Ζωηφόρος

Δικαστήρια και Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαίωσαν τη Μονή

"Σκάνδαλο Μονής Βατοπαιδίου":

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης

που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή

 

Πλήρη ανατροπή, στην υπόθεση της Μονής Βτοπαιδίου και του δήθεν σκανδάλου που είχε συνταράξει πριν έξι χρόνια την ελληνική πολιτική σκηνή και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή: Με μία εντυπωσιακή κίνησή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προχώρησε σε παρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικων Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο Εφετείο Θράκης.

Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας, άρα δεν είχαν δικαίωμα ανταλλαγής.

Είχε προηγηθεί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών. Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Με απλά λόγια: Ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει σκάνδαλο Μονής Βατοπαιδίου και οι ανταλλαγές ήταν απόλυτα νόμιμες. Το ότι κάποιοι κυβερνητικοί της εποχής όπως το συμβολαιγραφικό γραφείο της συζύγου Βουλγαράκη, της Αικατερίνης Πελέκη είχαν παράπλευρα οφέλη αυτό δεν είναι, βέβαια σκάνδαλο.

Το ποιοι βρίσκονταν πίσω από την συνωμοσία (κλασική επιχείρηση παραπληροφόρησης που αποδόμησε πλήρως την κυβέρνηση Καραμανλή και μερικούς μήνες μετά ήρθαν τα Δεκεμβριανά που την "αποτελείωσαν") δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το αντιληφθεί κάποιος.

Συγκεκριμένο κανάλι, συγκεκριμένος επιχειρηματίας, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και στο βάθος οι ... ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε από τα Wikileaks.

Και βέβαια ούτε η προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ για την υπόθεση αυτή ήταν τυχαία: Ήρθε μετά από τον θριαμβευτικό προσκυνηματικό κύκλο της Αγίας Ζώνης στην Ρωσία το 2011, με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν να ζητούν την ευλογία του ηγούμενου...

Με σχετική ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους και για τον λόγο αυτό -όπως αναφέρει- έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής.

Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Πηγή:  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel