Ζωηφόρος

Οι ρίζες της ζωής, του Μητροπολίτου Αχελώου κ. Ευθυμίου Κ. Στυλίου,

Οι ρίζες της ζωής

Η Αγία Άννα - 25 Ιουλίου

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχελώου

κ. Ευθυμίου Κ. Στυλίου

από το βιβλίο «ΛΟΓΟΣ ΖΩΗΣ», Εκδόσεις «Άθως», 2001

«Παν δένδρον αγαθόν, καρπούς καλούς ποιεί»

Προοίμιο: Ο Χριστός είπε: «Παν δένδρον αγαθόν καρπούς καλούς ποιεί» (Ματθ. ζ' 17). Αγία ρίζα η Άννα έβγαλε καλόν καρπό, την Θεοτόκο. Γι' αυτόν τον καρπό φύτεψε ο καλός γεωργός ο Θεός και καλλιέργησε «τα αγαθά» αυτά δένδρα, τους γονείς της Θεοτόκου και όλους τους προπάτορες της Π. Διαθήκης. Για να γεννηθεί «η μητέρα του Σωτήρος Χριστού».

α. Οι ρίζες της Θεοτόκου: Ο Θεός δεν εξέλεξε τυχαία και την τελευταία στιγμή την Παρθένο Μαρία για να γίνει μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού. Ο πανάγαθος Θεός προετοίμαζε την εμφάνιση της Θεοτόκου, πριν από πολλούς αιώνες. Η αγία Γραφή αναφέρει, μάλιστα, ότι ο Θεός, αμέσως μετά την πτώση, προανήγγειλε την εκ της Παρθένου γέννηση του σωτήρος Χριστού (Γεν. γ' 15). Στη συνέχεια, ο Θεός διάλεγε με προσοχή τους προγόνους της Θεοτόκου, από τον Αδάμ μέχρι τον Ιωακείμ και την Άννα, τους γονείς της. Έτσι, από τις διαλεγμένες και άγιες αυτές ρίζες προήλθε «καρπός ευκλεής», η Θεοτόκος Μαρία.

β. Η σημασία των ριζών: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το προνόμιο από τον Θεό να γίνονται ρίζες στη διαδοχή του ανθρωπίνου γένους. Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει η ποιότητα των ριζών. «Σαπρά δένδρα (δένδρα με σάπιες ρίζες) καρπούς πονηρούς ποιούν», είπε ο Χριστός. (Ματθ. ιζ' 17). Ο λόγος αυτός ισχύει αν όχι για όλους, τουλάχιστον για πολλούς ανθρώπους: παρουσίασαν σάπιους καρπούς στη ζωή τους, γιατί οι ρίζες τους, οι προγονοί τους ήσαν «σαπροί». Η αγία Γραφή αναφέρει ένα σχετικό αρχαίο λόγιο: «Οι πατέρες ημών έφαγον όμφακας (άγουρα σταφύλια), και οι οδόντες ημών εμωδιάσαν (μούδιασαν)».

Επίλογος: Όποιος θέλει να έχει καλούς απογόνους, παιδιά, δηλαδή, και εγγόνια και δισέγγονα ενάρετα και καλά, ας προσέξει τις ρίζες του. Ας καλλιεργεί τον εαυτό του, μέσα στον αγρό της Εκκλησίας. Οι γονείς, ας ζητούν την ευλογία του Θεού, ώστε τόσο οι ίδιοι όσο και οι απόγονοι τους να φέρουν «καρπούς αγαθούς».

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel