Ζωηφόρος

Παρέμβαση Γιαννάκου για την μετατροπή του ναού Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί

Η μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί

στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας

 

Την πρόθεση να εντάξει το θέμα της μετατροπής του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί στο τραπέζι των προ/ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας, κ. Štefan Füle, απαντώντας σε ερώτηση προτεραιότητας της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ερώτησή της η κα. Γιαννάκου, είχε συνδέσει τη συγκεκριμένη απόφαση με την προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών αρχών ενίσχυσης του ισλαμικού χαρακτήρα της γείτονος χώρας, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  αναλάβει άμεσα δράση για την  προστασία όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της Βυζαντινής περιόδου στην Τουρκία.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης αναφέρει ότι έχει γνώση όλου του ιστορικού και δεσμεύεται να θέσει η ίδια η Επιτροπή το θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ.Füle η Επιτροπή έχει εγείρει ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την καταγραφή στην Έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012 της προηγηθείσας μετατροπής του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια σε τζαμί.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε τα εξής:

"Στο πλαίσιο του εκπεφρασμένου εδώ και καιρό πολιτικού στόχου ενίσχυσης του ισλαμικού στοιχείου στην Τουρκία,  οι τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών αλλοίωσης του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων με ιστορία πολλών αιώνων. Είναι πράγματι θετικό ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να θέσει το θέμα προς την τουρκική πλευρά, αλλά και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκθεση προόδου της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να καταγράφονται αυτές οι συμπεριφορές για να μπορούν να αξιολογηθούν αναλόγως από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Παρόλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι η ΕΕ οφείλει να έχει μια πιο ενεργητική και προληπτική στάση. Είναι προφανές ότι η Τουρκία εκλαμβάνει την πολλές φορές ήπια ευρωπαϊκή προσέγγιση ως σημάδι αδυναμίας".

Στέφανος Νικήτας

 

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paremvash_giannakoy_gia_thn_metatroph_toy_naou_agias_sofias_trapezountas_se_tzami.2420158.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel