώτη βάλατε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από μας δεν τίθεται και δεν υπάρχει και ούτε κατάλαβα να τίθεται και από την Νέα Δημοκρατία.

Δημοσιογράφος: Ετέθη θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως το έθεσα εγώ. Προφανώς.

Δημοσιογράφος: Πήρατε αποφάσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Θα πάρουμε. Κοιτάξτε, κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξεχάστε τις παλιές κυβερνήσεις τις μονοκομματικές, τις αυτοδύναμες, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση σημαίνει, εξαρτώμαι από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Βουλή σημαίνει τριπλή, τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εδώ έχουμε μια υποχρέωση να καθοδηγήσουμε όλο το Έθνος, να πάει μπροστά η χώρα, να ανακάμψει η οικονομία. Αλλά η χώρα δεν είναι μόνο μνημόνιο και μόνο οικονομική πολιτική. Υπάρχει μια κοινωνία, υπάρχει κοινωνική συνοχή, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει εθνική συνείδηση, υπάρχουν όλα αυτά. Υπάρχουν τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία είναι πολύ σοβαρά για την κοινωνία. Και βεβαίως έθεσα όλα όσα είπα στην ομιλία μου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή.

Δηλαδή, τα θέματα της ανεργίας, το πρώτο θέμα στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε».

Δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας. Για να περιορίσουμε την ανεργία και να βρούμε δουλειά στους νέους ανθρώπους και ιδίως σε εργαζόμενους από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, στην απόλυτη ανεργία.

Θέμα ΦΠΑ στην εστίαση: Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, «όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε» και μετά ν' ακούμε ότι «ναι, μπορεί και να γίνει». Μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, που αρχίζει η θερινή περίοδος.

Ενιαίος φόρος ακινήτων. Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κριτική για το λεγόμενο «χαράτσι», ως ΠΑΣΟΚ. Και προσωπικά επειδή έτυχε να είμαι Υπουργός Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά για δείτε, η επιβάρυνση ήταν 2 δις. Τώρα έχουμε ψηφίσει μέτρα 16 δις. Και με τα μέτρα αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σώσαμε τον προϋπολογισμό του '11, του '12, του '13.

Δεν πρέπει να μας ζητήσει κάποιος συγνώμη; Δεν πρέπει να πει ότι έσφαλα;

Τώρα να φέρουν την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορεί να κρατάμε σε αγωνία, για παράδειγμα, τον πραγματικό αγρότη μη τυχόν και φορολογηθεί. Γιατί δεν πρόκειται να φορολογηθεί φυσικά ο πραγματικός αγρότης.

Δημοσιογράφος: Εσείς το συζητήσατε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Είπαμε ότι είναι θέμα προς άμεση συζήτηση και περιμένουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Θα ξανασυναντηθείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως θα ξανασυναντηθούμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε για τις 2000 απολύσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μιλήσαμε σήμερα για το θέμα αυτό, θα υπάρξει άλλη συζήτηση για το θέμα αυτό. Γιατί είχαμε πολλά άλλα θέματα. Σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63834660

***

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Κουβέλης: Να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις.

Φώτης Κουβέλης: Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να έρθει, άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δηλώσεις Φ.Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των αρχηγών [27/05] 

Δηλώσεις Φ.Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των αρχηγών [27/05] (2)Αυτό ζήτησα με την πεποίθηση ότι είναι μία πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο νομοθετικό μας πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, το νομοσχέδιο, όταν θα έρθει στη Βουλή, τότε θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες και για διορθώσεις και για τροποποιήσεις, ενδεχομένως και για βελτιώσεις.

 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή συμφωνήσατε.

Φώτης Κουβέλης: Θα ρωτήσετε τους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς για τη δική τους θέση και τη δική τους άποψη.

Δημοσιογράφος: Όχι, η ερώτηση είναι αν συμφωνήσατε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή κάποιο άλλο κάποια στιγμή;

Φώτης Κουβέλης: Εγώ σας λέω αυτό το οποίο επιμένω ότι πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο, με συγκεκριμένη και προβλεπόμενη από το κανονισμό και το Σύνταγμα διαδικασία, να πάρει το δρόμο και να έρθει στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Χρονικός ορίζοντας για αυτό υπάρχει; Πότε θα έρθει, κ. Πρόεδρε;

Φώτης Κουβέλης: Δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε θα έρθει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη. Και αυτό το απαράδεκτο δεν πρέπει να συμβεί. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχω πλήρη τη διαφωνία με τη ΚΕΝΕ, η οποία έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Όταν μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει με ταυτόσημο λόγο ότι είναι συνταγματικές οι ρυθμίσεις. Και θα έλεγα ότι δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που επέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΝΕ, 2 ώρες κατά κυριολεξία πριν από τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Άποψη και θέση με την οποία, ας το επαναλάβω, διαφωνώ. Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται, τουλάχιστον, για απαράδεκτη σκοπιμότητα.

Δημοσιογράφος: Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι;

Φώτης Κουβέλης: Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών Πολιτικών Αρχηγών.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, υπάρχει πολιτική συμφωνία να κατατεθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στη Βουλή; Υπάρχει πολιτική συμφωνία για αυτό;

Φώτης Κουβέλης: θα ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν θέλω εγώ να πω ποια είναι η θέση τους. Εγώ σας λέω τη θέση της ΔΗΜΑΡ. Σας τη λέω με σαφήνεια, σας τη λέω με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια η οποία θα συνοδευτεί και από απόλυτη συνέπεια αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δημοσιογράφος: Αν δεν περάσει αυτό από τη Βουλή, θα δημιουργήσει πρόβλημα;

Φώτης Κουβέλης: Σας είπα να ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Εκείνο που σας είπα είναι αυτό το οποίο λίγο πριν ακούσατε.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή μπορεί να κατεβάσετε και πρόταση νόμου μόνος σας, αν τυχόν και δεν υπάρχει...

Φώτης Κουβέλης: Διεκδικώ να έρθει σχέδιο νόμου. Και το σχέδιο νόμου είναι αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω, ένα σχέδιο νόμου που με τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι δυνατόν να τύχει βελτιώσεων, να τύχει παρατηρήσεων, να τύχει και διορθώσεων. Αυτή είναι η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Βεβαίως, εκτός από αυτό συζητήσαμε, ετέθη το θέμα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανέργων, ανδρών και γυναικών, και ετέθη η ανάγκη άμεσα να προωθηθεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα γίνουν.

Συζητήσαμε ακόμη τα ζητήματα της ανάπτυξης, μία συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Για το Δημόσιο να σας ρωτήσουμε...

Φώτης Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε τίποτα. Ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, ετέθη θα σας έλεγα με έμφαση. Επίσης συζητήσαμε μια σειρά ζητημάτων, με κορυφαίο ζήτημα, βέβαια, την μεγάλη υπόθεση, τη μεγάλη πληγή της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών. Πάντοτε, σε συνδυασμό και με τα ζητήματα της ανάπτυξης. Ζητήματα τα οποία πρέπει να βρουν την προτεραιότητά τους στην αντιμετώπιση, διότι η ανεργία δεν μπορεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί εάν δεν προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα, μέσα από εντόνους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρέπει στον Τόπο να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ.

 

Δημοσιογράφος: Φορολογικά συζητήσατε, κ. Πρόεδρε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης;

Φώτης Κουβέλης: Όχι, συζητήσαμε αυτά που λίγο πριν πολύ συγκεκριμένα σας ανέφερα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63834661

***

Ταφόπλακα στον αντιρατσιστικό νόμο του Ρουπακιώτη

Ταφόπλακα στον αντιρατσιστικό νόμο του Ρουπακιώτη βάζει η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής η οποία αποφάνθηκε ότι τόσο η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή ο νόμος του 1979 είναι επαρκής όσο και ότι κάποιες από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές.

Με το πόρισμα αυτό των νομικών θα πάνε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη και όπως όλα δείχνουν θα βάλουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Σαμαράς έχοντας ένα τέτοιο κείμενο στα χέρια του ασφαλώς και μπορεί να ζητήσει αλλαγή των επίμαχων διατάξεων, επομένως πάγωμά του μέχρι νεωτέρας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Βενιζέλου και Κουβέλη, μετά το πόρισμα της ΚΕΝΕ.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης διέρρεε ότι το νομοσχέδιο πέρασε μετ’ επαίνων από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, κάτι που σήμερα αποδείχθηκε ψέμα και προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και τη στάση του κ. Ρουπακιώτη ο οποίος στήριξε ένα νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό αλλά και εκ του περισσού αφού, όπως είπε και η ΚΕΝΕ υπάρχει ήδη νόμος.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/27/217063/

***

Η ΚΕΝΕ έκρινε ότι είναι επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας

Μάλιστα σημειώνει ότι το κείμενο Ρουπακιώτη περιέχει αρκετές αντισυνταγματικές προτάσεις και αοριστίες - ΠαΣοΚ: κακή υπηρεσία όποιος το έδωσε στη δημοσιότητα - Ολόκληρο το πόρισμα

Μερικές ώρες πριν τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ πραγματοπείται η συνάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη για το ίδιο θέμα η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιστροπή (ΚΕΝΕ)  έκρινε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος του 1979, είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ σημειώνει ότι το κείμενο Ρουπακιώτη περιέχει αρκετές αντισυνταγματικές προτάσεις και αοριστίες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της ΚΕΝΕ

ΠαΣοΚ: κακή υπηρεσία όποιος το έδωσε στη δημοσιότητα

Σε σχέση με το πρακτικό της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα.

Είναι, κατόπιν αυτού, επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1.     Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2.     Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3.     Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4.     Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5.     Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

ΒΗΜΑ, 27/05/2013

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=514834

***

«Άδειασε» τον Ρουπακιώτη ο Αθανασίου: «Δεν χρειαζόμαστε νέο αντιρατσιστικό»

Δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, επανέλαβε τη Δευτέρα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. «Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων» τόνισε προσθέτοντας ότι χρειάζονται «μερικές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις», που όμως, όπως είπε, «δεν δικαιολογούν το θόρυβο που υπάρχει».

Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου έγιναν λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, στην κορυφή της ατζέντας της οποίας είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με το «πάγωμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Υιοθετώντας απολύτως τη γραμμή του Μαξίμου περί μη αναγκαιότητας του νέου αντιρατσιστικού νόμου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου συμπλήρωσε επίσης, ότι «με καλή διάθεση θα μπορούσε να ορισθεί μια επιτροπή που να εξετάσει όλο το φάσμα του Δικαίου που ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν στην ξενοφοβία και το ρατσισμό».

Αναφορικά με το πώς θα γίνουν αυτές οι βελτιώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτές μπορούν να γίνουν «με κάποια τροποποίηση στον νόμο».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά «δεν λύνονται επικοινωνιακά» και επεσήμανε ότι τα θέμα της εφαρμογής του νόμου είναι διαφορετικό από τη νομοθεσία. «Δεν λέω ότι το υπουργείο σκέφθηκε επικοινωνιακά αλλά τι περνά στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά επιχειρώντας προφανώς να μην έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον εισηγητή του νόμου υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου πάντως, αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «σύντομα θα επανέλθει στη Βουλή γιατί θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς».

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4508.html

***

Δοκιμασία για τους τρεις αρχηγούς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Παρά τα σοβαρά ανοικτά μέτωπα, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συναντώνται στο Μαξίμου με κύριο πιάτο το... αντιρατσιστικό.

Του Γιώργου Τερζή

Με τεταμένα νεύρα προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του Πρωθυπουργού καθώς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη εξακολουθεί να πυροδοτεί εντάσεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και να τροφοδοτεί με νέα επεισόδια την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν λίγη ώρα και αμφισβητεί όχι μόνον τη σκοπιμότητα αλλά και τη συνταγματικότητα διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πέραν των ισχυρών πολιτικών ενστάσεων έχει πλέον και νομικά - συνταγματικά επιχειρήματα προκειμένου να απορρίψει την κατάθεση του νομοσχεδίου «ως έχει», όπως ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αυτή η ίδια γνωμοδότηση, πάντως, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά υπαινίσσεται σκοπιμότητες πίσω από την «εσπευσμένη» δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης και τονίζει πως η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης. «Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της κυβέρνησης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει με νόημα: «Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο είναι σαφές ότι η γνωμοδότηση της ΚΕΝΕ έρχεται να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση του κ. Φ. Κουβέλη, συνεργάτες του οποίου, τις προηγούμενες ημέρες, συνέδεαν την αποδοχή του αντιρατσιστικού με τη γενικότερη πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Η Αγ. Κωνσταντίνου, πάντως, δεν έχει μόνον να ανησυχεί για την τύχη του νομοσχεδίου αλλά και για τις παρενέργειες από τη δημοσιοποίηση επιστολής της βουλευτού κ. Μαρίας Ρεπούση, με την οποία επανέρχεται στις πάγιες θέσεις της περί «γενοκτονιών».

Και πόλεμος Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Το αντιρατσιστικό προκάλεσε μία ακόμη σύρραξη μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής» και καλεί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να «δείξουν αν επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του άβουλου μνημονιακού δορυφόρου».

Οξεία ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και επέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα προσπαθεί να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας! Βλέπει τον προφανή κίνδυνο για το πολίτευμα από τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν βλέπει τον κίνδυνο από τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές... Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απειλεί ευθέως κάθε ξένο επενδυτή που σκέπτεται να έλθει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις εμπρησμού σε επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που για χρόνια σταματούσαν την κυκλοφορία κάθε μέρα στα κέντρα των πόλεων και εξαπέλυαν απεργίες που έκλειναν εργοστάσια. Και τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά τον «κίνδυνο κατά της δημοκρατίας», σημειώνει το Γρ. Τύπου της Ν.Δ. και καταλήγει: «Τη Χρυσή Αυγή θα την απομονώσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λύνοντας τα προβλήματα των πολιτών. Όχι διαλύοντας τη δημοκρατία και παραβιάζοντας κάθε μέρα τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Και απολύσεις στην ατζέντα

Εν μέσω διαξιφισμών για το αντιρατσιστικό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν και τα μείζονα θέματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο παραμένει, προς ώρας, στον αέρα καθώς από τις αρχικές κυβερνητικές λίστες δεν επιτυγχάνεται ο αριθμός των 2.000 απολύσεων που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υλοποιηθούν άμεσα. Ανοικτά θέματα έναντι της τρόικας αποτελούν εξάλλου και ο νέος φορολογικός κώδικας καθώς και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες ενόψει και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/05/2013_500995

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel