Ζωηφόρος

Ανάσταση μετά την Ανάσταση,

Ανάσταση

μετά την Ανάσταση

Χριστιανική Εστία Λαμίας

Αλήθεια πόσοι βιώσαμε τις προηγούμενες μέρες την Ανάσταση του Χριστού μας;

Όλες αυτές τις μέρες παρατηρούμε τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομίας και της τρομοκρατίας και το μυαλό μας βρίσκεται κολλημένο στην επικαιρότητα.

Πόσο εμβαθύναμε στο γεγονός της Αναστάσεως;

Πέρασε η Μ. Εβδομάδα με όλα τα συγκινητικά και συγκλονιστικά γεγονότα. Ακούσαμε το «Χριστός Ανέστη» και το ψάλαμε.

Τι άφησε μέσα στην ψυχή μας το γεγονός της Ανάστασης σαν ιδέα, σαν αλήθεια, σαν βίωμα, σαν απόφαση; Κατάλαβα τι σημαίνει Ανάσταση; Τι σημαίνει για μένα ότι «αναστήθηκε ο Χριστός»;.......

Επίσης τι σημαίνει αυτό που λέμε στο «Πιστεύω»: «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν»;

Μήπως έχω μείνει στον οβελία και στο «κοκορέτσι», στις μικροχαρές και τα βεγγαλικά, στις επισκέψεις και στο πασχαλινό τραπέζι; Τι σημαίνει για μένα η Ανάσταση; Για να δούμε λοιπόν μερικές αλήθειες και πόσο εμένα με σημάδεψαν…

Ως ορθόδοξος Χριστιανός πιστεύω ότι:

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην Ιστορία. Είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία.

Ο Χριστός μας είναι ένας και μοναδικός. Οι άλλες θρησκείες έχουν αρχηγούς θνητούς, ενώ κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Αναστημένος Χριστός.

«Ανάσταση του Χριστού» σημαίνει θέωση και ανάσταση της ανθρώπινης φύσεως και ελπίδα της θέωσης και ανάστασης της δικής μας υποστάσεως. Αφού βρέθηκε το φάρμακο, υπάρχει ελπίδα ζωής.

Δια της Αναστάσεως του Χριστού αποκτά άλλο νόημα και η ζωή και ο θάνατος. Ζωή σημαίνει κοινωνία με τον Θεό. Δεν είναι πλέον θάνατος το τέλος της παρούσας ζωής, αλλά η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Χριστό. Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα δεν είναι θάνατος, αλλά προσωρινός ύπνος.

Ανάσταση σημαίνει επίσης ότι:

Όλοι θα αναστηθούμε. Ανάσταση σημαίνει ανάσταση νεκρών σωμάτων. Όλα τα σώματα θα αναστηθούν και θα ενωθούν καινούρια και άφθαρτα με τις ψυχές τους. Άλλα ένδοξα και άλλα άδοξα.

Δεν υπάρχει μετενσάρκωση. Η ψυχή μας περιμένει την ώρα της Δευτέρας παρουσίας. Δεν αλλάζει συνεχώς κατοικία. Ο άνθρωπος είναι ένας και αδιαίρετος. Προσωρινός χωρισμός ο θάνατος.

Καταργήθηκε ο διάβολος και τα εργαλεία του: η αμαρτία, ο θάνατος, ο άδης. Άνοιξε ο Παράδεισος και δίδεται με το βάπτισμα η δυνατότητα της εισόδου στη Βασιλεία του Θεού.

Ανάσταση σημαίνει καινούριο σώμα, καινούρια γη και καινοί ουρανοί. Όλα αλλάζουν και μπαίνουν μέσα στην ελευθερία των τέκνων της δόξης του Θεού και ξεφεύγουν από την τυραννία της φθοράς.

Τα δέχομαι αυτά και τα ασπάζομαι;

Επίσης.

Με την Ανάσταση του Χριστού μαθαίνω και βιώνω ότι:

Ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής μου.

Ο τάφος δεν είναι η τελευταία κατοικία μου.

Η αποσύνθεση του σώματός μου είναι μεταβατικό στάδιο.

Η «σκωλήκων βρώμα και δυσωδία» είναι προσωρινό φαινόμενο.

Το ανθρώπινο σώμα «σπείρεται εν φθορά και εγείρεται εν αφθαρσία». Με περιμένει Ανάσταση και αιώνια ζωή.

Πρώτη Ανάσταση είναι η Μετάνοια.

Δεύτερη Ανάσταση είναι η έγερση των νεκρών σωμάτων.

Πρώτος θάνατος είναι ο βιολογικός.

Δεύτερος θάνατος είναι ο χωρισμός από τον Θεό.

Θα σωθεί όποιος έχει τον λόγον του Θεού (τον κατέχει ως αλήθεια, γνώση και εφαρμογή) και πιστεύει ότι ο Θεός Πατέρας απέστειλε τον Χριστό Σωτήρα του κόσμου.

Αν είμαστε διαρκώς ενωμένοι μαζί με το Χριστό με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας μεταβαίνουμε εκ του θανάτου εις την ζωήν.

Τα αποδέχομαι αυτά και τα πρεσβεύω;

Επίσης,

Με την Ανάσταση του Χριστού μαθαίνω και βιώνω ότι:

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και άλυτα προβλήματα για τον Χριστό.

Υπάρχει χειρότερη κατάσταση από τον Άδη; Αί λοιπόν κι εκεί πήγε ο Χριστός και τα άλλαξε όλα, τα γέμισε με φως, χαρά, ελπίδα.

Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του χριστιανού η λέξη απελπισία: «Κράτα την ψυχή σου στον Άδη και μη απελπίζεσαι» (άγιος Σιλουανός).

Κάτω η απελπισία και η αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν εχθροί ανίκητοι.

Δεν υπάρχουν εμπόδια ανυπέρβλητα.

Δεν υπάρχουν πάθη αξεπέραστα.

«Είδον, οι μυροφόρες, ότι αποκεκύλισται ο λίθος : ήν γαρ μέγας σφόδρα»

Όλα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο με τον Αναστημένο Χριστό.

Δεν υπάρχει αρρώστεια αγιάτρευτη.

Δεν υπάρχει άνθρωπος ακατανίκητος. Δεν υπάρχει δαίμονας τρομερός. Δεν υπάρχει Γολιάθ θηριώδης και Λυαίος κτηνώδης, που δεν μπορεί ο μικρός Δαβίδ και ο μικρός Νέστορας, ο καθένας από μας, με τη βοήθεια του Αναστάντος να τους νικήσει.

Δεν υπάρχει θαύμα που δεν μπορεί να γίνει. «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι και προσευχομένω». «Ό,τι ζητήσουμε από τον Θεό Πατέρα εν τω ονόματι του Χριστού, με πίστη, θα γίνει».

Δεν υπάρχει άσχημος άνθρωπος, άρρωστος, κακοφτειαγμένος, με ψυχολογικά ή μορφολογικά μειονεκτήματα, αγράμματος, ευφυής ή βαρύσκοπος. Ο Θεός μια μέρα όλα, και ταύτα και τα άλλα, θα τα καταργήσει. Όλοι θα είναι καινούριοι, οι σεσωσμένοι μάλιστα, οι δίκαιοι, θα λάμψουν όπως ο ήλιος στην κοινή Ανάσταση.

Ακόμη μη απολυτοποιούμε τίποτε και μη εξιδανικεύουμε κάτι απολύτως. Τον γάμο ή την αγαμία, την πολυτεκνία ή την ατεκνία, την μοναξιά ή την πολυκοσμία… «Παράγει το σχήμα του αιώνος τούτου». «Εν τη ουν αναστάσει ούτε γαμούσιν ουτε εκγαμίζονται, αλλά ως άγγελοι Θεού εισί».

Τα υιοθετώ αυτά και τα πιστεύω;

Ακόμη.

Ανάσταση σημαίνει αναγέννηση, θεραπεία, επανίδρυση, ανοικοδόμηση, αλλαγή, ελπίδα, παρηγοριά, δικαίωση, ελευθερία, του πεσμένου ανθρώπου.

Δεν υπάρχει αμαρτία ασυγχώρητη.

Δεν υπάρχει κίνδυνος οριστικός και φόβος καταλυτικός για κόλαση τυραννική.

Και ληστής να είσαι στο Σταυρό, μπορείς να αναστηθείς.

Και Μαρία Αιγυπτία να είσαι, μπορείς να εισέλθεις στην Εκκλησία και στη Βασιλεία.

Και το έγκλημα της Χριστοκτονίας να έχεις κάνει, μπορείς την Πεντηκοστή να μετανοήσεις και να αναστηθείς. Πλήρωσε άλλος για σένα.

Μη φοβόμαστε κανέναν. Και κομματάκια να μας κόψουν, Χριστός Ανέστη! Θα αναστηθούμε.

Κι αν είσαι εθισμένος, εξαρτημένος, δούλος των παθών, αιχμάλωτος σε συνήθειες και καταστάσεις, μπορούμε να νικήσουμε, αν γνωρίσουμε τον Χριστό και τη δύναμη της Αναστάσεως Αυτού.

Όλα μπορεί να τα κάνει η πίστη στο Χριστό και η επίγνωση της δυνάμεως της Αναστάσεώς Του

Και οι πρόγονοί μας οι Έλληνες με την Ανάσταση κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν τα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Χριστός Ανέστη, έλεγαν, και η Ελλάς Ανέστη!

Τα πιστεύω αυτά; Με εγγίζουν;

Τέλος, πρέπει κι εμείς σε ένα βαθμό ως ορθόδοξοι χριστιανοί να γευθούμε τα δώρα της Αναστάσεως. Δηλαδή:

Το θάρρος των Αποστόλων

Την τόλμη των Μυροφόρων

Την πίστη των εωρακότων

Την ομολογία του Θωμά

Το κήρυγμα του Πέτρου

Τη χάρη της αφέσεως

Την ειρήνη των ψυχών

Την καύση της καρδίας

Τη χαρά των μαθητών

Τη διδασκαλία των Μυστηρίων

Την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Πράγματι, όποιος έζησε το γεγονός της Αναστάσεως και ένοιωσε τι σημαίνει για την Εκκλησία, για την πίστη μας, για τη ζωή μας, όποιος γεύτηκε στο εξομολογητήρι τα δώρα της αφέσεως, της χαράς, της ειρήνης και παρακάθισε στους Εμμαούς στη κλάση του άρτου, και έφαγε άριστον στην παραλία της Τιβεριάδος μαζί με τον Χριστό, αυτός δεν ησυχάζει ποτέ.

Α) Ευγνωμονεί και δοξάζει διαπαντός τον Αναστημένο Χριστό στην ταπεινή προσευχή του. Τον πιστεύει και τον αγαπά τρελλά.

Β) Πολεμάει τη νέκρωση της αμαρτίας και αποφεύγει τα φαύλα και σκοτεινά έργα. Κι αν πέφτει δια της αμαρτίας, ανασταίνεται δια της μετανοίας. Οι αμετανόητοι μόνο δε θα σωθούν.

Γ) Κηρύττει παντού «τον της Αναστάσεως λόγον». Γίνεται αίτιος και της των άλλων σωτηρίας. Να γνωρίσουν και οι άλλοι τον Χριστό και τη δύναμη της Αναστάσεώς Του.

πηγή: http://sites.google.com/site/xrestia/anartiseis/anastasemetatenanastase

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/04/blog-post_778.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel