Ζωηφόρος

Υψώστε τη σημαία του Χριστού! του Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθυμίου,

Υψώστε τη σημαία του Χριστού!

«Υψώσας  Χριστόν εν Εκκλησία»

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αχελώου

κ. Ευθυμίου(Κ. Στυλίου)

από το βιβλίο του «Λόγος Ζωής»

Προοίμιον: Ο άγιος Δημήτριος τιμάται από την Εκκλησία όχι μόνο ως μάρτυς Χριστού, αλλά και ως κήρυξ και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Ο Δημήτριος δεν ήταν ούτε κληρικός ούτε θεολόγος. Ήταν ως γνωστόν στρατιωτικός και ασκούσε ένα κοσμικό επάγγελμα. Ωστόσο, ήταν στέλεχος της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης και, ειδικότερα, διδάσκαλος της νεολαίας. Ο άγιος Δημήτριος ανήκει στην τάξη των Λαϊκών πού εργάσθηκαν στο ποιμαντικό και διδακτικό έργο της Εκκλησίας.

α. Η σημασία των λαϊκών στην Εκκλησία: Με την πάροδο όμως των αιώνων οι δυσμενείς ιστορικές καταστάσεις πού επικράτησαν στην Ανατολή και τη Χώρα μας, περιόρισαν τη ζωή της Εκκλησίας μόνο στους κληρικούς. Ωστόσο, στην Ορθόδοξη Εκκλησία όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, είμαστε ισότιμα μέλη του σώματος του Χρίστου, της Εκκλησίας. Στην παράδοση της Εκκλησίας μας αναφέρονται αναρίθμητα παραδείγματα λαϊκών, ανδρών και γυναικών, πού ήσαν ενεργά μέλη της Εκκλησίας, όπως λ.χ. ο άγιος Δημήτριος, ο Νέστωρ, η Δάμαρις, η Πρίσκιλλα, ο Απολλώς, η Λυδία και πολλοί άλλοι.

β. Η κλήση των λαϊκών χριστιανών σήμερα: Σήμερα ζούμε σε μια εποχή πού τον κύριο λόγο έχουν οι λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες. Και όλοι αυτοί δίνουν κάποια μαρτυρία, κάποιο μήνυμα από τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Είναι παρόντες στα κέντρα πού ελέγχουν το σύγχρονο κόσμο. Οι χριστιανοί λαϊκοί, δυστυχώς, απουσιάζουν από τα κέντρα αυτά. Άλλοι μεν απωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας, από το αμαρτωλό κατεστημένο, και άλλοι αρέσκονται μόνοι τους να ζουν στο περιθώριο.

Αυτός όμως είναι ένας εύκολος και ακίνδυνος χριστιανισμός. Ο χριστιανός, αντίθετα, πρέπει να είναι αγωνιστής και μαχητής. Ο Χριστός είπε: « Εάν το άλας μωρανθή (αν δηλαδή οι χριστιανοί είναι αποδυναμωμένοι), εν τίνι αλισθήσεται» (με ποιο τρόπο θα προστατευθεί ο κόσμος από τη σήψη);. Ματθ. ε' 13).

Επίλογος: Χριστιανοί Λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, αδέλφια του αγίου και Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, του αγίου Νέστορα και τόσων άλλων χριστιανών λαϊκών Αγίων της Εκκλησίας μας ενεργοποιηθείτε. Κινηθείτε. Υψώστε και σεις τη σημαία του Χριστού στην εποχή μας!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel