Ζωηφόρος

Υπόθεση Βατοπεδίου: Αντιφάσεις, ελλείψεις και σφάλματα βλέπει ο Αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου

Αντιφάσεις, ελλείψεις, λογικά σφάλματα και απουσία στοιχειοθέτησης ή επαρκούς αιτιολογίας βλέπει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Μποροδήμος στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου   14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ,  ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα,  οι δικηγόροι  Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της).

 

Η αναίρεση του βουλεύματος που είχε εκδοθεί τον Οκτώβρη του 2013  ασκήθηκε μετά από αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ, και η συζήτηση επ’ αυτής έγινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κεκλεισμένων  των θυρών.

Ο αντιεισαγγελέας Μποροδήμος, θεωρεί πώς υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων. Στην αναίρεση που άσκησε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι το βούλευμα δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογίας ενώ του αποδίδει  και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Για Αικ. Πελέκη και μοναχούς

Ο κ.Μποροδήμος θεωρεί πως είναι προβληματική η παραπομπή της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη κυρίως από το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, ενώ   διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.

Ειδική αναφορά κάνει δε στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας που αποδίδεται στους μοναχούς καθώς θεωρεί πώς δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία αφού, όπως λέει,  δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα εκδώσει προσεχώς την απόφασή του.

Πάντως με το παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάχτηκε ο τέως διευθυντής του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου καθώς κρίθηκε πώς δεν υπήρξε «πολιτική γραμμή για την υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου».

του Παναγιώτη Στάθη

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1976163

***

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου η οποία από το 2008 ταλανίζει το πολιτικό ...

και όχι μόνο σύστημα της χώρας. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση σχετικού βουλεύματος που θα καθορίσει την τύχη των 14 εμπλεκομένων προσώπων.

Ήδη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε σε συμβούλιο, κεκλεισμένων των θυρών, η αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός),  ο μοναχός Αρσένιος (κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος), η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα, οι δικηγόροι  Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου).

Η αίτηση αναίρεσης έχει ασκηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Μποροδήμο, ο οποίος εντόπισε στο επίμαχο βούλευμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων.

Ο αντεισαγγελέας διαβλέπει προβλήματα στις αιτιολογίες παραπομπής της συμβολαιογράφου κ. Πελέκη ως προς το αν γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας  και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ως προς το κεφάλαιο της έλλειψης αιτιολογίας υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας  το οποίο αποδίδεται  στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με την αναίρεση δεν έπρεπε να παραπεμφθούν 4 μέλη του ΝΣΚ, καθώς με τον νόμο 4170/2013 προβλέφθηκε το ακαταδίωκτο των μελών του ΝΣΚ για ενέργειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κάτι που προβλέπεται από το νόμο και για άλλους κρατικούς φορείς.

Αυτό μεταφράζεται ότι δεν επιτρέπεται η δίωξη σε βάρος των μελών του ΝΣΚ. Μάλιστα, το  ακαταδίωκτο ισχύει αναδρομικά, καθώς η ρύθμιση του εν λόγω νόμου είναι ευμενέστερη.

Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ,  του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Τώρα, εάν το Ποινικό Τμήμα απορρίψει την αίτηση αναίρεσης, τότε οι 14 κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αντίθετα, δηλαδή εάν οι αρεοπαγίτες κάνουν δεκτή την αναίρεση, στην περίπτωση αυτή η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο Εφετείο για έκδοση νέου βουλεύματος, με λιγότερες κατηγορίες και λιγότερους κατηγορουμένους.

Ειδικότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2013, με βούλευμα (2000/2013) του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης

Με το ίδιο βούλευμα παραπέμφθηκαν σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος.

Επίσης, παραπέμφθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν  πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Το βούλευμα στα 14 από τα συνολικά 32 άτομα που ήταν εμπλεκόμενα στη δικογραφία, αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ενέργειες των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Αντίθετα, το  βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου, ενώ, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, παραπέμφθηκαν και  στενοί συγγενείς της Αικατερίνης Πελέκη, της οποίας έχει επιβληθεί αμετάκλητα και μερική παύση από την ιδιότητα της συμβολαιογράφου, αφού συνέταξε παράνομα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων. Τα συμβόλαια αυτά δεν μπορούσαν να συνταχθούν για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει  απασχολήσει δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής (2008 και 2010) και μια προανακριτική (2011).

Πηγή : protothema.gr

 

                Πηγή : http://fimotro.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5914.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel