Ζωηφόρος

Εντυπωσιακή άνθηση της Εκκλησίας της Μολδαβίας,

Εντυπωσιακή άνθηση

της Εκκλησίας της Μολδαβίας


***

Εντυπωσιακή άνθηση της Εκκλησίας της Μολδαβίας

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η ποιμαντορική επίσκεψη του Μακαριότατου Μόσχας κ. Κύριλλου στη Μητρόπολη Μολδαβίας ανέδειξε το αφανές τεράστιο έργο που επιτελεί ο Θεός αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, σε κάθε γωνιά της γης.

Ας προσέξουμε τον εντυπωσιακό απολογισμό του ποιμαντικού έργου στην ομόδοξη Μητρόπολη Μολδαβίας και ας δοξάσουμε το Χριστό που εξήγαγε εις αναψυχήν τους Ορθόδοξους Μολδαβούς αδελφούς μας.

Ας προσευχηθούμε να συνεχίσει το δρόμο Της με την ίδια εντυπωσιακή άνθηση και στο μέλλον η Μητρόπολη Μολδαβίας και ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μη ρίξει την κακόδοξη σκιά της η αίρεση του εθνοφυλετισμού στο κατά Θεόν έργο που επιτελείται, αλλά να αφεθεί απερίσπαστη μακριά από εθνοφυλετικά παιγνίδια να επιτελέσει το έργο της.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

***

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ κ. ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας απεύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρος, ο οποίος ενημέρωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο για την κατάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια άνοιξαν 1100 ενορίες (συνολικά στη χώρα λειτουργούν 1300 ενορίες), άνοιξαν και αναστηλώθηκαν 42 Ιερές Μονές και Σκήτες, χειροτονήθηκαν 1174 ιερείς από τον ίδιο Μητροπολίτη Βλαδίμηρο.

Τέθηκαν σε λειτουργία 8 θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχουν εκδοθεί περίπου 500 τίτλοι λειτουργικών βιβλίων.

Ένας Ναός λειτουργεί σχεδόν σε κάθε χωριό, όπου σε κάθε Ναό υπάρχει ένας ιερέας και ένας ψάλτης, και το μάθημα των αρχών της Ορθοδοξίας διδάσκεται σχεδόν σε 800 σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαδίμηρο σήμερα στη χώρα 90-93% πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί.

Ένας Επίσκοπος αντιστοιχεί σε 500 χιλιάδες ενώ ένας ιερέας σε 1800-2000 πιστούς.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Οπως τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρο: «Τα χρόνια της ποιμαντοριάς σας συνέπεσαν με τις πλέον δυσχερείς περιόδους της ζωής του λαού σας και είχατε αρκετή σοφία, εμπιστοσύνη στον Θεό και την Εκκλησία ώστε να κρατάτε την ενότητα του ποιμνίου σας και να συμβάλετε καθοριστικά στη ζωή του λαού και του κράτους».

Με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυριλλου κάθε ενορία της Μολδαβικής Εκκλησίας θα λάβει από ένα Ευαγγέλιο στη Μολδαβική και στη Εκκλησιαστική Σλαβονική γλώσσα.”

πηγή: Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

***

Ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας για το μάθημα των θρησκευτικών

και την κατασκευή νέου καθεδρικού ναού στη Μολδαβία

Συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011 στην επίσημη κατοικία του τελευταίου.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι την ερχόμενη άνοιξη προγραμματίζεται η κατασκευή του νέου Καθεδρικού Ναού του Κισινέφ, ο οποίος θα γίνει «σύμβολο της ενότητας της μολδαβικής κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός κ. Φιλάτ επίσης διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει το έργο για την ένταξη στα σχολεία του μαθήματος των αρχών της Ορθοδοξίας ώστε «τα παιδιά να μαθαίνουν και να μεγαλώνουν με την αγάπη προς τον Θεό». (Премьер-министр Молдавии проинформировал Святейшего Патриарха Кирилла о предстоящем строительстве кафедрального собора в Кишиневе)

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/10/blog-post_5686.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel