Ζωηφόρος

Η σκευωρία κατέρρευσε – Ανάσταση για την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Εισαγγελέας για Βατοπαίδι: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου πρότεινε πριν από λίγο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Κρίνα.

 

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευσή της ότι, κατά την άποψή της, δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι (απιστία, απάτη, ξέπλυμα κ.λπ.), σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προέκυψε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις.

Ωστόσο, όσον αφορά το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, η εισαγγελέας εξέφρασε την άποψή της υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και όχι στη μονή, αν και -όπως είπε- αυτό είναι θέμα που θα κριθεί τελικά από τα αστικά δικαστήρια.

Όσον αφορά τον ρόλο των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι οι δύο μοναχοί προσπάθησαν να επηρεάσουν τη διοίκηση με στόχο να αποκτήσουν καλύτερα ακίνητα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέποντας τη συγκρότηση και το επίπεδο των κατηγορουμένων που βρέθηκαν ενώπιόν σας, πώς είναι δυνατόν να δεχτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινήθηκαν από θρησκοληψία επιδιώκοντας να βλάψουν με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανένα όφελος; Οι μοναχοί είχαν ακράδαντα την πεποίθηση ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις τούς ανήκαν και άλλωστε ακόμη και σήμερα την ίδια πεποίθηση έχουν. Μόνος τους στόχος ήταν να αναστηλώσουν τη μονή και τα κειμήλιά της και γι' αυτόν τον λόγο έπρεπε να έχουν έσοδα. Κατά τη γνώμη μου, οι πράξεις για τις οποίες βαρύνονται δεν αποδεικνύονται και γι' αυτόν τον λόγο προτείνω να κηρυχθούν όλοι αθώοι».

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση που συγκλόνισε τη Δικαιοσύνη αλλά και τον πολιτικό στίβο αναμένεται να εκδοθεί το νέο έτος.

***

Αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση Βατοπεδίου πρότεινε η εισαγγελέας

Mε την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα έπεσε την Πέμπτη η αυλαία του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εδώ και ένα χρόνο εκδικάζεται η υπόθεση των αποκαλούμενων ιερών ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους και αποτιμώντας τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που τους οδήγησαν στο εδώλιο.

Η κ. Κρίνα επισήμανε ότι ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως η εισαγγελέας ανήκουν στο Δημόσιο, εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Για την ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο η εισαγγελέας τόνισε: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» είπε η κ. Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές πρόσθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι». 

Στο άκουσμα της αθωωτικής πρότασης το κατάμεστο από κόσμο ακροατήριο ξέσπασε χειροκροτήματα, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για μία απόλυτα ορθή αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης.

***

Πρόταση εισαγγελέα: Αθώοι όλοι για την υπόθεση Βατοπεδίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου πρότεινε σήμερα, Πέμπτη (15/12/2016) προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα, εν μέσω χειροκροτημάτων του ακροατηρίου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, βάσει των στοιχείων της δίχρονης διαδικασίας, για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις. Οι κατηγορίες για απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις οποίες παραπέμφθηκαν, δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο της υπόθεσης.

Ουσιαστικά, η υπόθεση που απασχόλησε για αρκετά χρόνια την ειδησεογραφία και γύρω από την οποία πετάχτηκαν τόνοι λάσπης, πλησιάζει στο τέλος της και δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όλοι όσοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για πολιτικές σκοπιμότητες, όπως αποδεικνύεται.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος:

«Απόλυτα ορθή και τεκμηριωμένη η πρόταση της Εισαγγελέως»

Ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε «μάχες» στις δικαστικές αίθουσες μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την πρόταση του Εισαγγελέως.

«Η πρόταση της κυρίας εισαγγελέως είναι απόλυτα ορθή και τεκμηριωμένη, όσο αφορά στα νομικά αλλά και στα πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης του Βατοπεδίου», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Και πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Δημητρακόπουλος: «Σημαντικό ιδιαίτερα είναι ότι, στη πρόταση της εισαγγελέως περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία που αφορούν σε παλιά και μεγάλης αξίας αντικείμενα της Μονής, τα οποία δημιουργούν την πεποίθηση - σύμφωνα με την εισαγγελέα - πως δεν μπορούν να ανήκουν αλλού, πέραν της Μονής Βατοπεδίου».

Τι ανέφερε στην πρότασή της η Εισαγγελέας Βασιλική Κρίνα

«Οι κατηγορούμενοι, ουσιαστικά, εκτελούσαν χωρίς δόλο κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες», είπε η κ. Κρίνα.

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Για τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης δηλαδη των δύο φερομένων ως ηθικών αυτουργών, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας τόνισε ότι: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελλατώμματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;», είπε η κ. Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται . Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Σάκης Κεχαγιόγλου: Πλήρως θεμελιωμένη η πρόταση της εισαγγελέως

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Γκράτσιου, Σάκης Κεχαγιόγλου, σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πλήρως θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την απολυτη ικανοποίηση μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις».

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel