Ζωηφόρος

O κόσμος πεινάει και οι Αγιορείτες ζητούν εξαίρεση απ’ τη φορολόγηση! Ντροπή…, της Μαρίας Παπουτσάκη,

O κόσμος πεινάει και οι Αγιορείτες

ζητούν εξαίρεση απ’ τη φορολόγηση!

Ντροπή…

της Μαρίας Παπουτσάκη


«Μη κτήσεσθε χρυσόν μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών, μη πήραν εις οδόν μηδέ δυο χιτώνας μηδέ υποδήματα μηδέ ράβδον• άξιος γαρ ο εργάτης της τροφής αυτού» (Ματθ. 10,9-10).

Η Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους, είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο των μοναχών της Αθωνικής Πολιτείας, που συνεδριάζει και ασχολείται με ύψιστης σπουδαιότητας θέματα.

Τώρα που ο κόσμος καίγεται ήταν μάλλον θεμιτό-αν όχι επιβαλλόμενο- να συνεδριάσει η Διπλή Σύναξη, (σ΄αυτήν συμμετέχουν εκτός από τους ηγουμένους και αντιπρόσωποι των μονών, εξ ού και «Διπλή»).

Θα περίμενε κανείς πώς οι μοναχοί συγκάλεσαν εκτάκτως το ανώτατο όργανο τους για να συζητήσουν τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον «χειμαζόμενο» ελληνικό λαό.

Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα ότι οι μοναχοί, εκτός από τις προσευχές τους , θα ασχοληθούν και με τον πόνο των ανθρώπων και θα εξετάσουν τους τρόπους να παρασταθούν σ΄αυτή την αγωνία και το άλγος για το σκοτεινό «αύριο» της πατρίδας μας….

Διαψεύσθηκα με τον χειρότερο τρόπο.

Γιατί οι άγιοι πατέρες, συνεδρίασαν και αποφάσισαν να απευθύνουν «τελεσίγραφο» (ναι δεν διαβάσατε λάθος), στην όποια κυβέρνηση προκύψει (αν προκύψει), να συζητήσουν ως τις 15 Μαΐου, το αίτημα τους να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση τα εκτός Αγίου Όρους ακίνητα τους.

Μάλιστα, δεν δίστασαν να «απειλήσουν» ότι αν δεν αρχίσει διάλογος για το θέμα αυτό, θα κηρύξουν το Όρος «εν διωγμώ», κλείνοντας τις πύλες στους χιλιάδες επισκέπτες τους, αλλά και καλώντας για ηθική και υλική βοήθεια τους άλλους ομόδοξους λαούς που, ούτως ή άλλως, εκπροσωπούνται στο Όρος.

Στην ουσία το «κρυφό χαρτί» των μοναστηριών, είναι η επίκληση της βοήθειας της Ρωσικής Εκκλησίας και κυβέρνησης, που, όπως απεδείχθη και από την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου και του ηγουμένου της, «καίγεται» να αυξήσει την επιρροή της στην Αθωνική Πολιτεία, αψηφώντας την όποια ενόχληση ή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Η διγλωσσία των πολιτικών, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια προς τους μοναχούς, στους οποίους καλλιέργησαν ελπίδες για εξαίρεση, είναι πράγματι ανέντιμη και απορριπτέα. Ωστόσο, αυτό είναι αδύναμο επιχείρημα για να προχωρήσουν οι μονές στην έκδοση «τελεσιγράφων». Όπως επίσης, αλγεινή εντύπωση (αν μη τι άλλο) θα δημιουργηθεί, αν με τις ενέργειες τους οι μοναχοί, προκαλέσουν παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στο Όρος και κατ΄επέκταση στην ελληνική Πολιτεία, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Αν το αίτημα των μοναχών για εξαίρεση από τη φορολόγηση ήταν θεμιτό σε άλλες εποχές, σήμερα φαντάζει τουλάχιστον προκλητικό. Έστω και αν οι πόροι από τα ακίνητα που διαθέτουν οι μοναχοί, είναι οι μοναδικοί για τη συντήρηση της πολύτιμης κληρονομιάς, των μοναστηριών και της μοναστικής ζωής στην τόσο ξεχωριστή, μακραίωνη μοναστική Πολιτεία του Άθω.

Αν δεν είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, με το ένα πόδι του έθνους να τραμπαλίζεται ήδη πάνω από την άβυσσο, θα μπορούσαμε να δώσουμε «συγχωροχάρτι» στους αναχωρητές και θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων μας. Γιατί επιτελούν έργο, έστω και αποτραβηγμένοι από τα εγκόσμια. Κι είναι μεγάλο το έργο τους, αναμφισβήτητα.

Δεν είναι, όμως, πρόκληση να ζητούν εξαίρεση, όταν ο τελευταίος Έλληνας φορολογούμενος φουκαράς, μπορεί να πάει φυλακή, χωρίς δεύτερη ειδοποίηση γιατί χρωστά την τελευταία δόση του δανείου του, ή κάποιες εκατοντάδες ευρώ στην εφορία;

Δεν είναι πρόκληση το αίτημα των μονών, όταν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, έχει ξεπεράσει τους στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, κι η εξαθλίωση χτυπά τη πόρτα σε χιλιάδες νοικοκυριά;

Φοβούμαι πως οι μοναχοί του Αγίου Όρους, έχουν απομονωθεί τόσο στα κελιά τους, ώστε δεν έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Βέβαια, τελειώνοντας, οφείλω να σημειώσω ότι ακούγεται πως η οφειλή κάθε ενός μοναστηριού μπορεί να φτάνει και τα 600.000 ευρώ. Αν -λέω αν – αυτό αληθεύει, τότε οι μοναχοί θα ήταν θεμιτό, αν πράγματι δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές και συγχρόνως να συνεχίσουν το έργο τους, να ζητήσουν μειώσεις ή διακανονισμό, αλλά σε καμία περίπτωση εξαίρεση.

Πηγή: http://www.aixmi.gr/index.php/kosmos-peinaei-agioreites/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel