Ζωηφόρος

Αγάπης, Ειρήνης, Χιονίας, του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου,

Αγάπης, Ειρήνης, Χιονίας

 (16 Απριλίου)

του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου

Καθηγουμένου Ι. Μ. Αγίου Ιγνατίου - Λειμώνος Λέσβου

από το βιβλίο του «Εορτοδρόμιον»

***

Η αξία της Γυναίκας

 «Ως άστρα ως λαμπάδες, φαίνουσαι Ειρήνη συν Χιονιά, Αγάπη φωτίζουσι της Εκκλησίας πλουσίως άπαν το πλήρωμα».

Το 295 μετά Χριστόν, όταν ο Διοκλητιανός απεκεφάλισε τον άγιο μάρτυρα Χρυσόγονο πού γιορτάζει στις 22 του Δεκέμβρη, παρουσιάστηκε ο άγιος Χρυσόγονος, στον ύπνο ενός χριστιανού θεοφοβούμενου του Ζωΐλου, πού επροστάτευε τρεις παρθένες αδελφές την Αγάπη την Ειρήνη και τη Χιονιά και του απεκάλυψεν ότι η αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια θα συναγωνισθή μαζί με τις τρεις παρθένες αδελφές και θα τις ενίσχυση στο μαρτύριο υπέρ του ονόματος του Χριστού.

Η αΓία Αναστασία το έμαθε αυτό και πήγε στις άγιες αδελφές σαν υπηρέτρια. Ω ιερός συνασπισμός, ώ ταύτησις αγίων ψυχών! Όλες εργαζόταν για την κατάκτησι του στεφάνου της δόξης.

Ο Διοκλητιανός έλαβε πληροφορίες γι' αυτήν την πρωτότυπη και υπέροχη κατ' οίκον Εκκλησία και αμέσως τις παρέδωκε στον τοπικόν άρχοντα για να τις βασανίση. Εκείνος πάλι για περισσότερα βάσανα τις παρέδωκε στον άρχοντα Σισίνιο, πιο ώμο και αυστηρό, ο όποιος την μεν αγίαν Αγάπη και Χιονία «πυρί παρέδωκε, την αγίαν Ειρήνην, εις των στρατιωτικών, το τόξον αυτού τείνας και βέλος πέμψας κατ' αυτής, τω τέλει παρέδωκε», κατά το Συμεών το Μεταφραστή.

«Έτζι αι μακάριοι τρεις αδελφαί απήλθον στεφάνη φορούσαι εις τα ουράνια» κατά τον άγιο Νικόδημο τον αγιορείτη.

Αδελφοί μου, είδετε πόση δύναμι πίστεως διαθέτει η γυναίκα: Είδετε πόση ανδρεία και γεναιότητα δείχνει σε θέματα πίστεως; Καθόλου δεν υστερεί του ανδρός. Μπροστά στο θεό έχει την ίδια αξία και τα ίσα δικαιώματα.

«Ουκ ένι άρσεν και θήλυ — εβροντοφώνησεν ο Απόστολος των εθνών — πάντες γαρ υμείς εις έστε εν Χριστώ Ιησού.

Ας θυμηθούμε τη θέσι πού έδινε στη γυναίκα ο αρχαίος κόσμος.

Την θεωρούσε χειρότερη από ζώο, ένα απλό αντικείμενο. Την χρησιμοποιούσε μόνο για τις αμαρτωλές ηδονές, και την απεκεφάλιζε ο άνδρας της χωρίς να δώση λόγο σε κανένα. Έξω από το σπίτι δεν έβγαινε, ήταν σκλάβα και μόνο.

Αντίθετα όμως, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή, ιδιαίτερη τιμή και αξία έχει η γυναίκα. Ας θυμηθούμε την Ιουδίθ, την Εσθήρ, την Ρουθ, την χήρα στα Σάρεφθα της Σιδωνίας προς την οποίαν απεστάλη ο Προφήτης Ηλίας και τη Σωμανίτιδα προς την οποίαν απεστάλη ο Προφήτης Ελισαίος, για τις όποιες γράφει και ο Απόστολος Παύλος,  στην προς Εδραίους επιστολή  του· «έλαβον γυναίκες εξ αναστάσεως τους νεκρούς αυτών».

Ο Απόστολος των εθνών συνιστά: στους άνδρες να αγαπούν τις γυναίκες τους όπως αγαπούν και τον εαυτό τους, «έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως αγαπάτω ως εαυτόν».

Και τους αξίζει η τιμή και η αγάπη γιατί κατά τις μαρτυρίες της αγίας γραφής σε όλους τους τομείς έδρασαν παραδειγματικά, και στην πίστι και στη διδασκαλία και στη φιλανθρωπία. Πολλά ονόματα γυναικών αναφέρει ο απόστολος των εθνών στις επιστολές του, εξαίροντας το ιδιαίτερο προσόν και έργο κάθε μιας, την Λυδία την Πορφυρόπολι, πού τον φιλοξενούσε σους Φιλίππους, τη Δάμαρι που πρώτη πίστεψε στο κήρυγμα του επάνω στον Άρειο Πάγο, την Πρίσκιλα πού μαζί με τον άνδρα της τον Ακύλα διατηρούσαν κατ' οίκον Εκκλησία, και άλλες πολλές.

Άλλα τί λέγω; Αυτός ο Κύριος γεννήθηκε από την Παναγία μας «γενόμενος εκ γυναικός, γενόμενος υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγόραση».

Και η Παναγία μας είναι για τους Ορθοδόξους χριστιανούς το τελειότερο κτίσμα του Θεού, «περιέλθε ώ άνθρωπε την σύμπασαν κτίσιν και ίδε ει εστί μείζον ή ίσον της αγίας Θεοτόκου Παρθένου» παρατηρεί ο μέγας και ιερός Χρυσόστομος, διότι πράγματι η πρώτη μεταξύ όλων των αγίων η ανωτέρα και αυτών ακόμη των αγγέλων είναι η αγία Θεοτόκος Παρθένος «η μόνη εν νυναιξίν ευλογημένη». Αύτη σαν βασίλισσα των αγγέλων σαν μητέρα των Ορθοδόξων σαν μητέρα του Θεού Λόγου κάθεται στα δεξιά του κατά τον Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ - «παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών σου εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη πεποικιλμένη».

Στις οδοιπορίες του Κυρίου ακολουθούσαν, ευλαβείς γυναίκες «αίτινες διηκόνουν αυτώ από των υπαρχόντων αυταίς». Οι Μυροφόρες, Μαρία η Μαγδαληνή, Μαρία του Ιακώβου, η μητέρα του Ίωσή, η Σαλώμη και άλλες πολλές αποτελούσαν την ευλογημένη παράταξι των διακονισσών του Ευαγγελίου του Χριστού. Ούτε οι Μαθηταί δεν ετόλμησαν να επισκεφθούν τον ασφαλισμένο του Κυρίου Τάφο, εφοβούντο την Κουστωδία. Οι Μυροφόρες όμως γυναίκες «όρθρου βαθέως έδραμον προς το Μνημεΐον ίνα αλείψωσι το σώμα του Κυρίου Ιησού».

Ω αδελφοί μου! πίσω από κάθε άγιο βρίσκεται και μια αγία γυναίκα, μητέρα ή αδελφή. Πίσω από τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας βρίσκονται οι αγίες Μητέρες τους και πίσω από κάθε ευσεβή νέο της εποχής βρίσκεται μια ευλαβικιά μητέρα ή γιαγιά πού με τα λόγια της αγάπης της κτίζει μέσα στις νεανικές ψυχές των παιδιών ή των εγγόνων της το οικοδόμημα της πίστεως.

Το δε ποσοστό των εκκλησιαζομένων γυναικών είναι πάντοτε το μεγαλύτερο.

Τους χρωστούμε αιώνια την ευγνωμοσύνη για τις υψηλότατες και ανεκτίμητες υπηρεσίες πού επρόσφεραν και προσφέρουν στην Εκκλησία του Χριστού και παρακαλούμε το Θεό να αναδεικνύη πάντοτε αγίες όπως οι σήμερον τιμώμενες αγίες Μάρτυρες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονιά. Αμήν.                                                                                    

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel