Ζωηφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος, του μακαριστού Μητροπολίτου Κοζάνης + Διονυσίου Λ. Ψαριανού,

Ο Άγιος Γεώργιος

(23 Απριλίου)

του μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης

+ Διονυσίου Λ. Ψαριανού

από το βιβλίο του «Εικόνες έμψυχοι – Κηρύγματα αγιολογικά(Εξαπλά β΄)»,

Εκδόσεις Αποστολική Διακονία

Την 23η του μηνός Απριλίου, η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου ένδοξου μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Ο άγιος Γεώργιος ανήκει στους στρατιωτικούς αγίους της Εκκλησίας και τιμάται ιδιαίτερα απ' όλους τους χριστιανούς. Σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει το όνομα του και σε κάθε πόλη και χωριό είναι κτισμένες Εκκλησίες του. Είναι ο προστάτης του Στρατού, γι' αυτό και οι στρατιωτικές σημαίες φέρουν την εικόνα του. Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Γεώργιος είναι το σύμβολο του νέου και ωραίου άνθρωπου και του χριστιανού μαχητή, πού θυσιάζει και δίνει τη ζωή του για την πίστη του.

Ο άγιος Γεώργιος πατρίδα είχε την Καππαδοκία. Γεννήθηκε το 280 μετά Χριστόν και πέθανε μαρτυρικά το 303, σε ηλικία δηλαδή μόλις εικοσιτριών ετών. Ο πατέρας του, πού ήταν ανώτερος αξιωματικός της αυτοκρατορικής φρουράς, πέθανε νωρίς κι ο Γεώργιος έμεινε στη φροντίδα της χήρας μητέρας του. Η καλή και χριστιανή μητέρα ανάθρεψε το παιδί της και φύτεψε στην ψυχή του τη χριστιανική ευσέβεια. Τα καλύτερα παραδείγματα, με τα οποία πρότρεπε το Γεώργιο στην πίστη και την αρετή, ήσαν οι άγιοι μάρτυρες της Εκκλησίας, των οποίων διηγότανε την ανδρεία και το μαρτυρικό θάνατο. Αυτός ο τρόπος της διδασκαλίας είναι κάτι, πού τώρα λείπει ολωσδιόλου κι από την οικογένεια κι από το σχολείο.

Ο άγιος Γεώργιος διαδέχθηκε τον πατέρα του στη στρατιωτική του θέση κι ανέβηκε σε υψηλό αξίωμα, έχοντας την εκτίμηση και την αγάπη του αυτοκράτορα. Στην Ανατολή αυτοκράτορας τότε ήταν ο Διοκλητιανός, με έδρα του τη Νικομήδεια. Αυτός λοιπόν ο αυτοκράτορας ξεσήκωσε τότε έναν από τους τελευταίους και πιο σκληρούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Όλοι οι άνθρωποι υποχρεώνονταν να θυσιάσουν στους ειδωλολατρικούς θεούς, και οι χριστιανοί έπρεπε ή να θυσιάσουν, αρνούμενοι την πίστη τους, ή να αποθάνουν. Επιείκεια κι εξαίρεση δεν υπήρχε. Τότε κατηγορήθηκε κι ο άγιος Γεώργιος ότι, ως ανώτερος αξιωματικός της φρουράς, όχι μόνο δεν εδίωκε τους χριστιανούς, αλλά και τους ευνοούσε και τους προστάτευε.

Αυτό ήταν αρκετό για να πέση ο Γεώργιος στη δυσμένεια του Διοκλητιανού, τόσο περισσότερο, όσο ήταν από τους πιο εκλεκτούς κι αγαπητούς του αξιωματικούς. Ο άγιος του Θεού δεν δίστασε να ομολογήση με θάρρος την πίστη του και να σταθή αμετάπειστος σε όλες τις υποσχέσεις και τις απειλές του αυτοκράτορα. Ύστερ' από τις πρώτες ανακρίσεις, τον έρριξαν στη φυλακή και μετά τον βασάνισαν δεμένο στον τροχό. Ο τροχός ήταν από τα πιο σκληρά βασανιστήρια, έδεναν τον κατάδικο γυμνό επάνω στον τροχό και τον γύριζαν υστέρα με μεγάλη ταχύτητα, μαχαίρια και καρφιά, τοποθετημένα στην κατάλληλη θέση, έκοβαν και ξέσχιζαν τις σάρκες του μάρτυρα.

Ο άγιος Γεώργιος σήκωσε το φρικτό αυτό μαρτύριο με αγόγγυστη γενναιότητα. Το σώμα του ωραίου παληκαριού έγινε αγνώριστο και το αίμα έτρεχε ποτάμι από τις πληγές του. Οι στρατιώτες πού τον βασάνιζαν, όχι μόνο τον θαύμασαν και τον λυπήθηκαν, μα και τον ακολούθησαν στο μαρτύριο, με το να γίνουν κι αυτοί χριστιανοί. Το ίδιο κι η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα. Κι έγινε τότε κάτι, πού πολλές φορές γινότανε, άρχιζε δηλαδή ο βασανισμός ενός μάρτυρα και στο τέλος τον ακολουθούσαν πολλοί στη μαρτυρική του τελείωση. Όταν ο Διοκλητιανός στο τέλος έδωκε διαταγή να αποκεφαλισθή ο Γεώργιος, μαζί του αποκεφαλίστηκαν και οι στρατιώτες και η γυναίκα του Αλεξάνδρα.

Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο τροπαιοφόρος είναι από τα πιο ένδοξα θύματα των αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας. Η ιερή μνήμη του, πού εορτάζεται πάντα μέσα στην πασχαλιάτικη χαρά της Εκκλησίας, είναι η μαρτυρία της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, γιατί οι άγιοι Μάρτυρες της πίστης είναι αλήθεια πώς φτάνουν στο μαρτύριο με το όραμα του αναστημένου Ιησού Χριστού. Το χριστιανικό μαρτύριο μόνο στην Ανάσταση του Ιησού Χριστού βρίσκει τη δικαίωση του. Αλλιώς γιατί αποθνήσκουν οι άγιοι Μάρτυρες; Ο λόγος του αποστόλου Παύλου αρκεί για να απόδειξη πώς αυτό πού τώρα λέμε είναι αλήθεια, προτρέποντας ο Απόστολος τον Τιμόθεο σε κακοπάθεια μέχρι θανάτου, γράφει, «Μνημόνευε Ιησούν Χριστόν, εγηγερμένον εκ νεκρών...». Αμήν.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration