Ζωηφόρος

(Φώτο) Ενθρονίστηκε η νέα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Θερμής Λέσβου

Με την Χάρη του Θεού μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας και με τη συμμετοχή

των αρχών της Μυτιλήνης και πλήθους επισκεπτών και πιστών από τη Μυτιλήνη αλλά και από την Κύπρο, τον τόπο καταγωγής της νέα Ηγουμένης, πραγματοποιήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής  Αγίου Ραφαήλ, αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας,  στις 10:00 πμ το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, πρώτα η Κουρά σε Μεγαλόσχημη της μοναχής Ταβιθάς και έπειτα η ενθρόνισή της σε Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Καρυών, Θερμής Λέσβου.

Στην ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης παρέστη και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ Μαχαιριώτης ως εκπρόσωπος του  Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος ενεχείρισε  την ηγουμενική ράβδο, το σύμβολο της εξουσίας και εποπτείας στη νέα Καθηγουμένη και οι πιστοί αναφώνησαν το άξια-άξια.

Ακολούθως το σύνολο των παρεβρεθέντων στη Μονή χαιρέτησε τη νέα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ και της ευχήθηκε καλορίζικη και σιδεροκέφαλη στο νέο της μετερίζι,  ενώ είχαν προηγηθεί οι θερμές χειραψίες και οι εναγκαλισμοί με όλες τις αδελφές της Μονής.

Πολλά τα έτη και καλό Παράδεισο στη νεοκαρείσα μοναχή Γερόντισσα Ταβιθά, τη νέα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Καρυών, Θερμής Λέσβου.

 

***

Τι έγραψαν ιστοσελίδες και εφημερίδες της Μυτιλήνης για την εκλογή της νέας Ηγουμένης του Αγίου Ραφαήλ

***

Νέα εποχή στη Μονή Αγίου Ραφαήλ

Η Μοναχή Ταβιθά ενθρονίζεται το Σάββατο, Ηγουμένη

Νέα Ηγουμένη θα έχει σε λίγες ημέρες η Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Μετά το θάνατο της Ευγενίας Κλειδαρά τον περασμένο μήνα, οι Μοναχές εξέλεξαν προχτές Τρίτη τη Μοναχή Ταβιθά, από την Κύπρο, που για 36 ολόκληρα χρόνια είχε τη διακονία της Ηγουμένης.

Όπως γράφαμε πριν από λίγες ημέρες, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, όταν ολοκληρώθηκαν οι 40 ημέρες από το θάνατο της Ευγενίας Κλειδαρά, τις κουρές τεσσάρων δόκιμων Μοναχών της Μονής, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και το δικαίωμα να θέσουν οι ίδιες υποψηφιότητα.

Το τελευταίο δεν χρειάστηκε να γίνει, αφού στη σχετική διαδικασία της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε προχτές Τρίτη, οι Μοναχές εξέλεξαν ομόφωνα τη Μοναχή Ταβιθά. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιες στο «Ε», πρόκειται για μεσήλικη Μοναχή από την Κύπρο, που προέρχεται από την Παλαιά Αδελφότητα και που από μικρό κοριτσάκι βρέθηκε στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και για 36 ολόκληρα χρόνια ήταν αυτή που βρισκόταν πιο κοντά στην Ευγενία Κλειδαρά, έχοντας τη διακονία της.

Για το λόγο αυτό, η τέως Ηγουμένη ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της διαθήκης της, να είναι αυτή που θα τη διαδεχθεί, παροτρύνοντας τις Μοναχές να την εκλέξουν.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 40 Μοναχών της Μονής, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, στο χώρο της Μονής του Αγίου Ραφαήλ.

Αύριο Σάββατο 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, αμέσως μετά τη λειτουργία και γύρω στις 10 το πρωί, παρουσία και πάλι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, η χειροτονία της Μεγαλόσχημης Μοναχής, ενώ θα ακολουθήσει η Ενθρόνιση της Μοναχής Ταβιθά.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τέτοια διαδικασία στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, αφού η Ευγενία Κλειδαρά ήταν αυτή που ανέλαβε Ηγουμένη από την ίδρυσή της, καθώς τότε δεν υπήρχε κοινότητα Μοναχών ώστε να γίνουν εκλογές. Σύμφωνα πάντως με τις Μοναχές, με τις οποίες συνομιλήσαμε, το κενό που έχει αφήσει πίσω της, εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Βαγγελιώ Χρηστίδου

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/article/48861-nea-epohi-sti-moni-agioy-rafail

***

ΝΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΝΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΑΒΙΘΑ....

ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΑΒΙΘΑ...

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Η ΝΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ,  ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΛΑΙΑ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑ.

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

Πηγή: http://ahdoni.blogspot.gr/2013/08/blog-post_22.html

***

Η Ταβιθά νέα ηγουμένη στον Άγιο Ραφαήλ Μυτιλήνης

-Την Κύπρια μοναχή που αποτέλεσε για χρόνια τη σκιά της ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά εξέλεξε στην κεφαλή της μονής του Αγίου Ραφαήλ το ηγουμενοσυμβούλιο

-Το Σάββατο άνευ απροόπτου θα γίνει η "ενθρόνιση" της νέας ηγουμένης στο μοναστήρι από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο

1,5 μήνα μετά την εξόδιο ακολουθία για την ηγουμένη της Μονής του Αγίου Ραφαήλ στο λόφο των Καρυών της Θερμής βγήκε ο "λευκός καπνός", δηλαδή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την διαδοχή της με την εκλογή της μοναχής Ταβιθά στην κεφαλή του μοναστηριού.

Η δεύτερη κατά σειρά ηγούμενη από την ίδρυση της Μονής το 1962 είναι Κύπρια στην καταγωγή, περίπου 50 ετών και αποτελεί - ανεξάρτητα από την απόφαση του ηγουμενοσυμβουλίου για την εκλογή της - το επιθυμητό πρόσωπο για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο αν και τυπικά η Μητρόπολη δεν συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής αλλά ο Μητροπολίτης "ενθρονίζει" τη νέα ηγουμένη.

Για το προβάδισμα της μοναχής Ταβιθά στην διαδοχή της Ευγενίας έγραψαν αποκλειστικά τα "Νέα της Λέσβου" και μάλιστα αρκετά πρόωρα από το ρεπορτάζ μας στις 8 Ιουλίου για την εξόδιο ακολουθία που είχε τελεστεί για την Ευγενία.

Η νέα ηγουμένη

Έχοντας αφιερωθεί από τα νεανικά της χρόνια στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, η Ταβιθά ήταν για πολλά χρόνια η σκιά της ηγουμένης Ευγενίας αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την υπασπίστρια της μέχρι το τέλος της ζωής της.  Με αυτήν την προϋπηρεσία γνωρίζει άριστα όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση της Μονής (ακόμα κι εκείνα που παρέμεναν ζητήματα ενός στενού κύκλου στο λόφο των Καρυών) ενώ με την αθόρυβη παρουσία και δραστηριότητα της στο μοναστήρι, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει  την εκτίμηση των άλλων μοναχών καλλιεργώντας ταυτόχρονα καλές σχέσεις και με τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Δεν τυχαίο άλλωστε που βρέθηκε η ίδια αντί άλλων αρχαιότερων μοναχών τόσο κοντά στην ηγουμένη Ευγενία απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της.

Το παρασκήνιο

Με το άγγελμα της αποδημίας για την ηγουμένη Ευγενία στις αρχές του Ιουλίου, αρχικά όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στην μοναχή Γρηγορία που είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από την Ταβιθά και είναι και ήταν κι εκείνη ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο στενό της κύκλο. Η τάση ωστόσο που φάνηκε να διαμορφώνεται εκείνη την περίοδο υπέρ της Γρηγορίας άλλαξε μέσα σε ένα 24ωρο άρδην, κατά κάποιους κύκλους με έξωθεν παρέμβαση.

Η μοναχή Γρηγορία ήταν εκείνη που επί της ουσίας ηγήθηκε εδώ και χρόνια στη διαμόρφωση της τάσης περί "αγιοποίησης" της ηγουμένης Ευγενίας και ίσως αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έμεινε εκτός διαδοχής.

Άλλωστε η επιδίωξη και της Μητρόπολης Μυτιλήνης που έχει την εποπτεία του μοναστηριού για την "επόμενη μέρα" είναι η αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Η αποδημία της Ευγενίας σηματοδότησε από τις πρώτες κιόλας ώρες το μεγαλύτερο άνοιγμα του μοναστηριού ως προς τη Μητρόπολη η οποία από δω και στο εξής θα έχει ενεργό ρόλο ασχέτως αν αυτό δεν θα φαίνεται.

Μέχρι την αποδημία της ηγουμένης Ευγενίας, η σχέση του μοναστηριού με τη Μητρόπολη περιοριζόταν στο τυπικό και στο εθιμοτυπικό  με τους παράγοντες της τελευταίας να αισθάνονται σε αρκετές των περιπτώσεων ως επισκέπτες αντί για Επόπτες.

Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ευγενία είχε τον πλήρη έλεγχο του μοναστηριού χωρίς υποδείξεις στο έργο της το οποίο ωστόσο παρέμεινε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της πλούσιο σε όλα τα επίπεδα.

Όταν όμως τα ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια πριν την αποδημία της, η ίδια βρέθηκε στην κλίνη της ασθενείας, η Μητρόπολη Μυτιλήνης απέκτησε πιο ενεργό ρόλο υποβοηθώντας όπου μπορούσε με την εμπειρία των στελεχών της. Και ως προς το τελευταίο, βρήκε αρωγό από το περιβάλλον της Μονής τη μοναχή Ταβιθά που τώρα διαδέχεται την Ευγενία.

Η "ενθρόνιση" της νέας ηγουμένης προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί αύριο Σαββάτο στο λόφο των Καρυών, καθώς σήμερα Παρασκευή ο σεβασμιότατος Μυτιλήνης θα βρίσκεται στην Αγιάσο για τα εννιάμερα της Παναγίας.

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

πηγή: http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/koinonia/i-tavitha-nea-igoymeni-ston-agio-rafail-mytilinis-eklehthike


 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel