Ζωηφόρος

Αναίρεση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Βατοπεδίου

Κατά της παραπομπής Εφραίμ-Αρσενίου

 

Αναίρεση κατά των παρεπεμπτικών διατάξεων του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για κατηγορούμενους της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, άσκησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου άσκησε αναίρεση κατά των διατάξεων του υπ' αριθ. 2000/2013 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που είχε παραπέμψει τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο, καθώς επίσης και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

Οι απαλλακτικές διατάξεις παραμένουν ενώ στο κείμενο της έκθεσης αναιρέσεως προβάλλονται λόγοι που πλήττουν την αιτιολογία του βουλεύματος κυρίως ως προς τις πράξεις ηθικής αυτουργίας που αποδίδονται στους εκπροσώπους της Μονής, αλλά και ως προς τη βασιμότητα της κατηγορίας για τις άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63914744

***

Αναίρεση του βουλεύματος για Εφραίμ, Αρσένιο, Πελέκη

Τετάρτη Αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη  ο ηγούμενος Εφραίμ,  ο μοναχός Αρσένιος, η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη και άλλοι 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «ιερών»  ανταλλαγών μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και δημοσίου άσκησε η  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Τη σχετική αίτηση -η οποία θα συζητηθεί προσεχώς- υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Πελέκη υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας  και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα στην αίτηση τονίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας  το οποίο αποδίδεται  στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο  για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μάλιστα ισχύει αναδρομικά, καθώς η ρύθμιση του εν λόγω νόμου είναι ευμενέστερη.

Για την περίπτωση της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, διότι δεν αναλύεται πώς γνώριζε ότι τα ακίνητα δεν ήταν της Μονής.

πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/366835/anairesi-toy-voyleymatos-gia-efraim--arsenio--peleki#ixzz2jtZ00vTn

***

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Δεκτή η αίτηση αναίρεσης των κατηγορουμένων

για την υπόθεση Βατοπεδίου

Δεκτή έγινε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αίτηση που υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Πελέκη και ζητούν να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, 14 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Η αίτηση αναίρεσης θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει για τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.

Ειδικότερα, με το υπ΄ αριθμ. 2000/2013 βούλευμα παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γ. Βουλγαράκη) και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης (πατέρας και αδελφός της Αικατερίνης Πελέκη).

Ακόμα, παραπέμφθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Εξάλλου, παραπέμφθηκαν σε δίκη πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος του ΝΣΚ Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του ΝΣΚ Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης.

Το βούλευμα, αποδίδει κατά περίπτωση σε διάφορα πρόσωπα κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις. Οι κατηγορίες αυτές, αφορούν την ανταλλαγή ακινήτων (λίμνη Βιστωνίδα και παρόχθιες εκτάσεις) με άλλα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι 14 κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τις πράξεις του ηθικού και φυσικού αυτουργού σε κακουργηματική απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις για τις επίμαχες ανταλλαγές.

Αντίθετα, το βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου.

Στη αίτηση αναίρεσης υποστηρίζεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και από μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή δεν επιτρέπει τη δίωξη σε βάρος των μελών του ΝΣΚ. Το ακαταδίωκτο αυτό -σημειώνεται στην αίτηση- ισχύει αναδρομικά, καθώς η διάταξη του νόμου 4170/2013 είναι ευμενέστερη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται αν η συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη γνώριζε ότι τα ακίνητα που αντηλλάγησαν δεν ήταν της Μονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63914744

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel