Ζωηφόρος

Του Ευαγγελιστού Μάρκου, του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου,

Του Ευαγγελιστού Μάρκου

(25 Απριλίου)

του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου

Καθηγουμένου Ι. Μ. Αγίου Ιγνατίου - Λειμώνος Λέσβου

από το βιβλίο του «Εορτοδρόμιον»

***

Ο μαθητής των κορυφαίων

«Αιγύπτου φωστήρ ο φαεινός, Μάρκος ο πανάριστος, κήρυξ του Λόγου ο πάνσοφος, ευαγγελίου τε, συγγραφεύς ο θείος, εύφημείσθω άσμασι, και θείοις παρ' ημώ μελωδήμασι».

Σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, με το φως το ολόλαμπρο της Αναστάσεως του Χριστού μας φωτίζεται και προβάλλεται στα μέλη της Εκκλησίας του ο άγιος και ένδοξος ευαγγελιστής της δυνάμεως του και της βασιλείας του Μάρκος ο Απόστολος. Καταγόταν από την Κύπρο, αλλά γεννήθηκε στην Ιουδαία από ευσεβή μητέρα, την αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα τη Μαρία πού ο Απόστολος Πέτρος είχε προσελκύσει κοντά στο Σωτήρα Χριστό.

Νεαρός ο άγιος Μάρκος παρακολουθούσε τη θεία παρουσία, διδασκαλία και θαυματουργία του Κυρίου. Στο σπίτι του εξ άλλου παρετέθη ο Μυστικός Δείπνος. Τη δε νύχτα της συλλήψεως του Κυρίου στον κήπο της Γεθσημανή από αγωνία και ζωηρότατο ενδιαφέρον για την τύχη του Διδασκάλου, τυλίχτηκε στο σεντόνι και έτρεξε στη Γεθσημανή για να παρασταθή και υπεράσπιση με τον τρόπο του τον Κύριο. Και καθώς αναφέρει στο Ευαγγέλιο του, οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον εκράτησαν από το σεντόνι και εκείνος τους άφησε το σεντόνι και κατατρομαγμένος έφυγε γυμνός. Στο σπίτι του «το Υπερώον της Ιερουσαλήμ έλαβε χωράν η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος», και οι Μαθηταί και Απόστολοι εκεί συγκεντρώνονταν. Ο δε άγιος Απόστολος Πέτρος μετά τη θαυμαστή διάσωσί του από τις φυλακές του Ηρώδη κατέφυγε στο σπίτι του οπού και οι άλλοι μαθηταί και πολλοί αδελφοί εν Χριστώ προσευχόταν.

Μαζί με τον θείο του άγιον Απόστολο Βαρνάβα παρακολούθησε τον Απόστολο των Εθνών άγιο Παύλο στην πρώτη αποστολικήν οδοιπορεία και διέσχισαν ολόκληρη την Κύπρο, την παλαιά του πατρίδα, και τα νότια μέρη της Μικράς Ασίας. Με το θείο του απόστολο Βαρνάβα ανέλαβε και άλλην αποστολική περιοδεία στην Κύπρο. Και πάλιν όμως — και μάλιστα πιο πιστά — ακολούθησε τον άγιον απόστολο Παύλο και τον συνώδευσε δέσμιο μέχρι τη Ρώμη.

Εδώ στη Ρώμη συνδέθηκε στενώτερα με τον άγιον απόστολο Πέτρο τον πρώτο του διδάσκαλο και πνευματικό πατέρα. Και όταν κατά το έτος 64 ξαναφυλακίστηκε ο άγιος απόστολος Παύλος βρισκόταν στην Έφεσο της Μικράς Ασίας κοντά στο μαθητή του αγίου και ενδόξου Παύλου Τιμόθεο τον και Επίσκοπο της Εφέσου. Και στη δεύτερη του επιστολή προς αυτόν τον παρακαλεί να παραλαβή μαζί του τον άγιον Ευαγγελιστή Μάρκο όταν ταξιδέψη στη Ρώμη, γιατί του ήταν πολύ απαραίτητος και για το κήρυγμα και για την καλλιγράφησι επιστολών του. «Μάρκον αναλαβών λάβε μετά σεαυτου' εστί γαρ μοι εύχρηστος εις διακονίαν». Και πάλιν εργάστηκεν αποστολικά κοντά στον άγιον απόστολο Πέτρο ερμηνεύοντας στους Λατίνους πού δεν εγνώριζαν τα ελληνικά, τα κηρύγματα του αγίου του διδασκάλου.

Μάλιστα οι της Ρώμης χριστιανοί τον παρεκάλεσαν την προφορική διδασκαλία του αγίου αποστόλου Πέτρου να την γράψη, ούτως ώστε πιο συχνά να τη μελετούν, και έτσι κατά τον άγιον Ειρηναίο τον Επίσκοπο Λουγδούνου της Γαλλίας «τα υπό του Πέτρου κηρυττόμενα εγγράφως παραδέδωκε».

Και δεν αρκέστηκε μόνο στο να καταγραφή και παραδώση τη διδασκαλία του αποστόλου Πέτρου με το ιερόν Ευαγγέλιο του αλλά στην κυριολεξίαν «εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος του και εις τα πέρατα της οικουμένης τα ρήματα αυτού». Περιώδευσε λοιπόν—κηρύττοντας και ευαγγελιζόμενος το Χριστό — στην Αίγυπτο, τη Λυβίη, τη Βαρδαρία με κέντρα την Κυρήνη και την Αλεξάνδρεια όπου και έμεινεν Επίσκοπος.

Η δράσι του εδώ σαν υπεύθυνου πνευματικού πατέρα και ηγέτη ήταν τόσο μεγάλη και πλούσια σε πνευματικούς καρπούς ώστε εκίνησε το φθόνο των αδίσταχτων ειδωλολατρών, και «μη φέροντες όραν την εις Χριστόν πίστιν ευοδουμένην, σχοινίοις αυτόν διαλαβόντες έσυρον». Οι αγίες του σάρκες κομμάτια έπεφταν και στις πέτρες καταξεσχίζονταν, με αποτέλεσμα να βαφή ολόκληρη ή γη με το μαρτυρικό του και πάντιμον αίμα. Ύστερα τον έρριξαν στη φυλακή και του παρουσιαστήκεν ο Κύριος ενισχύοντας τον και αποκαλύπτοντας τη μεγάλη δόξα πού του είχεν ετοιμάσει.

Και πάλιν όμως τον έδεσαν οι ειδωλολάτρες και τον έβγαλαν από τη φυλακή σέρνοντας τον μέσα στην πλατεία της Αλεξανδρείας. Εκεί δε καθώς μας πληροφορούν ο άγιος Ιππόλυτος της Ρώμης ο επίσκοπος, το Αλεξανδρινό χρονικό, και ο ιστορικός Δωρόθεος άναψαν μια πελώρια φωτιά και τον έρριξαν μέσα ζωντανό και τον κατάκαψαν.

Αν όμως το σώμα του κατακάηκε μέσα στις φλόγες η ψυχή του συνάντησε δόξα μεγάλη κοντά στον Κύριο της και ουράνιο Διδάσκαλο. Η δε παρουσία του αγίου Μάρκου η ολοζώντανη μεταξύ μας εξασφαλίστηκεν από το ιερό του Ευαγγέλιο το όποιο μας εκληροδότησε γεμάτο από θαύματα και αποδείξεις της δυνάμεως και της εξουσίας του Κυρίου. Γι' αυτό και στις εικόνες του πάντοτε συνοδεύεται με ένα λιοντάρι σύμβολο της δυνάμεως και της βασιλικής δόξας, αφού απ' όλα τα ζώα είναι το πιο δυνατό και θεωρείται ο βασιληάς τους.

Θαρρώ δε πώς αυτή είναι η δόξα πού του επεφύλασσεν ο Κύριος, μαζί με τον άγιον Ιωάννη το θεολόγο και τον απόστολο Ματθαίο ενώ δεν ήταν άμεσος μαθητής του παρά μαθητής των κορυφαίων αποστόλων του Πέτρου και Παύλου, και να είναι πιο γνωστός σε μας και αξιότιμος από πολλούς άλλους μαθητές του Χριστού μας πού ανήκουν στο χορό των δώδεκα.

Ας μελετήσωμεν, αδελφοί μου αγαπητοί, τα δεκαέξι κεφάλαια του ιεροί Ευαγγελίου του Ευαγγελιστού Μάρκου, ας γνωρίσωμε τη δόξα του Κυρίου μας και τα θαυμάσια του και ας «ευαγγελιζώμεθα κι' εμείς ημέραν εξ ημέρας το σωτήριον του Θεού ημών». Αμήν.

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel