Ζωηφόρος

Με δυο λόγια Γ', του Ιωάννη Δήμου,

Με δυο λόγια Γ'

του Ιωάννη Δήμου

 

από την ιστοσελίδα του: www.sostikalogia.com

***

Όποιον κι ’αν εμπιστεύεσαι και περπατάς μαζί του, μπορεί να πάθει ένα κακό και να σ’ αφήσει μοναχό. Μόνο ο Χριστός είναι Αυτός που είναι πάντα ζωντανός. Πέθανε μόνο μια φορά και δεν ξανά πεθαίνει πια. Δέξου Αυτόν μέσ’ στην καρδιά σου, και πέτα έξω τα παλιά σου. Θα περπατάς μ’ Αυτόν μαζί και θα ‘χεις μέσα σου ζωή. Όλοι οι άγιοι έτσι βαδίσαν και το Χριστό τον εκερδίσαν.

***

Ένας ηλικιωμένος είπε σε ένα γνωστό του ιερέα που ήταν και πνευματικός, εγώ δεν έχω εξομολογηθεί ποτέ. Όταν τον ρώτησε γιατί, αυτός απάντησε, δεν έχω κάνει καμία αμαρτία. Δε μπορεί, του είπε ο πνευματικός, γιατί κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος. Άμα σκεφθείς, κάποια αμαρτία θα βρεις ότι έκανες και εσύ. Τότε εκείνος, αφού σκέφτηκε λίγο, είπε στον πνευματικό, έχεις δίκαιο το βρήκα. Ποια αμαρτία βρήκες, τον ρώτησε ο πνευματικός. Έφαγα σκαντζόχοιρο του απάντησε αυτός.

***

Η   Αποκάλυψη   του   Ιωάννη αναφέρει ότι, « και   η   ουρά   αυτού   σύρει   το τρίτον   των   αστέρων   του   ουρανού » (Αποκ. 12, 4). Αν   κανείς   αυτό το   ερμηνεύσει ότι το ένα τρίτο   των αγγέλων επαναστάτησαν εναντίον του Θεού και έγιναν δαίμονες, συμπεραίνει ότι οι άγγελοι είναι περισσότεροι από τους δαίμονες κατά δύο τρίτα.

***

Ένας αγρότης είχε ξαπλώσει δίπλα στις καρπουζιές του κάτω από μία βαλανιδιά και έλεγε μονολογώντας. Δεν τα έκανε σοφά ο Θεός. Τόσο μεγάλη η βαλανιδιά, και κάνει τόσο μικρά βαλανίδια, και τόσο μικρή η καρπουζιά, και κάνει τόσο μεγάλα καρπούζια! Ξαφνικά έπεσε στο κεφάλι του ένα βαλανίδι. Τότε το ξανασκέφτηκε και είπε, αλλάζοντας γνώμη και ζητώντας συγνώμη. Σοφά τα έκανε ο Θεός. Για να έπεφτε ένα καρπούζι στο κεφάλι μου!

***

Ένας είπε ότι ζούμε για να τρώμε. Άλλος είπε ότι τρώμε για να ζούμε. Ας πει και κάποιος ότι τρώμε, επειδή ζούμε. Το φαγητό είναι υλικό αγαθό του Θεού για τους ζωντανούς, και δεν είναι ανάγκη να δίνει κανείς εξηγήσεις γιατί τρώει. Πάντως το φαγητό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ευχαριστεί ο άνθρωπος το Θεό που του το δίνει και να τον δοξάζει.

***

Όποιος του Χριστού δεν αντέχει την αλήθεια, προτιμά ν’ ακούει και να λέει παραμύθια. Τα λόγια τούτα στηρίζονται στα εξής λόγια του Παύλου, « και από μεν της αληθείας την ακοήν αποστρέψουσιν, επί δε τους μύθους εκτραπήσονται » ( Β’ Τιμ. δ’, 4).

***

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο Χριστός είναι ο Κύριός του και ο Θεός του. Ναι μεν το είπε ο Θωμάς, αλλά ισχύει και για μας.

***

Το εγώ, το μου, το με, το εμείς και το εμάς, ξεγελάνε και εμάς.

***

Όποιος κάνει καλά έργα, και βεβαίως καλά κάνει που τα κάνει,   όμως δε θέλει   να μάθει ποιο είναι το θέλημα του Θεού, αυτός θυμίζει εκείνον που εργάζεται χειρονακτικά, και δε θέλει να μάθει γράμματα.

***

Η αγιότητα του βίου δε συμβαδίζει οπωσδήποτε με την επίγνωση της αλήθειας. Έτσι, δεν αποκλείεται ένας άγιος, που νομίζει ότι είναι άγιος ή οι άλλοι   τον θεωρούν άγιο, αυτός ο ίδιος να μη έχει «νουν Χριστού» ( Α’ Κορ.β’, 16), αλλά να έχει   τον δικό του νου με τα ανθρώπινα απατηλά νοήματα.

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel