Ζωηφόρος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος,

ο Χρυσός Άγιος.

Γεννήθηκε το 354 μ..Χ. στην Αντιόχεια. Έλαβε μεγάλη μόρφωση. Σε ηλικία 20 ετών γίνεται μοναχός. Ζει ασκητικώτατα. Το 383 μ.Χ. χειροτονείται ιερέας. Το 398 μ.Χ. εκλέγε­ται, παρά τη θέληση του Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Υπήρξε:

-Ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός συγγραφέας. Τα έργα του φτάνουν τις (2000) δύο χιλιάδες.

-Ο μεγαλύτερος μελετητής και εξηγητής της Αγ. Γραφής.

-Aπ' τους μεγαλύτερους κοινωνικούς εργάτες (έτρεφε καθημερινά στην Κων/πολη (7000) επτά χιλιάδες απόρους).

-Πρότυπο ποιμένα - αρχιερέα. Διακρίνεται για την προ­σφορά του στην ιεραποστολή και τη λατρεία(Έγραψε τη θεία λειτουργία που ψάλλετε κάθε Κυριακή στις εκκλησίες).

-Απ' τους πιο φλογερούς μαχητές της αλήθειας και των δικαίων της Εκκλησίας. Συγκρούστηκε με την διαφθορά των ανακτόρων(ιδιαίτερα της αυτοκράτειρας Ευδοξίας), τις καταχρήσεις των πλουσίων, τους σιμωνιακούς ιερείς, καθαρίζοντας την Εκκλησία από κάθε αντικανονικότητα και κάθε μίασμα. Οι αγώνες του αυτοί, του απέφεραν πολλά βάσανα και κακουχίες και τέλος την εξορία και το θάνατο.

Το «χρυσό στόμα» του Ιωάννη εσίγησε για πάντα στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. στα Κόμανα του Πόντου οπού βρισκόταν εξόριστος από τους βασιλείς.

Το 435 όταν ο μαθητής του Πρόκλος έγινε Πατριάρχης, μετέφερε με τιμές τη λάρνακα του στην Κωνσταντινούπολη. Το λείψανο του Αγίου τοποθετήθηκε όρθιο επάνω στο Σύνθρονο του Ναού της Αγίας Ειρήνης και όλος ο λαός αναφώνησε: «Απόλαβε το θρόνο σου Άγιε». Έπειτα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού των Αγίων Αποστόλων, αφού προηγουμένως, ω του παραδόξου θαύματος, ευλόγησε τους πιστούς λέγοντας «Ειρήνη πάσι» και συγχώρησε και τη διώκτριά του την Ευδοξία, της οποίας το μνήμα έτρεμε επί 33 χρόνια.

Την Αγία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου(η οποία θα έρθει στο νησί μας) μαζί µε ένα τεμάχιο της Αγίας Ζώνης δώρισε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους  ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης ο Καντακουζηνός, ο οποίος άφησε όλη την αυτοκρατορική δόξα, τις ανέσεις και ηδονές και έγινε µοναχός στην εν λόγω  Μονή µε το όνομα Ιωάσαφ.

Στην Σεβασμία και Χαριτόβρυτη Κάρα του Αγίου έχει μείνει και διακρίνεται άφθορο εδώ και 1600 χρόνια, το αριστερό αυτί του Αγίου. Σύμφωνα με την Παράδοση,  ο Απόστολος Παύλος του ερµήνευε τις επιστολές του, όπως έβλεπε εν οράµατι ο μαθητής του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ο Άγιος Πρόκλος και μετέπειτα διάδοχός του στον Οικουμενικό θρόνο και ως τεκμήριο αυτής της θεόπνευστης ερμηνείας παρέμεινε η αφθαρσία του αυτιού του Ιερού Χρυσοστόμου.

Το δεξί χέρι του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου το οποίο έχει σχήμα ευλογίας και παραμένει και εκείνο άφθορο(διακρίνονται το δέρμα και τα νεύρα) ευρίσκεται στη Ιερά Μονή Φιλόθεου του Αγίου Όρους και η κνήμη του Αγίου στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

 «Η ευωδία και η αφθαρσία των ιερών λειψάνων, μας λέει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, προέρχεται από την μόνιμη ενοίκηση της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος σε αυτά. Τα άγια λείψανα αποτελούν τεκμήριο της θεώσεως του ανθρώπου. ∆εν αγιάζεται µόνο η ψυχή του πιστού αλλά και το σώμα, γι’ αυτό εξάλλου και προσκυνούµε τα λείψανα των αγίων που αποτελούν τα πολυτιµότερα και ανεκτίµητα κειµήλια της Εκκλησίας. Όπως πολύ εύστοχα επισηµάνθηκε από τον µακαριστό π. Ιωάννη Ρωµανίδη, η Ορθόδοξη Εκκλησια είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής αγίων λειψάνων».

Στον  Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο αποδίδεται ο πατριαρχικός θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με παλαιά παράδοση. Έτσι δύο φορές το χρόνο, στις 13 Νοεμβρίου και στις 27 Ιανουαρίου, όπου εορτάζεται η μνήμη του μεγάλου ιεράρχη, τοποθετείται στο θρόνο η εικόνα του με πατριαρχικό μανδύα και πατριαρχική ράβδο. Ο Πατριάρχης στέκεται στο Παραθρόνιο.

Το προσωνύμιο «Χρυσόστομος» δόθηκε από τον πιστό λαό του Θεού, στον Άγιο Ιωάννη, για να φανερώνει τη μεγάλη αξία του ως διδασκάλου και ρήτορα της Εκκλησίας. Η ζωή του, οι διωγμοί και οι θλίψεις του, μέσα στις οποίες διακρίθηκε, οι τόσοι αγιοπνευματικοί λόγοι του, όσο και η αγιοσύνη του είναι η μεγάλη διδαχή που άφησε στην Εκκλησία.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και την ανακομιδή των λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου.  Στις 30 Ιανουαρίου τιμάται μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες και  μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τον Μέγα Βασίλειο και το Γρηγόριο το Θεολόγο.

Τσαγκάρη Παναγιώτη

Θεολόγου

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel