Ζωηφόρος

Σαουδική Αραβία: Συνελήφθησαν 14 γυναίκες επειδή οδηγούσαν

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμά τους στην οδήγηση

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία έπιασαν το τιμόνι,

διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην οδήγηση

 

Οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν 14 γυναίκες επειδή οδηγούσαν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας αλ-Μεντίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γυναίκες αυτές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Ριαντ, στις πόλεις Τζέντα και Μέκκα στη δυτική χώρα καθώς και στην Ανατολική Επαρχία.

Γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πήραν στα χέρια τους το τιμόνι το Σάββατο στο πλαίσιο εκστρατείας διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της οδήγησης που ισχύει για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

Ακτιβιστές ανήρτησαν στο YouTube πάνω από δέκα βίντεο που δείχνουν γυναίκες να οδηγούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρχών ότι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν.

Στη χώρα δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, ωστόσο οι άδειες οδήγησης εκδίδονται μόνο γα άνδρες.

Γυναίκες που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο, είχαν υποχρεωθεί από τις αρχές να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα το επιχειρούσαν πάλι. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν είναι γνωστό ποιά τιμωρία περιμένει τις συλληφθείσες.

Η εκστρατεία αυτή είναι η δεύτερη από το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και από: http://news247.gr/eidiseis/kosmos/saoydikh_aravia_synelhfthhsan_14_gynaikes_epeidh_odhgousan.2474598.html

***

Προειδοποιήσεις και απειλές

Απαγορεύεται να πιάνετε τιμόνι, θυμίζει η Σαουδική Αραβία στις γυναίκες

Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις γυναίκες που ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση οδήγησης, η οποία έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στο «ασθενές» φύλο απηύθυναν, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε πως όποιος αγνοήσει την απαγορεύση θα αντιμετωπίσει συνέπειες, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Πάντως, για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί μαζική διαμαρτυρία με τις γυναίκες πίσω από το τιμόνι. Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους διαμαρτυρία από το το 1990.

Ακτιβιστές κατά του μέτρου έχουν συγκεντρώσει περί τις 17.000 υπογραφές με αίτημα να επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν ή μια εξήγηση γιατί βρίσκεται ακόμη σε ισχύ αυτή η απαγόρευση.

Οι διοργανωτές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να πιάσουν το τιμόνι αψηφώντας την απαγόρευση.

Ωστόσο, μετά τις διαμαρτυρίες του 1990, πολλές γυναίκες συνελήφθησαν ή έχασαν και τις δουλειές τους.

Το θέμα επανήλθε έπειτα από αμφίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μπέρδευε τόσο εκείνους που υποστήριζαν ότι οι γυναίκες πρέπει να οδηγούν όσο και εκείνους με την αντίθετη άποψη.

Η διευκρίνιση ήρθε την περασμένη Πέμπτη από εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση ισχύει και πως όποιος την παραβεί θα υποστεί συνέπειες.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές οι ακτιβιστές διοργάνωσαν τη σημερινή διαμαρτυρία.

Αντίδραση υπήρξε και από περίπου 100 συντηρητικούς κληρικούς, οι οποίοι ζήτησαν από το εκκλησίασμα τους να αποκηρύξει τη διαμαρτυρία ως μια συνομωσία των γυναικών και ως απειλή για την πατρίδα.

Πάντως, οι ακτιβιστές θεωρούν ότι πίσω από όλη αυτή την κυβερνητική κινητοποίηση κατά των γυναικών οδηγών υπάρχει μια άμβλυνση στην επίσημη στάση της χώρας απέναντι στην απαγόρευση, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες ανεβάζουν στο Διαδίκτυο βίντεο με τους εαυτούς του να οδηγούν χωρίς να έχουν υποστεί καμία συνέπεια του νόμου.

 

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231270862

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel