Logo
Print this page

Ο π. Εφραίμ και η γλώσσα της λατρείας,

Οι μονές του π. Εφραίμ

και η γλώσσα της λατρείας

από το περιοδικό «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»

Έκδοση του Παγκύπριου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι φίλοι του Αγίου Όρους», τεύχος  89, Φθινόπωρο 2009

Αμερική ζει ένα μεγάλο θαύμα. Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ της Ιεράς Μονής Φιλόθεου του Αγίου Όρους, βρίσκεται στις τελευταίες δεκαετίες στην αμερικανική ήπειρο. Έφτασε εδώ καταρχήν για λόγους υγείας. Σύντομα αντιλήφθηκε τη δίψα και την πείνα του κόσμου για καθοδήγηση. Έτσι απεφάσισε να εγκαταλείψει τον αγαπημένο του Άθωνα, οπού τέσσερα μοναστήρια ήταν ουσιαστικά υπό την άμεση καθοδήγηση του, παράλληλα με άλλα γυναικεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και εγκαταστάθηκε στο Νέο Κόσμο.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

Ίδρυσε δεκαεννιά γυναικείες και ανδρώες μονές, πού βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση εξ απόψεως κτιριακού οργασμού ανοικοδόμησης, αλλά και προσέλευσης νέων για να εγκαταβιώσουν σε αυτές. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα μοναστήρια του π. Εφραίμ είναι η κύρια πηγή προσηλυτισμού στην Ορθοδοξία χιλιάδων ανθρώπων πού δεν ξέρουν καθόλου Ελληνικά, ΠΑΡΟΛΟΝ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ας σημειωθεί επίσης ότι οι πλείστοι μοναχοί και μοναχές είναι Αμερικανοί προσήλυτοι στην Ορθοδοξία ή ομογενείς πού αγνοούσαν ή το πολύ ψέλλιζαν τη γλώσσα μας.

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΙΓΟΥΡΙΚΟ» ΤΥΠΙΚΟ

Στις Ιερές Μονές εξομολογούνται δεκάδες χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο από όλα τα μέρη του κόσμου. Τελούνται πολύωρες αγρυπνίες, σύμφωνα με το μοναστικό τυπικό. Οι μονές κοσμούνται με βυζαντινές εικόνες και είναι καταγραφές από βυζαντινές τοιχογραφίες ή βρίσκεται σε εξέλιξη η αγιογράφηση τους. Οι εγκαταβιούντες σε αυτές μοναχοί και μονάζουσες ψάλλουν με βυζαντινά μουσικά μέλη (όχι με τετραφωνίες) τους βυζαντινούς ύμνους. Στα Ελληνικά! Όχι μεταγλωττισμένους στη Νεοελληνική ή μεταφρασμένους στα Αγγλικά. Με αλλά λόγια οι πατέρες στη Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα και στις άλλες μονές του π. Εφραίμ είναι «Βυζαντινολιγούρηδες» (όπως τους αποκαλεί ο π. Βασίλειος θερμός). Από το καλυμαύχι μέχρι τα υποδήματα.

Ο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΙΓΟΥΡΗΣ» ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ

Ο Γέροντας Εφραίμ είναι ένας αγράμματος Αγιορείτης καλόγερος. Αναχρονιστικά πράγματα μόνο ξέρει. Αυτά έμαθε και αυτά μεταλαμπάδευσε στην Αμερική. Φυσικό είναι να μη θέλει να επιβάλει «λειτουργικές αναγεννήσεις». Ούτε να επιδιώκει να διορθώνει τους Αγίους. Του φτάνει να τους μιμείται. Ούτε να αντικαθιστά τους Ψαλμούς του Δαβίδ με άλλους για να μιλούν στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Ούτε να βλαστημά την αειπαρθενία της Θεοτόκου. Ούτε να βρίζει τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και τους άλλους Πατέρες της Εκκλησίας. Ούτε να εξωθεί τους πιστούς σε σαρκικούς έρωτες ως μέσον σωτηρίας. Το να περίμενε κάποιος από αυτόν κάτι διαφορετικό θα ήταν εξωπραγματικό.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΣΤΟ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΙΓΟΥΡΙΣΜΟ»

Πώς, όμως, αντέδρασε ο κόσμος σε αυτά τα αναχρονιστικά πράγματα πού κουβάλησε ο π. Εφραίμ στην πιο παγκοσμιοποιημένη και εκκοσμικευμένη χώρα του κόσμου; Τον απομόνωσε; Τον λοιδώρησε; Τον αποστράφηκε; Του γύρισε την πλάτη; Τον θεώρησε εκκεντρικό «Βυζαντινολιγούρη» πού έχει την ιδιομορφία να εφαρμόζει τυπικά, ψαλμωδίες και υμνολογίες του Βυζαντίου; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ. Αντίθετα! «Επολίσθη» κυριολεκτικά «η έρημος»; Με την αφιέρωση εκατοντάδων ψυχών στο μοναχισμό και με τη μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών στα μοναστήρια πού ίδρυσε. Αλλά τότε που πάνε οι θεωρίες των εκπροτεσταντισμένων θεολόγων της «λειτουργικής αναγέννησης» ότι τα «βυζαντινολιγούρικα», τα αναχρονιστικά, τα μεσαιωνικά απευθύνονται μόνο στην αγροτική κοινωνία; Απλούστατο. Πνίγηκαν στο βαθύ λαρύγγι του προτεσταντικού τους φρονήματος.

«ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΙΒΑΡΛΑΑΜΙΤΕΣ» ΚΑΙ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΔΙΓΟΥΡΗΔΕΣ» Πόσους έφεραν στην Ορθοδοξία οι εχθροί του Βυζαντίου και της βυζαντινής τέχνης με την εθνοφυλετική τους θεολογία, τη λαϊκοκρατία του Σμέμαν, τις «λειτουργικές αναγεννήσεις», τα ενοριακά τυπικά, τις επιθέσεις εναντίον της λαϊκής ευσέβειας, τα διανοουμενίστικα περιοδικά, τις «διορθώσεις» και τις ύβρεις εναντίον των Αγίων, την περιφρόνηση προς τους Ψαλμούς του Δαβίδ, τη διαμφισβήτηση της αειπαρθενίας της Θεοτόκου και όσα αλλά προτεσταντικά και παπικά λυσσομανούν να επιβάλουν; Ένα είναι το σίγουρο. Αεροπλάνα από όλες τις ηπείρους (όχι μόνον από την Αμερική), ναυλώνονται για να οδηγήσουν τα βήματα των προσκυνητών στις μονές του Γέροντα Εφραίμ. Ταξίδευε ποτέ κανείς, πριν έρθει ο π. Εφραίμ, στην Αμερική για προσκυνηματικούς λόγους; Γιατί να έρθει; Για να καμαρώσει τις προτεσταντίζουσες κοινότητες του Μεταξάκη, του Αθηναγόρα και του Ιάκωβου; Να απολαύσει την προτεσταντική λαϊκοκρατία στην εξαμερικανισμένη της μορφή(οι πλούσιοι κρατούν τον κορβανά και κάνουν κουμάντο στην Εκκλησία!) ή την υποταγή της Αλήθειας της Εκκλησίας σε εθνοφυλετικά κριτήρια;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΑ»

Παρενθετικά αναφέρουμε ότι η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής» γνωστή παλαιότερα ως «Μετροπόλια» (στην οποία ανήκε και ο μέντορας των «Λατρευτικών Βαρλααμιτών» π. Αλέξανδρος Σμέμαν), τελεί όλες τις ακολουθίες στα Αγγλικά. Και στα Αγγλικά γίνεται πάντα το κήρυγμα. Τί νομίζετε πώς έγινε; Γέμισαν οι εκκλησίες τους κόσμο; Έγιναν αιτία μεταστροφής στην Ορθοδοξία μεγαλυτέρου αριθμού προσηλύτων από ότι στα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ; Όχι βεβαία! Ε! τότε; Γιατί σπεύδουν να εισάξουμε νεωτερισμούς αφού ΔΕΝ υπάρχει καμιά ποιμαντική ανάγκη για την εισαγωγή τους;

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR