Ζωηφόρος

«Ο λαός πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι άλλο η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα», του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Ιερώνυμος: «Ο λαός πρέπει να ξεκαθαρίσει

ότι άλλο η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα»

22-10-08            

  

Ιερώνυμος: «Ο λαός πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι άλλο η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα»

Σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Ο κ. Ιερώνυμος, ανακοίνωσε αρχικά ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ξεκινήσει την κατασκευή τεσσάρων ιδρυμάτων κοινοφελούς σκοπού. Πρόκειται για τα: Κέντρο Φροντίδας Παίδων με κινητική στέρηση (διάθεση 1.500.000 ευρώ), Κέντρο Φροντίδος Αυτιστικών Παιδιών (διάθεση 1.500.000 ευρώ), Κέντρο Φροντίδος Επανεντάξεως Νέων από τα ναρκωτικά (διάθεση 1.500.000 ευρώ) και Κέντρο Φροντίδος Κατακοίτων και Εγκαταλελειμμένων Συνανθρώπων μας (διάθεση 3.500.000 ευρώ).

Όπως έκανε γνωστό ο αρχιεπίσκοπος, τα χρήματα που θα διατεθούν για την έναρξη της κατασκευής των ιδρυμάτων αυτών, προέρχονται από ποσό των 2.700.000.000 δρχ., το οποίο είχε διαθέσει προ ετών η Ελληνική Πολιτεία για έργα της Εκκλησίας και σήμερα βρίσκονται στις Τράπεζες.

Ο κ. Ιερώνυμος όμως, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με την επικαιρότητα και ειδικότερα, με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Το Βατοπέδι και το Άγιον Όρος -είπε- είναι χώρος αυτοδιοίκητος, που σημαίνει ότι διοικείται μόνος του. Και να θέλει το Πατριαρχείο να επέμβει δεν μπορεί. Απλώς έχει την εποπτεία και παρακολουθεί την εφαρμογή των κανονισμών. Επομένως, είναι θέμα που αφορά το ίδιο το Άγιον Όρος και επιμέρους το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ως Εκκλησία, δεν είναι δυνατόν να μην πιάσουμε τον απόηχο όλων αυτών των αισθημάτων και των συναισθημάτων. Μας απασχολεί το θέμα αυτό. Ένα ερωτηματικό για μας, είναι εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα τίποτα, όταν δεν έχει τελειώσει η δικαιοσύνη για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Κατ' ανάγκην, όταν φανούν τα πράγματα πώς έχουν, όλοι μας θα πάρουμε θέση και ο αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία της Ελλάδος. Το θέμα του Βατοπεδίου είναι ένα θέμα γενικότερα εκκλησιαστικό που θέλει νέες σκέψεις, ανακατατάξεις και νέα αντιμετώπιση πολλών πραγμάτων και κοσμοθεωρητικών, αν θέλετε, και πνευματικών θεμάτων. Ο λαός, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι άλλο πράγμα είναι η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα. Αλλιώς σκεπτόμαστε το τι είναι εκκλησία και αλλιώς τις συμπεριφορές των προσώπων. Το θέμα δεν είναι θέμα συνθημάτων και μπαλονιών. Αυτή η περίοδος, δυστυχώς, προσπαθεί με συνθήματα να καλύψει πολλά πράγματα. Επομένως, εμένα με λυπεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι προβληματίζονται. Κι εγώ προβληματίζομαι, αλλά θέλω να τους πω να έχουν θάρρος και ψυχραιμία. Άλλο πράγμα είναι η Εκκλησία, άλλο είναι τα πρόσωπα και στο τέλος, η εκκλησία θα προχωρήσει.... Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν περιουσία. Τα συνθήματα είναι πολλές φορές όμορφα αλλά δεν είναι δημιουργικά και δεν ξέρω, βάζω ενα ερωτηματικό, μήπως και το Βατοπέδι τελικά αποδειχθεί ένα σύνθημα».

Σε ερωτήσεις για θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Για μένα προσωπικά, δεν είναι πρόβλημα ο χωρισμός. Οι διακριτοί ρόλοι ήδη υπάρχουν, χρειάζεται μια συζήτηση ψύχραιμη και προσωπικά δε με απασχολεί αυτό το θέμα. Τουναντίον, νομίζω ότι θα δώσει περισσότερες δυνατότητες να αναπτυχθεί η Εκκλησία, φτάνει όμως να μη τη βλέπουμε με «στενά μάτια». Εμείς πάντως, δεν θα θέσουμε ποτέ θέμα χωρισμού, γιατί ξέρουμε ότι θα είναι εις βάρος του έθνους. Αν το θέσει, όμως, η Πολιτεία θα μπούμε στη συζήτηση. Δε θα το κάνουμε εμείς, αλλά αν η Πολιτεία θελήσει, οποιαδήποτε πολιτεία, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel