Logo
Print this page

Το παράπονο του Εσταυρωμένου, του π. Γεωργίου Καψάνη,

stavrosi36Το παράπονο του Εσταυρωμένου

του Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη

Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους


Από το βιβλίο του «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι», Άγιον Όρος 2005

***

Λαός μου, τί εποίησά σοι και τί μοι ανταπέδωκας;

αντί του μάννα χολήν, αντί τον ύδατος όξος

αντί τον αγαπάν με, σταυρώ με προσηλώσατε.

(Αντίφωνον ιβ' Μ. Παρασκευής)

Ακούμε κάθε χρόνο το παράπονο του πάσχοντος Χριστού προς τους Ιουδαίους, που η αγάπη του είχε πλούσια ευεργετήσει.

Ας διερωτηθούμε μήπως το παράπονο αυτό έχει ο Χριστός και από εμάς τους συγχρόνους Χριστιανούς και μάλιστα τους Ορθοδόξους Έλληνας Χριστιανούς.

Μήπως και εμείς με τις αμαρτίες μας, τις σοβαρές παραβάσεις του αγίου Νόμου Του, με την σκληροκαρδία και αμετανοησία μας, την σαρκική και εγωιστική ζωή μας, τις αδικίες μας, τον ανασταυρώνουμε; Μπορεί και σε μας να ειπεί ο Κύριος:

Λαός μου τί εποίησά σοι;

Σου εμπιστεύθηκα τον ατίμητο θησαυρό της Ορθοδόξου Πίστεως.

Σου παρέδωσα την Καινή μου Διαθήκη στην γλώσσα σου.

Μέσα από τους κόλπους σου ανέδειξα τους μεγαλύτερους διδασκάλους και Πατέρας της Εκκλησίας και στην γλώσσα σου παρεδόθη η ανεκτίμητη πατερική Θεολογία.

Αποστολικοί πόδες διέτρεξαν την χώρα σου, σου εκήρυξαν το Ευαγγέλιο και την επότισαν με τα μαρτυρικά τους αίματα.

Άγιοι μάρτυρες και άγιοι ασκητές και τα χαριτόβρυτα αγία λείψανα τους αγίασαν και αγιάζουν τους τόπους που κατοικείς.

Το Άγιον Όρος και πλήθος Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων και θαυματουργών ιερών εικόνων σε περιφρουρούν και ευλογούν.

Σε βοήθησα να διατήρησης την εθνική σου ελευθερία και να την ανάκτησης, όταν την έχασες.

Μέχρι σήμερα δίδω πλούσια την Χάρι μου και την βοήθεια σε όσους με πίστι και ταπείνωσι την ζητούν.

Εσύ όμως λαέ μου τί μου ανταποδίδεις;

-Νόμους αντιχριστιανικούς, με τους οποίους νομιμοποιείς φοβερά εγκλήματα, όπως την έκτρωση. Τα 300.000 παιδιά που άσπλαχνα θανατώνονται κάθε χρόνο από τις ίδιες τις μητέρες τους, με την συνεργασία του κράτους, βοούν προς με. Ποιος θα σε ξεπλύνει από αυτό το αθώο αίμα των αδικοσκοτωμένων παιδιών;

-Προβάλλεις, δια των μέσων επικοινωνίας, πρότυπα ζωής ξένα και αντίθετα προς το Ευαγγέλιο μου. Προβάλλεις την διαφθορά, την διαστροφή, το έγκλημα, και αυτά εν ονόματι της ελευθερίας. Έτσι οδηγείς τους ανθρώπους στο χάος και στον μηδενισμό.

-Απομακρύνεις όλο και περισσότερο την παιδεία από την χριστιανική πίστη. Αφήνεις τους νέους πνευματικά αθωράκιστους και τους ενθαρρύνεις από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια σε ανεύθυνες σαρκικές σχέσεις, για να τους προφύλαξης δήθεν από το έιτζ(AIDS). Τα παιδιά που τους δόθηκε μία υλιστική ανατροφή, που ξενυχτούν μέχρι πρωίας στα διάφορα νυκτερινά κέντρα και που δεν με εγνώρισαν για να νοιώσουν την αληθινή χαρά, προσπαθούν να γεμίσουν το κενό της ψυχής τους με τα ναρκωτικά.

-Η φοβερή εξάπλωσης των ναρκωτικών δεν σε ανησυχεί όσο πρέπει, ούτε ψάχνεις να βρεις τα βαθύτερα πνευματικά αίτια της καταστάσεως αυτής. Και όμως τα ναρκομανή παιδιά μου και παιδιά σου σαπίζουν και πεθαίνουν.

-Ανέχεσαι μεγάλες κοινωνικές αδικίες. Άλλοι να θησαυρίζουν και να ζουν με προκλητική σπατάλη και άλλοι να δουλεύουν εξοντωτικά και να παίρνουν μισθούς πείνας.

-Δεν φροντίζεις όσο πρέπει για τους ανέργους, τους αστέγους, τους φυλακισμένους ή αποφυλακισμένους.

-Γέμισες την χώρα με καζίνο, αν και γνωρίζεις ότι στους ναούς αυτούς του Σατανά πολλοί άνθρωποι καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οικογενειακά δράματα και παιδιά πού βρίσκονται στους δρόμους απροστάτευτα.

Όλα αυτά τα ναυάγια δεν είναι και εις βάρος της εθνικής οικονομίας;

-Ερωτοτροπείς με θεούς αλλότριους. Περιθωριοποιείς την Ορθόδοξο Εκκλησία σου, αγνοώντας ότι αυτή είναι η πνευματική σου μητέρα και τροφός, αυτή σε έσωσε κατά την μακραίωνα δουλεία και αύτη αποτελεί μέχρι σήμερα τον ισχυρότερο συνεκτικό ιστό του Γένους.

-Προβάλλεις παραθρησκείες, γνωστικιστικές αιρέσεις, μαγείες, αστρολογίες και άλλες προλήψεις, στα θολά και δηλητηριώδη νερά των οποίων ματαίως προσπαθείς να ξεδιψάσεις.

-Κύριο μέλημα σου είναι η είσοδός σου(σ. ιστοσελίδας: σήμερα θα λέγαμε, η παραμονή σου) στην Ευρωπαϊκή Ένωσι, την οποία επιδιώκεις πάση θυσία ακόμη και εις βάρος της εθνικής και θρησκευτικής σου ταυτότητος. Τί θα ωφεληθείς όμως, εάν κερδίσεις τον κόσμο όλον και ζημιωθείς την ψυχή σου; Γιατί δεν λαμβάνεις υπ' όψιν την αγωνία πολλών πιστών μου τέκνων για θεσμούς όπως το ηλεκτρονικό φακέλλωμα, η σφράγιση με το σημείο του Αντιχρίστου κ.ά., που είναι πολύ πιθανόν να σου στερήσουν την ελευθερία και να σε υποτάξουν στην εξουσία ανελεύθερων και αντίχριστων δυνάμεων;

Αυτά τα παράπονα και άλλα ημπορεί να απευθύνει σε μας από το ύψος του Σταυρού του ο Κύριος Ιησούς.

Υπάρχουν ασφαλώς φιλόθεες και φιλάνθρωπες ψυχές πού αναπαύουν τον Κύριο. Χάριν αυτών, παρά τις πίκρες πού οι περισσότεροι τον ποτίζουμε, δεν αποστρέφει ακόμη το πρόσωπο του από μας. Μας ελεεί.

Όπως υπάρχουν και θεάρεστες πράξεις, πού αποβλέπουν στο γενικό καλό. Όμως αυτές δεν αντισταθμίζουν πράξεις πού είναι αντίθετες στον Νόμο του Θεού, δηλαδή την Αγάπη.

Ο εσταυρωμένος Κύριος αναμένει την μετάνοια όλων μας. Αρχόντων και αρχομένων, κλήρου και λάου, μοναχών και κοσμικών. Για να μείνει η ευλογία Του στο ελληνορθόδοξο γένος μας. Για να μη ακούσουμε και εμείς τον φοβερό Του λόγο: «Αρθήσεται αφ' υμών η βασιλεία του Θεού και δοθήσεται έθνει ποιούντι τους καρπούς αυτής» (Ματθ. κα', 43). Ή, «ουκέτι στέγω λοιπόν (δεν σας υποφέρω πλέον), καλέσω μου τα έθνη, κακείνα με δοξάσουσι συν τω Πατρί και τω Πνεύματι' καγώ αυτοίς δωρήσομαι ζωήν την αιώνιον» (Αντίφωνον ιβ' Μ. Παρασκευής).

Αδελφοί, παρά τις στενοχώριες και δυσκολίες μας, χαρείτε.

Ο Χριστός Ανέστη.

Ο Χριστός μας χαρίζει ζωή και ανάσταση.

Γι' αυτό μόνο σ' Αυτόν ανήκει η ευχαριστία, η τιμή, η προσκύνησις

και η δόξα εις τους αιώνας.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Πάσχα 1987

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR