Ζωηφόρος

Κήρυγμα της 28ης Ιανουαρίου 1951, του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας,

Κήρυγμα της 28ης Ιανουαρίου 1951

του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

«Θα με ρωτήσετε: «Κύριε, Κύριε! Είναι εύκολο να είσαι καταδιωγμένος; Είναι εύκολο να περνάς από τη στενή πύλη και από το δρόμο με αγκάθια;» Θα με ρωτήσετε με απορία. Στην καρδιά σας ίσως φωλιάσει η αμφιβολία, αν είναι ελαφρύς ο σταυρός του Χρίστου. Εγώ όμως θα σας πω: «Ναι, ναι! Είναι ελαφρύς, εξαιρετικά ελαφρύς». Και γιατί είναι ελαφρύς; Γιατί είναι εύκολο να τον ακολουθείς σ' αυτό τον αγκαθωτό δρόμο; Διότι δεν θα προχωράς μόνος σου. Θα σε συνοδεύει ο ίδιος ο Χριστός. Διότι το άπειρο έλεος Του θα σε ενδυναμώνει, όταν θα λυγίζεις από το βάρος του σταυρού. Διότι ο ίδιος θα σε στηρίζει, θα σε βοηθάει να σηκώνεις το σταυρό σου. Δεν μιλάω μόνο από γνώση, αλλά και από προσωπική εμπειρία. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι όταν προχωρούσα σ' αυτόν το δύσκολο δρόμο, όταν σήκωνα το βαρύ σταυρό του Χρίστου, δεν τον ένιωθα βαρύ και ο δρόμος αυτός ήταν ο δρόμος της χαράς, επειδή το ένιωθα απόλυτα και το διαισθανόμουν ότι δίπλα μου πορεύεται ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός και ότι με βοηθάει να σηκώνω το σταυρό μου. Ήταν βαρύ το φορτίο αλλά το θυμάμαι σα να ήταν λαμπρή χαρά, σα να ήταν ευλογία του Κυρίου. Διότι ο Κύριος είναι ελεήμων για όλους τους ανθρώπους πού σηκώνουν το σταυρό τους... δεν θα εγκαταλείψει μόνο του εκείνον πού πήρε το σταυρό του και Τον ακολούθησε, αλλά θα πορεύεται δίπλα του, θα είναι στήριγμα στο δρόμο του και θα τον ενδυναμώνει με τη χάρη Του.

Να θυμάστε τα άγια λόγια Του, διότι κρύβεται μεγάλη αλήθεια σ' αυτά: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς. Άρατε τον ζυγόν μου εφ υμάς και μάθετε απ' εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν»(Ματθ. 11, 28-30).

Όλους εσάς, όλους πού πίστεψαν στον Κύριο καλεί να Τον ακολουθήσετε, να σηκώσετε το φορτίο Του, το σταυρό Του. Μη φοβάστε, λοιπόν. Προχωρείτε με θάρρος. Μη σας φοβίζουν οι επιθέσεις του διαβόλου, πού σας εμποδίζει να προχωρείτε στο δρόμο αυτό. Φτυστέ το διάβολο, διώξτε τον με το σταυρό του Κυρίου, στο όνομα Του. Κοιτάξτε ψηλά και θα δείτε τον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο όποιος συμπορεύεται μαζί σας και πού διευκολύνει το δρόμο σας. Αμήν».

Από το βιβλίο «Ο βίος του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας», του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Σαγματά Αρχιμ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel