Ζωηφόρος

Σε λένε Πίνδο, σε λένε Άθω, του Κωνσταντίνου Χολέβα

Για να ξεφύγουμε  από το νοσηρό κλίμα της σκανδαλολογίας θα ήθελα, αγαπητοί αναγνώστες, να μοιρασθώ μαζί σας  τη ψυχική ανάταση που ένιωσα προσφάτως όταν παρακολούθησα στο Ηρώδειο μία ιστορική συναυλία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρουσίασε δικές του συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής και ο Μίκης Θεοδωράκης καταχειροκροτήθηκε κατά την απόδοση του «Άξιον Εστί», το οποίο μελοποίησε με βάση το έργο του Ελύτη. Παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το ενωτικό και συναινετικό πνεύμα έλαμψε όταν είδαμε έναν Ορθόδοξο Επίσκοπο και έναν συνθέτη προερχόμενο από την Αριστερά να συνεργάζονται και να αλληλοεκτιμώνται. Αναλογίσθηκα μάλιστα ότι ακόμη και ο Μίκης με τη συγκεκριμένη ιδεολογική στράτευση έγινε γνωστός προ 50 ετών όταν μελοποίησε το έργο ενός ποιητή με  διαφορετική ιδεολογία. Το «Άξιον Εστί» του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο αντλεί ύφος, ήθος και λεξιλόγιο από την Ορθόδοξη Παράδοσή μας.

 

            Σε δύσκολους καιρούς όπως η σημερινή συγκυρία, με ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση, είναι χρήσιμο για όλους μας να διδασκόμαστε από τη περίφημη φράση του Ελύτη που μού έμεινε περισσότερο από όλη τη συναυλία: «Μνήμη του λαού μου, σε λένε Πίνδο, σε λένε Άθω»!  Ο Ελύτης συμπυκνώνει αριστοτεχνικά μέσα σε λίγες λέξεις το μυστικό που κάνει το έθνος μας να βγαίνει νικηφόρο από κάθε μάχη, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Σε κατακτήσεις, υποδουλώσεις, πτωχεύσεις και άλλες κακοτυχίες, η Ορθοδοξία, η εθνική συνείδηση και η αγωνιστικότητα μάς βοήθησαν και θα μάς ξαναβοηθήσουν να σταθούμε όρθιοι.

Το πρώτο ζητούμενο είναι η Μνήμη. Να μη λησμονούμε, να μην αφήνουμε στη λήθη τους ήρωές μας, τους μάρτυρές μας, τις ρίζες μας, τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Τη Μνήμη οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για την Πίνδο και τον Άθωνα, το Άγιον Όρος. Για τους συνεχείς αγώνες μας υπέρ της Ελευθερίας, όπως το 1940 στην Πίνδο, και για τις πνευματικές μας καταβολές, τις Ορθόδοξες Χριστιανικές. Αυτές εκφράζει ο Άθως, η μοναστηριακή καστροπολιτεία όπου δυο χιλιάδες μοναχοί προσεύχονται αδιαλείπτως υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου!

            Ας μην αφήσουμε τους μηδενιστές να σβήσουν αυτή τη Μνήμη, φέτος μάλιστα που τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών. 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel