Ζωηφόρος

Ένας ιερέας στα μπουζούκια - π. Θωμάς Τσόης,

Ένας ιερέας στα μπουζούκια

π. Θωμάς Τσόης

Κείμενο: Ανθή Βούλγαρη,

Φώτο: Γουίλιαμ Φέιθφούλ

Είναι ίσως ο μοναδικός ιερέας στην Ελλάδα που αργά το βράδυ, όταν οι υπόλοιποι ιερωμένοι ξεκουράζονται, αυτός χωρίς φόβο και πάθος… χτυπάει την πόρτα επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων αλλά και καλλιτεχνών. Πρόσφατα μάλιστα, ο παπά-Θωμάς, όπως τον αποκαλούν οι ενορίτες του Αγίου Ανδρέα στα Ανω Πατήσια, όπου λειτουργεί, έκανε για ακόμη μία φορά τη νυχτερινή βόλτα του συλλέγοντας τρόφιμα και χρήματα για το φιλόπτωχο ταμείο.

«Οι ιερείς πρέπει να είναι μέσα σε όλα» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πατήρ Θωμάς Τσόης, ο οποίος όχι μόνο πραγματοποιεί την παραπάνω φράση του αλλά δεν διστάζει να βγει για έρανο ακόμη και στα μπουζούκια, προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να βοηθήσει συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ο Βασίλης Καρράς, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Νίνο, ο Νίκος Κουρκούλης, η Κέλλυ Κελεκίδου, ο Αντώνης Ρέμος, η Αννα Βίσση, οι επιχειρηματίες Νίκος και Θανάσης Πριόβολος και ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι μερικοί μόνον από τους επωνύμους που υποστηρίζουν το έργο τού ιερέα.

«Δεν θεωρώ πως κάνω κάτι κακό. Εχω κουπόνια εράνου αγάπης και τα μοιράζω, όπως κάνω και την ημέρα. Δεν έχει σημασία η ώρα αλλά το έργο. Είμαι καθαρός σαν ξάστερος ουρανός» μας εξηγεί ο χαμογελαστός ιερέας και μας περιγράφει την αντίδραση των θαμώνων στα νυχτερινά κέντρα όταν τον αντικρίζουν: «Στην αρχή, τους κάνει εντύπωση ένας ρασοφόρος στα μπουζούκια, αλλά οι περισσότεροι έρχονται αμέσως κοντά μου να μου μιλήσουν. Χαίρονται όταν με βλέπουν. Καμιά φορά, παρακολουθώ και το πρόγραμμα» λέει γελώντας και μας υποδέχεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στα Ανω Πατήσια.

«Δεν είναι όλοι ευαίσθητοι»

Έχω πολλούς φίλους το βράδυ, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Τους γνωρίζω πολλά χρόνια και πάντοτε με βοηθάνε στο έργο μου. Βέβαια, πρέπει να πω πως οι καλλιτέχνες δεν είναι και τόσο ευαίσθητοι όσο θέλουν να φαίνονται, ωστόσο αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στο πλευρό της Εκκλησίας» τονίζει και βγάζει από την τσέπη του ράσου του ένα μικρό, λευκό χαρτί.

«Να, εδώ έχω σημειώσει τα ονόματά τους. Δεν ήθελα να ξεχάσω κανέναν. Θέλω να αναφέρω όλους όσοι μας βοηθάνε» λέει, ενώ μας ξεναγεί στις αποθήκες όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα με τα οποία μαγειρεύονται τα καθημερινά συσσίτια. «Βοηθάμε κοντά στους εκατόν πενήντα ανθρώπους και προσπαθούμε να τους παρέχουμε πάντοτε ό,τι καλύτερο. Δεν σημαίνει πως επειδή είναι φτωχοί πρέπει να τρέφονται με χαμηλότερης ποιότητας αγαθά» τονίζει ο παπα-Θωμάς και πιάνει έναν τενεκέ λάδι.

Λάδι από τον Βασίλη Καρρά

«Αυτό εδώ μου το έστειλε πριν από λίγες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Καρράς. Διακόσια κιλά λάδι της δικής του σοδειάς, μαζί με δύο αυτοκίνητα γεμάτα τρόφιμα, που πήγα και τα παρέλαβα προσωπικά, και πενήντα κούκλες για να τις μοιράσουμε σε κοριτσάκια φτωχών οικογενειών» λέει ο ιερέας για τον γνωστό τραγουδιστή, με τον οποίο είναι φίλοι εδώ και χρόνια.

Ο πατήρ Θωμάς φοράει ράσα τα τελευταία έντεκα χρόνια. Πριν, ήταν αθλητής του kick-boxing, με αρκετές διακρίσεις στο άθλημα: «Από τα νιάτα μου έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι. Ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης και ζωής μου. Γι’ αυτό έχω και αρκετές γνώσεις γύρω από τη διατροφή και φροντίζω όσα ξέρω να τα εφαρμόζω στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που τρώνε από το συσσίτιό μας. Βέβαια, πάντα ήμουν κοντά στην Εκκλησία και η ιεροσύνη ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο» λέει και εξηγεί πώς κατάφερε να έχει φίλους από τον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης:

«Ξέρετε, πολλοί από τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων υπήρξαν συναθλητές μου. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Μποζίδης, ο οποίος έχει την “Πύλη Αξιού” στη Θεσσαλονίκη, είναι καρδιακός μου φίλος και πάντα κοντά μου. Μάλιστα, τις προάλλες μου έστειλε και αυτός τρόφιμα για την αποθήκη» λέει με καμάρι, γιατί καταφέρνει καθημερινά με τη βοήθεια εθελοντριών που μαγειρεύουν από νωρίς το πρωί να… ταΐζει εκατόν πενήντα στόματα που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό.

Γάλα από τον Αντώνη Ρέμο

Ο Αντώνης Ρέμος επίσης είναι από τους καλλιτέχνες που συμπαραστέκονται στο φιλανθρωπικό έργο του πατέρα Θωμά. «Ο Αντώνης μας έδωσε 2.000 κουτιά γάλα. Δεν με νοιάζει να μου δίνουν λεφτά. Μου αρκούν και αγαθά που μπορούμε να τα μοιράσουμε στους ανθρώπους» τονίζει ο πατήρ Θωμάς και μας δείχνει τα γεμάτα ράφια της αποθήκης στην εκκλησία.

«Δόξα τω Θεώ, έχουμε συνεχώς απόθεμα για να βοηθάμε όσους τρέχουν να βρουν λιμάνι στην Εκκλησία. Μέχρι και νερό από τα Φίτζι μας έστειλε ένας επιχειρηματίας» προσθέτει και τα μάτια του λάμπουν από ευτυχία που δεν λείπει τίποτα από το νοικοκυριό που έχει στήσει στην ενορία του.

Η Κέλλυ Κελεκίδου και ο Νίκος Κουρκούλης, ο Νίνο, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Νίκος Οικονομόπουλος αλλά και η Αννα Βίσση είναι μερικοί ακόμη από τους επώνυμους φίλους του ιερέα. «Κάποιοι αγοράζουν κουπόνια, άλλοι μας δίνουν τρόφιμα. Ο,τι έχει ευχαρίστηση ο καθένας είναι δεκτό αρκεί να το δίνει με την καρδιά του» σημειώνει και τονίζει: «Δεν ζητιανεύω. Ζητώ βοήθεια.

Ξέρετε, δεν είναι τόσο εύκολο να παρατάω τη θαλπωρή της οικογένειάς μου και να βγαίνω τα μεσάνυχτα στους δρόμους, ωστόσο παίρνω δύναμη και θέληση από την αγάπη μου για τους συνανθρώπους μου».

Η κακή στιγμή με τον Πάριο

Ανθρωπος ντόμπρος και ευθύς, ο πατήρ Θωμάς δεν μασάει τα λόγια του. Τις γιορτινές ημέρες που πέρασαν είχε αρκετή δουλειά με το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας του, στο οποίο προΐσταται, και μάλιστα πραγματοποίησε και έναν βραδινό έρανο στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Γιάννης Πάριος: «Εχω στενοχωρηθεί αρκετά με τον Γιάννη Πάριο, όχι επειδή δεν θέλησε να ενισχύσει το έργο μας αλλά επειδή ειρωνεύτηκε. Δεν πιέζω κανέναν να βοηθήσει, αλλά δεν επιτρέπω να αμφισβητεί και αυτό που κάνουμε» τονίζει ο ιερέας και σημειώνει: «Θέλω να πιστεύω όμως πως ήταν η κακιά στιγμή».

Ο «Πετραιλαίας»

Εκτός όμως από τους καλλιτεχνικούς κύκλους, η φήμη του παπα-Θωμά έχει γίνει γνωστή και στον επιχειρηματικό κόσμο: «Πλέον, με βρίσκουν μόνοι τους όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Χθες με πήρε τηλέφωνο ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας. Δεν θα σας αποκαλύψω το όνομά του, και με ρώτησε αν έχουμε ανάγκη από πετρέλαιο ή από κάτι άλλο. Στην παρούσα φάση είμαστε πλήρεις, ωστόσο από εδώ και στο εξής γνωρίζω πως, αν ποτέ τον χρειαστώ, θα είναι στο πλευρό μου. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί» τονίζει ο ιερέας, ο οποίος παρατηρεί πως τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα Ελληνες οικογενειάρχες προστρέχουν σε αυτόν για βοήθεια.

«Είναι γεγονός πως τους τελευταίους μήνες παίρνουν φαγητό από την εκκλησία όλο και πιο πολλοί. Είναι οικογένειες που πλέον τα βγάζουν δύσκολα πέρα και έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία. Για εμάς είναι όλοι ευπρόσδεκτοι» τονίζει με αγάπη ο ιερέας και καλεί όποιον έχει ανάγκη να βρει λιμάνι στον Χριστό.

αντιγραφή από: http://synodoiporia.blogspot.com/2011/01/blog-post_7381.html

πηγή: http://espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=1311074

και από: http://vatopaidi.wordpress.com/2011/01/21/%cf%80-%ce%b8%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%82-%cf%84%cf%83%cf%8c%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%cf%8d%ce%ba/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel