Ζωηφόρος

Βρέθηκαν τα οστά των Μαρτύρων Χρύσανθου και Δαρείας;

Βρέθηκαν τα οστά

των Μαρτύρων Χρύσανθου και Δαρείας;

Λείψανα Αγίων τα οποία είναι 1700 ετών, αποδεικνύουν πως η «θρυλική ιστορία» των Χριστιανών μαρτύρων που θάφτηκαν ζωντανοί στην Αρχαία Ρώμη, ήταν αληθινή.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως δύο σκελετοί οι οποίοι βρέθηκαν σε κρύπτη ιταλικού καθεδρικού Ναού, είναι Άγιοι ιερομάρτυρες της Αρχαίας Ρώμης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανήκουν στον Χρύσανθο και τη Δαρεία, οι οποίοι «κήρυτταν» τον Χριστιανισμό και αυτό τους στοίχησε τη ζωή τους, το 283 μ.Χ.

Ο θρύλος λέει, πως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έθαψε ζωντανό το ζευγάρι, επειδή προέτρεπε τους Ρωμαίους να αλλαξοπιστήσουν.

Τα λείψανα διατηρούνται στην κρύπτη του καθεδρικού ναού στο Reggio Emilia, μια πόλη στα βόρεια της Ιταλίας, από τον 10ο αιώνα.

Ο βωμός του ναού ήταν ανέγγιχτος από το 1651, ωστόσο ο ναός το 2008 ανακαινίστηκε. Οι εργαζόμενοι εντόπισαν πάνω από 300 οστά σε σφραγισμένες κρύπτες.

Τα κρανία ήταν συσκευασμένα σε ένα ζευγάρι χρυσών και ασημένιων προτομών, ενώ είχαν μεταφερθεί –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- σε ένα θόλο του καθεδρικού Ναού πριν από 500 χρόνια.

Αμέσως εμπειρογνώμονες, κατέβηκαν στην κρύπτη προκειμένου να χρονολογήσουν τα οστά.

Ο καθηγητής Ezio Fulcheri του Πανεπιστημίου της Γένοβας, οδήγησε την ομάδα του εκεί, προκειμένου να διεξάγουν μια από τις πρώτες έρευνες που έγιναν ποτέ σε Άγια κειμήλια.

Ο καθηγητής είχε τονίσει πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος ύπαρξής τους, ωστόσο αποφάνθηκε πως «όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τα οστά του Χρύσανθου και της Δαρείας».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτή ήταν μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουμε τα λείψανα, από ένα μύθο που κρατάει εδώ και 2000 περίπου χρόνια».

Ακόμα, ο Fulcheri εξέφρασε την άποψή του, πως το γεγονός ότι τα λείψανα ήταν καλά προστατευμένα και σχεδόν άθικτα, ήταν σπάνιο φαινόμενο για μάρτυρες εκείνης της εποχής, καταδεικνύει πως οι Ρωμαίοι σεβάστηκαν τους Ιερομάρτυρες.

Από τις έρευνες προέκυψε πως το ζευγάρι είχε ζήσει μια πολύ υγιεινή ζωή, ενώ τα σώματά τους δεν είχαν καταπονηθεί, πριν από το θάνατό τους.

Μάλιστα, η ηλικία του γυναικείου σκελετού, οδήγησε την ομάδα στο συμπέρασμα πως ήταν ακόμα παρθένος, όπως άλλωστε και η Δαρεία.

Ακόμα, οι επιστήμονες διέγνωσαν από τα σημάδια μολύβδου στα οστά, πως το ζευγάρι που βρέθηκε στις κρύπτες, δηλητηριάστηκε.

Επίσης, η πολύ μικρή φθορά στα οστά, καταδεικνύει πως το ζευγάρι δεν είχε κάνει ποτέ μια φυσική εργασία.

Από κάθε φορέα, λήφθηκε ένα ενιαίο πλευρό, όπως και σκόνη από το έδαφος προκειμένου να διαγνωστεί η χρονολογία ύπαρξής τους.

Έτσι, μετά την έρευνα οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως αυτό, ζούσε μεταξύ 80 και 340 μ.Χ

Όλα τα χαρακτηριστικά των οστών, ήταν παρόμοια με αυτά των Χριστιανών Αγίων της εποχής.

Οι διατυπώσεις της ομάδας, έχουν γυριστεί σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Εξερεύνηση: Τα μυστήρια των δολοφονηθέντων Αγίων».

Το οποίο έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται από το National geographic.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/46651/brethhkan-ta-osta-twn-agiwn-martyrwn-chrysanthoy-kai-dareias

***

Διαβάστε εδώ το βίο των Αγίων (http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3139&Itemid=29)

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel