Ζωηφόρος

Εκοιμήθη ο Γέρων Δανιήλ Γούβαλης, της Χριστίνας Νικηταρά,

Εκοιμήθη ο Γέρων Δανιήλ Γούβαλης

  

Σχόλιο της ιστοσελίδας: Οι άγιοι του καιρού μας ο ένας μετά τον άλλον,  κατά το θέλημα του Θεού, αναχωρούν για την Άνω Ιερουσαλήμ και μας αφήνουν ορφανούς, με το βλέμμα υψωμένο στους ουρανούς, να ανακράζουμε με αλάλητους στεναγμούς:  Κύριε μη μας εγκαταλείπεις τους αμαρτωλούς…

Εκοιμήθη ο Γέρων Δανιήλ Γούβαλης

της  Χριστίνας Νικηταρά

Πρώην Διευθύντριας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ανατολικής και Δυτικής Αττικής

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Την Κυριακή, 12 Ιουλίου, ετάφη στο μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου, στο Μήλεσι, ο Γέρων Δανιήλ Γούβαλης. Μια γλυκυτάτη μορφή, με βαθιά θεολογική, και όχι μόνο, μόρφωση, με μετριοπάθεια, σεμνότητα και ταπείνωση, με όλες δηλαδή εκείνες τις αρετές που η κατά Θεόν σοφία και η κατά κόσμον φιλοσοφία θεωρεί καταξιωμένο και πεφωτισμένο τον άνθρωπο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο γέρων Δανιήλ ο εν Μαλακάση υπήρξε μια σπάνια μορφή η οποία αφοσιώθηκε με αυταπάρνηση και αληθινή αγάπη στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη σε όλα τα επίπεδα. Αφοσιωμένος στην αρετή της ελεημοσύνης εγνώρισε σε όσους τον πλησίασαν το βάθος της και τους εδίδαξε έμπρακτα να την τηρούν. Μεγάλο παράδειγμα ο ίδιος ανιδιοτέλειας και πτωχείας μιμήθηκε το παράδειγμα των αγίων που δεν κρατούσαν τίποτε για τον εαυτό τους αλλά διέθεταν τα πάντα στην πνευματική και βιοτική ανάγκη των συνανθρώπων τους. Έχοντας σαφή, σταθερό και βαθύτατο λόγο ήξερε να σιωπά, να προσεύχεται και να στηρίζει το ποίμνιό του απαρνούμενος τις δικές του ανάγκες, ξεχνώντας πόνους, ασθένειες, προσβολές, διαψεύσεις, συνθήκες δύσκολες και αντίξοες. Πατήρ Δανιήλ, ο εγκαταλειμμένος στα χέρια και στο θέλημα του Θεού, έγινε καθοδηγητής πονεμένων, πλανεμένων, ασθενών, εγγραμάτων, αγραμμάτων, μικρών και μεγάλων, ανθρώπων κάθε προέλευσης, φύλου και ηλικίας και αγαπήθηκε δίκαια από αυτούς γιατί τους ανάπαυσε, τους παρηγόρησε και ποικιλοτρόπως τους ευεργέτησε.

Αγκαλιασμένος με την αγία ταπείνωση διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι η χριστιανική αρετή είναι θέμα εποχής και δεν είναι διαχρονική όπως αποδεικνύει η εκκλησιαστική παράδοση. Ήταν κληρικός της ουσίας και νοσταλγός της άνω Ιερουσαλήμ. Δεινός ερμηνευτής των γραφών και ρομαντικός συγγραφέας αποτύπωσε στα κείμενά του τις ουράνιες νοσταλγίες του. Αγάπησε και αγαπήθηκε από τους αγίους, ιδιαίτερα δε από την Αγία Παρασκευή ,την και προστάτιδά του, και ευεργετήθηκε από αυτούς γιατί γρήγορα τον υποδέχτηκαν κοντά τους. Μεγάλο το κενό που αφήνει για όλους εμάς τους αλλοτριωμένους από την βιοτική μέριμνα, μεγάλη όμως και η ελπίδα μας για τις πρεσβείες του.

Αιωνία η μνήμη ..

Πηγή: http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2009/07/blog-post_5300.html

***

Ο π. Δανιήλ ...στις γειτονιές της πόλης του Θεού

Κοιμήθηκε ο Γέροντας π. Δανιήλ Γούβαλης ….Έτσι ήσυχα και αθόρυβα ..όπως έζησε …όπως μιλούσε ….Στην αγκαλιά του Χριστού μας πλέον συντροφιά με τον πνευματικό του πατέρα γέροντα Πορφύριο που τόσο αγάπησε …και τόσο πιστά ακολούθησε τα δικά του βήματα αγιότητας ….Προγνώριζε το τέλος της επίγειας βιωτής του …αλλά και την απαρχή της αιώνιας ….δεν το κράτησε για τον εαυτό του ...το μεταλαμπάδευσε σε όλους μας μέσα από ένα συγκλονιστικό κείμενο (το κείμενο έχει τίτλο: "Η Άνω Ιερουσαλήμ" και μπορεί να το διαβάσει ο αναγνώστης πατώντας εδώ ) από τους περιπάτους του στην Αγία γραφή (προσέξτε, το πώς τελειώνει το κείμενο, και θα καταλάβετε που βρίσκεται αυτήν την στιγμή …και το πόσο ευτυχισμένος νιώθει …) Καλό παράδεισο Γέροντα ….σου υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε πολύ κάποτε να σε συναντήσουμε …ντυμένο με ένδυμα ηλιοειδές …. στις γειτονιές της άνω πόλεως ….Πρέσβευε υπέρ ημών ….

Πηγή: http://sotiriapsixis.blogspot.com/2009/07/blog-post_13.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel