Ζωηφόρος

Κατηγορούν την Νταν Γιόγκα (Dahn Yoga) για τεχνικές πλύσης εγκεφάλου

Κατηγορούν την Νταν Γιόγκα (Dahn Yoga)

για τεχνικές πλύσης εγκεφάλου

Όσοι προωθούν τις τεχνικές της Νταν Γιόγκα (Dahn Yoga), ισχυρίζονται ότι η μέθοδος αυτή, μπορεί να μειώσει το άγχος, ακόμα και να θεραπεύσει ασθένειες ή αδιαθεσίες.

 

Η Νταν Γιόγκα, ασκείται σε περισσότερα από 130 κέντρα σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής.

 

Σε αγωγή, όμως που κατέθεσαν εναντίον της 26 πρώην μέλη και εκπαιδευτές της Νταν Γιόγκα, ισχυρίζονται ότι η οργάνωση, υποβάλλει τα μέλη της σε «ψυχολογική χειραγώγηση».

 

Ειδικοί σε συναφή θέματα, αναφέρουν ότι ο οργανισμός αυτός, μπορεί να ορισθεί ως καταστροφική λατρεία σέκτα (cult) και προσθέτουν, ότι οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στις 53 σελίδες της αγωγής, δεν είναι κάτι το νέο.

 

Ο Στηβ Χασάν, ειδικός σε θέματα σεκτών, με πείρα πέραν των 30 χρόνων, είχε δηλώσει το 2007 στην κάμερα του δικτυακού σταθμού «The ABC15 Investigators»:

 

«Είναι μια καταστροφική λατρεία. Εξαπατά τους ανθρώπους και ελέγχει το νου τους. Όπως είπε, (για να βγάλει το συμπέρασμα αυτό) έχει συζητήσει με περισσότερα από 15 πρώην μέλη της Νταν Γιόγκα.

 

«Αυτή η ομάδα, έχει δημιουργήσει σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων», πρόσθεσε ο Χασάν.

 

Στην αγωγή υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι «τα μέλη της Νταν Γιόγκα, πρέπει να είναι πλήρως και απόλυτα αφοσιωμένα στο πρόσωπο του ηγέτη Ίλτσι Λη (Ilchi Lee) και στο «όραμα» του.

 

Όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, «η απόλυτη αφοσίωση στον κατηγορούμενο Ίλτσι Λη και στο «όραμα» του, περιλαμβάνει και την παραχώρηση όλων των χρημάτων των μελών στην οργάνωση Νταν.

 

Είχαμε «...αποξενωθεί από την προηγούμενη μας ζωή, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών και φίλων, ενώ είχαμε παραιτηθεί από κάθε προσωπική ενασχόληση ή ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο, εκτός της Νταν» προσθέτουν τα πρώην μέλη της οργάνωσης.

 

«Βασικά, παίρνουν το μυαλό των ανθρώπων και το αντικαθιστούν με το μυαλό (τη φιλοσοφία) της Νταν» είχε πει ο Χασάν το 2007 στο ABC15.

 

Στην αγωγή αναφέρεται επίσης, ότι, «οι κατηγορούμενοι προσηλυτίζουν νέα μέλη, με την τακτική της άγρας πελατών, μέσω των υφισταμένων μελών.

 

Ο προσηλυτισμός, διεξάγεται στα κέντρα της Νταν Γιόγκα «Σώμα και Νους» (Dahn Yoga Body and Brain clubs), σε χώρους διαμονής φοιτητών, διανέμοντάς τους σχετικά φυλλάδια, σε επιχειρήσεις ακόμη και στις γωνιές των δρόμων.

 

Τη διασύνδεση των κέντρων «Σώμα και Νους» και της Νταν Γιόγκα, είχε αποκαλύψει το ABC15, το 2007.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Σώμα και Νους» (Body and Brain), υπάρχουν 22 κέντρα σε όλη την Αμερική, μεταξύ των οποίων και ένα κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

 

Η Μόνικα, πρώην μέλος της Νταν Γιόγκα και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, είχε δηλώσει στο ABC15 το 2007, ότι προσεγγίστηκε από μέλη της οργάνωσης Νταν Γιόγκα στο χώρο διαμονής της, στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου και έγινε οπαδός της.

 

«Διαφημίζουν το Νταν Γιόγκα- σαν κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει ν΄ αποβάλεις το άγχος του Σχολείου», είπε η Μόνικα.

 

Αλλά, αντί να βρει χαλάρωση, περιέγραψε παράξενα και αλλόκοτα τελετουργικά:«άνθρωποι έκλαιγαν και άλλοι κτυπούσαν το πάτωμα με τις γροθιές τους», είπε η Μόνικα, περιγράφοντας το ομαδικό αισθησιακό μασάζ, προσθέτοντας ότι «εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων».

 

Αν και η Μόνικα δεν είναι μεταξύ των Εναγόντων, παρόμοιοι ισχυρισμοί περιλαμβάνονται στην πρόσφατη αγωγή, όπου τα πρώην μέλη, αποκαλούν αυτά τα τελετουργικά, ως «πνευματικές εγχειρήσεις».

 

Σ΄ αυτά, περιλαμβάνονταν επίσης διάφορα «ανταγωνιστικά» περιστατικά, κατά τα οποία, οι χαμένοι, τιμωρούνταν με διάφορους τρόπους, όπως να χώνουν τα κεφάλια τους στις τουαλέτες, να πίνουν νερό από τις λεκάνες τους, ή να γλύφουν και να φιλούν τα πόδια των άλλων μελών, στο πάτωμα των ανδρικών αποχωρητηρίων».

 

Η Οργάνωση Νταν Γιόγκα σε γραπτή της δήλωση, θεωρεί αβάσιμους τους ισχυρισμούς των πρώην μελών της.

 

Reported by: Joe Ducey

 

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel