Ζωηφόρος

Οι μεθοδεύσεις κατά της Εκκλησίας και η ευθύνη των λειτουργών της, του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου

Οι μεθοδεύσεις κατά της Εκκλησίας

και η ευθύνη των λειτουργών της

του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της υποσημείωσης με αριθμό 108 (σελ. 438-440) από το πολύ ενδιαφέρον έργο της πανοσ. άρχιμ. κ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Θείας Μεταμορφώσεως-Σαγματά Βοιωτίας, με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Λουκάς...Ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός», εξαιτίας του ότι περιέχει σημαντικές αλήθειες, πού πρέπει να βάλουν σε σκέψη όλους μας:

Στο σημείο αυτό ας μου επιτρέψει ο αναγνώστης μια ιδιωτική παρένθεση, για να εκφράσω την προσωπική μου οδύνη, αλλά και την οδύνη πολλών άλλων κληρικών, πού παρά τις προσωπικές μας αμαρτίες, λάθη, αστοχίες, δεν παύουμε να πονούμε την Εκκλησία. Καταγράφοντας όλο αυτό το όργιο συκοφαντίας και λασπολογίας, όλη την κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη πλεκτάνη κατά του επισκόπου Λουκά, συνειρμικά έρχονται στη σκέψη μου παρόμοιες μεθοδεύσεις της ελληνικής πολιτείας κατά της Εκκλησίας και των λειτουργών της.

Από την εποχή του Όθωνα και των αλήστου μνήμης Βαυαρών, ως τα σήμερα, η Εκκλησία είναι «κάρφος εν τω οφθαλμώ» στην οποιαδήποτε εξουσία. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, κάποτε φανερά και απροκάλυπτα η εξουσία επιτίθεται στην Εκκλησία για να την καταρρακώσει, να την εξουθενώσει και να τη βάλει στο περιθώριο. Η Εκκλησία είναι χρήσιμη μόνο για τις δοξολογίες, τις ορκωμοσίες και για να στηρίζει το έθνος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Τον άλλο καιρό είναι άχρηστη, άξια πάσης περιφρονήσεως. Κατά καιρούς ανοίγεται ο «φάκελος Εκκλησία», προαναγγέλλονται «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», «πρώτου μεγέθους σκάνδαλα». Οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα τηλεοπτικά κανάλια μπαίνουν σ' έναν αθέμιτο ανταγωνισμό για το ποιος θα «αποκαλύψει» περισσότερα. «Μεγάλοι» και «προοδευτικοί» συγγραφείς και λογοτέχνες γράφουν ολόκληρα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Επιστρατεύονται ακόμη και «δημοκρατικοί» - «προοδευτικοί» κληρικοί ή θεολόγοι, με την έπαρση της «καθαρότητας και εντιμότητας», (πού αν ήταν το 1922 στη Ρωσία, θα ήταν από τούς πρωτεργάτες της σχισματικής ανανεωτικής «ζωντανής Εκκλησίας») και προσφέρουν τις «πολύτιμες» υπηρεσίες τους. Η Εκκλησία καταρρακώνεται, οι λειτουργοί της διασύρονται.

Όλο αυτό το όργιο παραπληροφόρησης, ας μη φαίνεται παράξενο. Για τούς παροικούντες εν Ιερουσαλήμ έχει βαθύτερη αιτία. Τουλάχιστον όσοι γνωρίζουμε κάποια πράγματα, κάθε τέτοια επίθεση είναι κατευθυνόμενη. Η εκάστοτε εξουσία ετοιμάζει κάποιο αντιεκκλησιαστικό νομοσχέδιο, είτε για την εκκλησιαστική περιουσία, είτε για μια ληστρική φορολόγηση, είτε για την επέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας, είτε κάποιο νόμο για τον πολιτικό γάμο, τις αμβλώσεις, τη συνθήκη Σένγκεν κ.λπ. Η ακόμη το «εκκλησιαστικό σκάνδαλο» είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από κάποιο πολιτικό σκάνδαλο ή να ατονήσουν οι αντιδράσει για κάποια αντιλαϊκά μέτρα. Η Εκκλησία πρέπει να φιμωθεί και ο καλύτερος τρόπος είναι η λασπολογία, η συκοφαντία, η καταρράκωση της. Μια καταρρακωμένη Εκκλησία πόσο μπορεί να αντιδράσει; Και ο δρόμος για την εξουσία ανοίγεται ευκόλα.

Ρωτούν τότε οι απλοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι:

- Μα τι συμβαίνει με την Εκκλησία;

Δίκαιο το ερώτημα. Άλλα για κάποιους άλλους πού γνωρίζουμε τα πράγματα, δίχως να θέλουμε να δικαιολογήσουμε τα κακώς κείμενα στον εκκλησιαστικό χώρο, το ερώτημα παίρνει άλλη μορφή: Άραγε τί ετοιμάζει η εξουσία, ποιο αντιεκκλησιαστικό νομοσχέδιο; Και δυστυχώς οι προβλέψεις μας δεν πέφτουν έξω. Καμιά απολύτως «αποκάλυψη σκανδάλου» δεν είναι τυχαία. Είναι επιλεγμένη στον κατάλληλο χρόνο και είναι να θαυμάζει κανείς για την εφευρετικότητα και μεθοδικότητα των ανθρώπων της εξουσίας, όλων των αποχρώσεων, οι όποιοι εκτός εξαιρέσεων, στα αντιεκκλησιαστικά θέματα είναι παραδόξως τόσο ενωμένοι, έστω κι αν πάλι για λόγους πολιτικού συμφέροντος φαίνονται αντιτιθέμενοι. Θυμάμαι μια συνάντηση μου με το μακαριστό γέροντα Παΐσιο. Συζητώντας μου είπε με κάποιο πικρό παράπονο: «Αναρωτιέμαι πολλές φορές. Ο διάβολος κάνει φροντιστήριο στους πολιτικούς ή οι πολιτικοί στο διάβολο;».

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel