Ζωηφόρος

Ζητάει να ξαναγραφτεί η Ιστορία χωρίς... εθνικά στοιχεία!

Εκπαιδευτικό... μανιφέστο Ρεπούση με «ουδετερόθρησκα» σχολεία

“Νεκρή” η αρχαία ελληνική γλώσσα, δεν προσφέρει τίποτε η διδασκαλία της, επιμένει η βουλευτής

 

– Υποστηρίζει ότι έγινε στόχος γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα και δεν “κλείνει” το μάτι στους Μητροπολίτες

Προσθήκη σχολίου“Νεκρή” η αρχαία ελληνική γλώσσα, δεν προσφέρει τίποτε η διδασκαλία της, επιμένει η βουλευτής – Υποστηρίζει ότι έγινε στόχος γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα και δεν “κλείνει” το μάτι στους Μητροπολίτες

Το εκπαιδευτικό της μανιφέστο παρουσίασε η κυρία Μαρία Ρεπούση στην Βουλή επισημαίνοντας την ανάγκη να ξαναγραφεί η ιστορία ώστε να αποφορτιστεί από εθνικά στοιχεία και να δημιουργηθούν «ουδετερόθρησκα» σχολεία. Σημείωσε δε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι «νεκρή», δεν πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές καθώς δεν τους προσφέρει τίποτα.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι χαρακτηρίστηκε ως «εθνομηδενιστής» γιατί «τόλμησε» να πάει κόντρα στο ρεύμα ενώ άλλοι προτίμησαν να «κλείνουν το μάτι σε Μητροπολίτες και να επενδύουν σε εθνολαϊκισμούς».

Απάντηση επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λέγοντας ότι «τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα. Τα Λατινικά είναι. Η αρχαία ελληνική συνεχίζει, μιλιέται, εξελίσσεται επί 3.000 χρόνια. Ακόμα και κορυφαίοι δημοτικιστές δίδασκαν την αρχαία ελληνική...».

Πιο αναλυτικά, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα νέα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια στην Βουλή είπε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο «τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται υποχρεωτικά 11 στις 34 ώρες σε όλη την ομάδα προσανατολισμού για ανθρωπιστικές σπουδές. Η φυσική διδάσκεται 6 ώρες στις θετικές επιστήμες. Αυτό είναι ακραία αντίληψη της πολιτείας και αποδεικνύει την προσήλωση που δίνει στην αρχαία ελληνική γραμματεία…».

Πρόσθεσε πως «νεκρές γλώσσες είναι όσες δεν ομιλούνται σήμερα στις κοινωνίες. Στις νεκρές γλώσσες ανήκουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές. Τι θέλει τώρα η ελληνική βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία από τις μη ομιλούμενες γλώσσες, επικαλούμενη την αρχή της συνέχειας;»

Πρότεινε πως η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει στα μουσεία, στις τέχνες και τον πολιτισμό ενώ κάλεσε το κοινοβούλιο «να αλλάξουμε όλοι νοοτροπίες. Να μην επενδύουμε στον εθνολαϊκισμό εμποδίζοντας επιστημονικές μελέτες. Να μην κλείνουμε το μάτι σε Μητροπολίτες για μικροπολιτικά παιχνίδια».

Υποστήριξε ότι το σχολείο πρέπει να είναι «ουδετερόθρησκο» και πρότεινε να γίνει μετάβαση από την «εθνική» ιστορία στην ευρωπαϊκή.

Χρήστος Μπόκας

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/309418/ekpaideutiko-manifesto-repousi-me-oudeterothriska-sholeia/

***

Αλαβάνος: Την απάντηση στη Ρεπούση τη δίνει ο Ελύτης

Τις απόψεις της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση, για τα αρχαία ελληνικά και τα περί «νεκρής γλώσσας» εκλήθη να σχολιάσει ο επικεφαλής του Σχεδίου Β΄ Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κ. Αλαβλάνος παρέπεμψε σε απόσπασμα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ τον Νοέμβριο του 1979 ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές.

Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μία Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος π.χ. -χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρυσμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας.

Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών.

Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος εικοσιπέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μην γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Να τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση».

πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/344975/alavanos-tin-apantisi-sti-repoysi-ti-dinei-o-elytis#ixzz2eaYQcogJ

***

Δήλωση Υφυπ. Παιδείας Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των θρησκευτικών

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας

Δήλωση Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα για τη διδασκαλία των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των θρησκευτικών

«Δεν απεμπολούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εθνική μας κληρονομιά αποτελούν μία συνέχεια σε τούτο τον τόπο, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον».

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, σχετικά με την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και των Θρησκευτικών, δήλωσε:

«Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ακούστηκαν πολλά από κάποιους συναδέλφους, για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, που κάποιοι αποκάλεσαν νεκρή γλώσσα και για το μάθημα των θρησκευτικών. Επιτρέψτε μου να θυμίσω αυτό που είπε ένας σύγχρονος μας φιλόσοφος: «Ο σύγχρονος κόσμος βασίζεται πάνω σε τρεις λόφους: στο Γολγοθά, στον Παρθενώνα και στο Καπιτώλιο»

Ας μην απεμπολούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εθνική μας κληρονομιά αποτελούν μία συνέχεια σε τούτο τον τόπο, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα μας αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας ελληνικής. Πολλές λέξεις της αρχαίας ελληνικής πέρασαν στη νεοελληνική γλώσσα και, φυσικά, δεν πρόκειται για νεκρή γλώσσα. Αλλοίμονο εάν εμείς σταματήσουμε να διδάσκουμε τη γλώσσα μας στα νέα παιδιά, όταν σε άλλα κράτη, όπως στη Βρετανία και αλλού, διδάσκουν τη γλώσσα μας».

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/10088-11-09-13.html

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel