Ζωηφόρος

Λαμπρός ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας από το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Με την ευκαιρία της Μεγάλης Γιορτής της Ορθοδοξίας, την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, όπου η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει με πνευματική ευφροσύνη την “αναστήλωση των Αγίων και σεπτών Εικόνων”,

τη νίκη δηλαδή της ορθοδόξου πίστεως έναντι των αιρέσεων, το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. κ. Καλλίνικο, Βοηθό Επίσκοπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. κ. Ιακώβου, στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Οι Εικόνες και «το κατ΄ εικόνα Θεού» ο άνθρωπος”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βυζαντινός Χορός «Νυν και Αεί» της Εταιρείας Προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού «Πορφύρα», υπό την Διεύθυνση του Χοράρχου – Πρωτοψάλτου κου Ανδρέα Τσιμάρα, ο οποίος απέδωσε με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεολόγων, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη αναφερόμενη στο γεγονός της ημέρας προλόγισε, αναφέροντας πως είναι Μεγάλη και Αγία Κυριακή, η Α΄ Κυριακή των Νηστειών, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη νίκη κάθε ψεύδους, κάθε αναλήθειας, κάθε αιρέσεως και κάθε ψευδοθεού.

Και αυτό, σημαίνει Αγία νίκη της Παναληθείας. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερῶν Εικόνων, των οποίων το αρχέτυπο κάλλος, δείχνει στον άνθρωπο την πορεία για να φιλοκαλήσει τη δική του εικόνα. Η ορθόδοξος Εκκλησία διαφυλάσσοντας τη ζώσα Εικόνα του Θεού σε αυτόν τον κόσμο, διεφύλαξε τον Χριστό, ως άνθρωπο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο ίδιος ο Θεός έγινε άνθρωπος για να βρεί σ’ εμάς τους ανθρώπους την ζώσα Θεία Εικόνα, την οποία εμείς αμαυρώσαμε και παραμορφώσαμε με τις αμαρτίες και τα πάθη μας.

Στην πνευματική ζωή η κρίση φαίνεται καθαρότερα: Ο άνθρωπος που δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αληθινό από τον ψευδή εαυτό του και κινείται επί τη βάσει του ιδίου θελήματος, ασυνείδητα κινείται στον χώρο της αιρέσεως. Ανταλλάσσει την φιλοκαλία του κατ’ Εικόνα (της μόνης Εικόνας που εκφράζει αληθινά τη φύση του) με μία επίπλαστη εικόνα αρετής, που όμως δεν προκύπτει από τις προϋποθέσεις της ορθόδοξης πνευματικής ζωής.

Η Πρόεδρος, επίσης, εξέφρασε ευγνώμονα αισθήματα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο, για την παρουσία του στην εκδήλωση αλλά και για την γενικότερη συμβολή του στο Σύλλογο Θεολόγων. Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. κ. Καλλίνικος, αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της εικονομαχίας και της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων και μας παρουσίασε την θεολογία περί των ιερών εικόνων καθώς και την πορεία του ανθρώπου από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση. Δηλαδή, μας εξήγησε, γιατί η μνήμη αναστηλώσεως των ιερών εικόνων ονομάστηκε ως Κυριακή της Ορθοδοξίας, και γιατί οι ιερές εικόνες ταυτίστηκαν με την Ορθοδοξία.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον Ομιλητή για την άκρως θεολογικά και ιστορικά εμπεριστατωμένη ομιλία του. Ακόμα ευχαρίστησε την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Θεολόγων για την ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση.

Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, π. Νεκτάριος Κωτσάκης και πλήθος κληρικών. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο Βουλευτής Αχαΐας κος Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων κος Ανδρέας Καράβολας, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, κος Χαράλαμπος Στανίτσας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Επικοινωνίας, ο κος Αριστείδης Μπουχάγιερ, Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, αρχηγός Παράταξης «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Πόλη», ο κος Ηλίας Γκοτσόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, ο κος Παναγιώτης Παπαγιαβής, Δημοτικός Σύμβουλος, η κα Άννα Σπηλιωτακάρα, πρώην Δημοτική Σύμβουλος, η κα Ευγενία Πιερρή, Προϊστάμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, πρώην Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος Ανδρέας Παναγόπουλος, πρώην Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος  Σπύρος Ψαρράς, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο κος Σωκράτης Νίκας και Παναγιώτης Μαρτίνης, Πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Νομικός Σύμβουλος Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, κος Πέτρος Ρηγάτος και ο κος Άγγελος Τσιγκρής, Εγκληματολόγος – Πολιτευτής.

Την επόμενη μέρα 24 Μαρτίου 2013, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Χρυσόστομος δεξιώθηκε πλήθος Θεολόγων στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού εισπράττοντας την αγάπη και το σεβασμό όλων.

Πιστεύουμε πως η συμμετοχή των Θεολόγων ήταν αντάξια της εόρτιας ημέρας της Ορθοδοξίας, η οποία αφορά ένα μέγιστο γεγονός της ζωής της Εκκλησίας μας.

     Η Πρόεδρος                                                                                   Ο Γραμματέας

Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη                                                             Χρήστος Μπαλάσκας

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel