Ζωηφόρος

Πασχάλια Μηνύματα Ορθοδόξων Προκαθημένων-2009,

Η Ανάσταση παρηγοριά

για τον απελπισμένο άνθρωπο

Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος

 κ.κ Ιερωνύμου

Αρχιεπισκόπου Τιράνων & πάσης Αλβανίας

κ.κ Αναστασίου

Μητροπολίτου Κονίτσης κ.κ Ανδρέου

Η οικονομική κρίση είναι φέτος στο επίκεντρο των πασχαλινών μηνυμάτων των ορθόδοξων προκαθημένων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει τον άνθρωπο των ημερών μας «καταπροδομένο» από όλα τα είδωλα και όλους τους «χαμοθεούς», όπως είναι η οικονομία, η ιδεολογία και οι υπόλοιπες «κενές απάτες» του παρόντος αιώνος, του «απατεώνος». Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σημειώνει πως τα σύννεφα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης μπορεί να σκεπάζουν τις προοπτικές και το μέλλον πολλών αδελφών μας, βαθύτερη όμως κρίση ζούμε όταν συνεχίζουμε την προκλητικά αδιάφορη στάση μας προς τον άλλο. Και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος υπενθυμίζει ότι στην εποχή μας έχουν αυξηθεί οι φόβοι που απειλούν τη ζωή μας και που τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί από τη γενικότερη ταλαιπωρία που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σ’ αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα, τονίζει, έρχεται η εορτή της Αναστάσεως να καλέσει κάθε πιστό σε μια πορεία ελευθερίας από το φόβο.

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω προσφιλή και επιπόθητα,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Σκυθρωπή είχεν ακούσει κάποιαν ημέραν του ΙΘ΄ αιώνος η ανθρωπότης από το στόμα τραγικού φιλοσόφου ότι «ο Θεός είναι νεκρός! Τον σκοτώσαμε… Εμείς όλοι είμαστε οι φονιάδες του… ο Θεός θα μείνη νεκρός! Τι άλλο είναι οι εκκλησίες παρά οι τάφοι και τα μνήματα του Θεού;»…

Η Εκκλησία βεβαίως δεν είχε ποτέ και δεν έχει καμμίαν αμφιβολίαν ότι ο Θεός απέθανε… Ομως, εμείς γνωρίζομε, ζούμε και προσκυνούμε τον θανόντα Θεόν ως «νεκρόν ζωαρχικότατον»! Η Ανάστασίς Του είναι μία εξ ίσου αναντίρρητος ιστορική πραγματικότης!... Και η πραγματικότης αυτή έχει αμέσους και σωτηρίους επιπτώσεις εις όλους μας…

Ευτυχώς, λοιπόν, που απέθανεν ο Θεός και ο θάνατός Του έγινε ζωή και ανάστασις ιδική μας! Ευτυχώς που υπάρχουν τόσα «μνήματά» Του εις τον κόσμον, τόσοι άγιοι ναοί, όπου ημπορεί να εισέλθη ελεύθερα ο πονεμένος, κουρασμένος και απαρηγόρητος άνθρωπος, να αποθέση το φορτίον του πόνου του, της αγωνίας του, του φόβου και της ανασφάλειάς του, να «ξεφορτωθή» τον θάνατό του! Ευτυχώς που υπάρχουν αι εκκλησίαι του Εσταυρωμένου, Αποθανόντος, Αναστάντος και αιωνίως Ζώντος Χριστού, όπου ο απελπισμένος άνθρωπος των ημερών μας, ο καταπροδομένος από όλα τα είδωλα, όλους τους «χαμοθεούς» που έκλεψαν την καρδιά του, την οικονομίαν δηλαδή, την ιδεολογίαν, την φιλοσοφίαν, την μεταφυσικήν και όλας τας υπολοίπους «κενάς απάτας» του παρόντος αιώνος, «του απατεώνος», ευρίσκει καταφύγιον και παραμυθίαν και σωτηρίαν...

Από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, την Μητέρα Εκκλησίαν, που βιώνει εις το πλήρωμά τους το Πάθος, τον Πόνον, τον Σταυρόν και τον Θάνατον, αλλά εξ ίσου και την Ανάστασιν του Θεανθρώπου, απευθύνομεν προς όλα τα τέκνα της Εκκλησίας εγκάρδιον πασχάλιον χαιρετισμόν και ευλογίαν…

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κ. Ιερώνυμος

Αγαπητά μου παιδιά,

Χριστός Ανέστη!

Με το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα της ζωής και της ελπίδος χαιρετίζει αιώνες τώρα η Εκκλησία τους πιστούς της. Ο σαρκωμένος Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Ιησούς Χριστός, νίκησε το θάνατο, χαρίζοντας νέες προοπτικές, δίδοντας νόημα και πνοή στα οράματά μας και υπενθυμίζοντας την υπεροχή του φωτός έναντι του σκότους…

Μέσα στο φως της Αναστάσεως το άτομο συναντά την προσωπική του έκφραση, που δεν είναι άλλη από τη συνάντηση του Θεού με την προσφορά μας στο πρόσωπο κάθε άλλου, κάθε ξένου, ανεξαρτήτως γλώσσας, χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού. Η πατρίδα μας βιώνει σήμερα αυτή την πρόκληση. Καλείται να αποδείξη τη μακραίωνη ιστορία της, τόσο στην κοινωνική ανάπτυξη όσο και στην οικογενειακή και προσωπική.

Τα σύννεφα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης μπορεί να σκεπάζουν τις προοπτικές και το μέλλον πολλών αδελφών μας, βαθύτερη κρίση όμως ζούμε όταν συνεχίζουμε την προκλητικά αδιάφορη στάση μας προς τον άλλο. Αναρωτηθήκαμε αν ο αναστάσιμος αυτός χαιρετισμός «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» σημαίνει ανάσταση και για το διπλανό μας; Εκεί, αδελφοί μου, ας δείξουμε τη μεγαλοψυχία μας. Εκεί ας δείξουμε τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πνεύματος. Εκεί ας δείξουμε την ουσιαστική πίστη μας στον Θεό και όχι την επιδερμική μας προσέγγιση σ’ ένα όμορφο έθιμο.

Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας

κ. Αναστάσιος

«Μη φοβείσθε!» (Ματθ. 28:10).

Στην εποχή μας έχουν πληθύνει οι φόβοι που απειλούν τη ζωή μας.

Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχουν ενταθεί και από τη γενικότερη ταλαιπωρία που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Νέοι και παλαιοί φόβοι κυκλώνουν τη σκέψη μας και σφίγγουν την καρδιά μας.

Μέσα σ’ αυτή λοιπόν τη βαριά ατμόσφαιρα έρχεται η εορτή της Αναστάσεως να καλέσει κάθε πιστό σε μια πορεία ελευθερίας από το φόβο.

Από το φόβο αυτών που μας εχθρεύονται, από το φόβο που δημιουργούν η αδικία και η σκληρότητα

της κοινωνίας μας.

Από το φόβο της πολύμορφης αμαρτίας, που διεισδύει στην ύπαρξή μας και την αλλοτριώνει. Από το φόβο του πόνου, της ανέχειας, της ασθένειας, της μοναξιάς, των κινδύνων και θλίψεων που απειλούν τη ζωή μας.

Από το φόβο των πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητος.

Από το φόβο του αγνώστου, της αποτυχίας, της αβεβαιότητος για το μέλλον.

Και το κορύφωμα του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού είναι η ελευθερία από το φόβο του

θανάτου, του δικού μας και των αγαπημένων μας - φόβος που συνθλίβει την ανθρώπινη ζωή.

Η εορτή της Αναστάσεως δεν αναγγέλλει απλώς, αλλά μας προσκαλεί να μετάσχουμε στην ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός.

Πηγή: http://www.e-tipos.com/

Εγκύκλιος για το Πάσχα

Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Νύκτα Αναστάσεως 2009

Αριθ. Πρωτ. 17

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 130η

ΘΕΜΑ: «Και εγενόμην νεκρός, και ιδού ζων ειμι εις τους αιώνας των αιώνων» (Αποκ.α 18)

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

-Α-

Μήνυμα χαράς και ελπίδος φέρνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο η Ανάσταση του Χριστού. Μήνυμα, που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη η ανθρωπότητα, η οποία διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Όχι μόνο οικονομική - πολλοί λένε ότι είναι μεγαλύτερη και χειρότερη από το περιβόητο «κραχ» του 1929 - αλλά, κυρίως πνευματική και ηθική. Γιατί μας περικυκλώνει επικίνδυνα η απάτη, το έγκλημα, οι ποικίλοι εκβιασμοί, η απροκάλυπτη και αδιάντροπη ανηθικότητα, η αναίδεια και η ποικιλόμορφη βία.

Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτή την πνιγηρή ατμόσφαιρα, ακούγεται σαν μια πνοή αισιοδοξίας και ελπίδος, το μήνυμα : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ! Ακούστηκε πρώτα, δειλά - δειλά, στην Ιερουσαλήμ από τις Μυροφόρες και τους Αγίους Αποστόλους, για να φθάση στα πέρατα της Οικουμένης.

-Β-

Δεν θα απείχε κανείς απ’ την πραγματικότητα αν έλεγε ότι η άσχημη ατμόσφαιρα των καιρών μας είναι παρόμοια μ’ εκείνη που επικρατούσε την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Η φονική μανία των αρχόντων, το ανεξήγητο μίσος εναντίον του Ιησού Χριστού, η αβουλία του λαού, που την μια φώναζε «Ωσαννά» και υποδεχόταν ως βασιλέα τον Κύριο, και την άλλη δήλωνε αναίσχυντα, ότι «ουκ έχομεν βασιλέα ει μη Καίσαρα» (Ιωάν. ιθ΄ 15), κραυγάζοντας και πιέζοντας αφόρητα τον Πιλάτο «άρον άρον, σταύρωσον αυτόν» (Ιωάν. ιθ΄ 15), η τρομοκρατία που είχαν επιβάλει οι εχθροί του Εσταυρωμένου, είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε και ζούμε στους καιρούς μας. Τα Μ.Μ.Ε., στην πλειοψηφία τους, πολεμάνε την Εκκλησία και τις ευαγγελικές αρχές, εξογκώνοντας τις παρεκτροπές κάποιων - οπωσδήποτε λίγων - κληρικών. Άλλοι θέτουν θέμα χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, άλλοι νομοθετούν αντιχριστιανικούς νόμους (όπως το σύμφωνο «ελεύθερης συμβιώσεως») και άλλοι ζητούν την δήμευση της ελάχιστης εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει απομείνει από τις κατά καιρούς αρπαγές, τις οποίες έχει διενεργήσει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Και ο λαός μας, « ο πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος», άγεται και φέρεται κατά πού φυσάνε οι άνεμοι των καιρών. Αυτό που έζησε η πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει προηγούμενο. Ο φόβος και ο τρόμος απλώθηκε πάνω σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

-Γ-

Αλλά, να ! Γλυκόλαλες οι καμπάνες φέρνουν το μήνυμα, που γεμίζει χαρά και αισιοδοξία τις ψυχές : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! Η ζωή ενίκησε τον θάνατο, το φως διέλυσε το σκοτάδι, η αλήθεια πως ο Χριστός εβγήκε από τον τάφο νικητής και θριαμβευτής, παραμερίζει και εξουδετερώνει το ψέμα και την διαβολή. Έντρομοι οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι σοφίζονται διάφορα ψεύδη για να συκοφαντήσουν την Ανάσταση. Χρησιμοποιούν βία και απειλές εναντίον των Αποστόλων «το καθόλου μη φθέγγεσθαι μηδέ διδάσκειν επί τω ονόματι του Ιησού» (Πραξ. δ΄ 18). Εκείνοι, όμως, διακηρύσσουν με παρρησία, ότι «ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία · ουδέ γαρ όνομά εστιν έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις εν ω δει σωθήναι ημάς» (Πραξ. δ΄ 12). Ο Χριστός είναι ο μοναδικός Σωτήρας και Λυτρωτής. Μια αλήθεια, που έχει φθάσει ατόφια μέχρι τις μέρες μας. Και θα συνεχίση να κυριαρχή όσο θα υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη γη.

-Δ-

Είναι χαρακτηριστικό, το ότι όλοι όσοι είχαν ανεβή στον Γολγοθά από περιέργεια για το σταυρικό πάθημα του Κυρίου, «θεωρούντες τα γενόμενα (το σκοτάδι που επί τρίωρο σκέπασε την γη, καθώς και τον ισχυρό σεισμό, που ακολούθησε τον θάνατο του Ιησού), τύπτοντες εαυτών τα στήθη υπέστρεφον» (Λουκά κγ΄ 48). Ένοιωθαν τύψεις στην συνείδησή τους, γιατί είχαν συναινέσει στην καταδίκη και στην σταύρωση του Κυρίου. Και χτυπώντας τα στήθη τους για να δείξουν την μετάνοιά τους για το φοβερό έγκλημα, επέστρεφαν στην Ιερουσαλήμ. Σ’ αυτούς τους σταυρωτές θα πουν αργότερα οι Απόστολοι (μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος), ότι τον Ιησούν «υμείς εσταυρώσατε» (Πραξ. β΄ 36), αλλά «ο Θεός (Τον) ανέστησε λύσας τας ωδίνας του θανάτου, καθότι ουκ ην δυνατόν κρατείσθαι αυτόν υπ’ αυτού» (Πραξ. β΄ 24).

Κι’ αυτό, από τότε, επαναλαμβάνεται δια μέσου των αιώνων προς όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπον πολεμούν τον Χριστό και την Ανάστασή Του. Άνθρωποι και πολιτικά συστήματα και καθεστώτα, που στάθηκαν αμείλικτοι διώκτες της Εκκλησίας, φάνηκε προς στιγμήν να θριαμβεύουν. Έπειτα, όμως, από κάποιο διάστημα, όσο έκρινε η αγαθότης του Κυρίου, έσβησαν και χάθηκαν · «απώλετο το μνημόσυνον αυτών μετ’ ήχου» (Ψαλμ. θ΄ 7), όπως βεβαιώνει ο αψευδής και αιώνιος λόγος του Θεού.

-Ε-

Θάρρος, λοιπόν, αδελφοί ! Ένα κακό όνειρο ήταν και πέρασε. Θα ΄ρθουν, πάλι, καιροί αναψύξεως. Μη αποκάμνετε. Ο Χριστός είναι το Α και το Ω της Ιστορίας. Γι’ αυτό λέει και διακηρύττει, ότι «εγενόμην νεκρός, και ιδού ζων ειμι εις τους αιώνας των αιώνων» (Αποκ. α΄ 18). Σταυρώθηκα και πέθανα για την σωτηρία των ανθρώπων. Και ιδού, ότι παρά τον σταυρικό θάνατό μου ζω στους αιώνας των αιώνων.

Αγωνίζεστε, αδελφοί. Μένετε εδραίοι και αμετακίνητοι επί των επάλξεων του χρέους. Γιατί έχουμε χρέος στις γενιές που έρχονται, στους Βορειοηπειρώτες και στους Κυπρίους αδελφούς, στα στρατευμένα, στα φοιτητικά, στα μαθητικά και στα εργαζόμενα νειάτα, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος δίνει την μαρτυρία του Χριστού και της Ελλάδος σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, αγαπητοί μου χριστιανοί. Η ζωή σας, η οικογένειά σας, τα παιδιά σας και τα καλά σας έργα να είναι γεμάτα από το ανέσπερο αναστάσιμο φως. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Επί δε τούτοις, Διατελώ

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration