Ζωηφόρος

Ο Άγιος Νικόλαος και οι Κανόνες..., του Μητροπολίτου Αχελώου κ. Ευθυμίου,

Άγιοι: Οι προσωποποιημένοι Κανόνες

της Πίστεως και της Ζωής

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχελώου

κ. Ευθυμίου Κ. Στυλίου

Από το βιβλίο του «ΛΟΓΟΣ ΖΩΗΣ», Εκδόσεις Άθως, Αθήνα 2001 

«Κανών πίστεως»

Στη ζωή μας μεγάλο ρόλο παίζουν τα μέτρα και τα σταθμά. Τα μέτρα και τα σταθμά είναι ακριβή και αμετάβλητα. Μετρούμε και υπολογίζαμε τα πράγματα και τα αντικείμενα σύμφωνα με αυτά. Ένα τέτοιο μέτρο (κανόνα) ανέδειξε ο Χριστός στην Εκκλησία του: τον άγιο Νικόλαο.

α. Κανόνας πίστεως: Ο κανόνας είναι όργανο ακριβείας. Δεν επιδέχεται μεταβολές και αλλοιώσεις. Ο κανόνας είναι κριτήριο αμετάβλητο. Οι άνθρωποι καλούνται να συμμορφώνονται προς τις ενδείξεις των μέτρων και των σταθμών. Το ταχύμετρο λ.χ. του αυτοκινήτου δείχνει την ορισμένη ταχύτητα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου πρέπει να συμμορφώνεται προς τις ενδείξεις του ταχυμέτρου και όχι το ταχύμετρο στις επιθυμίες του οδηγού.

Ο άγιος Νικόλαος υπήρξε «κανών» στα θέματα της πίστεως. Ο άγιος Νικόλαος, στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, συνετέλεσε να διατυπωθεί η αλήθεια για τον Τριαδικό Θεό. Το «Σύμβολο της Πίστεως» πού διατυπώθηκε από τη Σύνοδο είναι ένας «κανόνας» αναλλοίωτος, με αιώνια ισχύ.

β. Κανόνας ζωής: Πώς πρέπει να ζει και να συμπεριφέρεται ο χριστιανός; Χρειάζεται και στο θέμα αυτό ένας «κανόνας», ένα μέτρο. Τέτοιος κανόνας, για κάθε χριστιανό ανεδείχθη ο άγιος Νικόλαος. Ο άγιος Νικόλαος μας δείχνει κυρίως το μέτρο της αγάπης πού πρέπει να έχουμε προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Αγάπη όχι με λόγια και με ευχές, αλλά με έργα ουσιαστικής συμπαράστασης και βοήθειας.

Στις μέρες μας παρατηρείται το εξής φαινόμενο: αφενός, έχουν πολλαπλασιασθεί οι «κανόνες πίστεως και ζωής» και, αφετέρου, πολλοί άνθρωποι διορθώνουν τους κανόνες ανάλογα με τις επιθυμίες και τα συμφέροντα τους. Φτιάχνουν δικούς τους κανόνες και δικά τους «ευαγγέλια». Για μας τους πιστούς, οι κανόνες είναι αμετάβλητοι, πάντοτε σωστοί και ακριβείς, προσωποποιημένοι στα πρόσωπα των Αγίων μας. Ας συντονίζουμε και ας ρυθμίζουμε την πίστη και τη ζωή μας, σύμφωνα με τους ζωντανούς κανόνες της Εκκλησίας μας, τους Αγίους.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel