Ζωηφόρος

Ιγνάτιος : Ο «Άγιος» που κάνει θαύματα με τα ακίνητα

Εντείνεται η κριτική στους εκκλησιαστικούς κα κοινωνικούς κύκλους αναφορικό με τα έργα και τις ημέρες του μητροπολίτη Ιγνάτιου και τις χαμένες στον... δρόμο δωρεές τόσο του βιομηχάνου Κωνσταντίνου Λούλη όσο και άλλων επιφανών Βολιωτών.

 

Ήδη πολλοί πιστοί θεωρούν πως η κατάσταση δεν πάει άλλο, ενώ την προηγούμενη Κυριακή αρκετοί ζητούσαν στις κατά τόπους ενορίες εξηγήσεις για τον διασυρμό που υφίσταται η μητρόπολη τους, με τους απλούς ιερείς να βρίσκονται σε προφανή αμηχανία. Πάντως στην Αρχιεπισκοπή είναι ήδη έντονη η δυσφορία για τα πεπραγμένα του μητροπολίτη που εδώ και καιρό προκαλεί με την πολυτέλεια και τον τρόπο που ασκεί  το έργο του, καθώς και με τις οικονομικές σχέσεις που έχει αναπτύξει.

***

Η λέξη είναι παλιά. Για την ακρίβεια, οι ρίζες της χάνονται στα βυζαντινά χρόνια. Ξαφνικά, όμως, πολλοί πιστοί στην περιοχή της Μαγνησίας τις τελευταία ημέρες τη θυμήθηκαν. «Χριστεμπορία»: το εμπόριο της πίστης, της βαθιάς ανάγκης των ανθρώπων να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο, σε κάτι διαφορετικό.

Αυτό έπρατταν διάφορες εξουσίες κατά καιρούς, ξεγελώντας τον απλό και συνήθως αγνό λαό. Αυτό κατηγορούν εκατοντάδες πιστοί πως έχει συμβεί και τώρα με τον «Άγιο» Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο. Τον άνθρωπο που, όπως παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορείται πως ενώ πήρε 100 εκατ. δραχμές από τον βιομήχανο και τέως διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνο Λούλη ως δωρεά για τη δημιουργία Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης με τίτλο «Η Αγία Υπομονή» στη μνήμη της μητέρας του, τελικά ουδέν έπραξε, ενώ την ώρα που τα λεφτά αυτά έχουν κάνει φτερά, ο μητροπολίτης αγόραζε βίλα μεγάλης αξίας στο πιο ακριβό σημείο του Παγασητικού. Ωστόσο τα ερωτήματα για τον Ιγνάτιο δεν σταματούν εδώ. Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και ο ιερέας αδελφός του Γεώργιος φέρονται να είναι κάτοχοι μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με διαμερίσματα και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ. σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, ο Άλιμος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Δήμος Σκιλλούντος στόν Νομό Ηλείας, αλλά και η Αίγινα. Και όλα αυτά ενώ τα εισοδήματα τόσο του Δημητριάδος όσο και του απλού ιερέα αδελφού του δεν φαίνεται να δικαιολογούν τόσο μεγάλη περιουσία. Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, νυν Μητροπολίτης Δημητριάδος, και ο αδελφός του Γεώργιος Γεωργακόπουλος, πρωτοπρεσβύτερος, βάσει των συμφωνητικών που παρουσιάζουμε συναγωνίζονται σε ακίνητη περιουσία εργολάβους οικοδομών ή μεγαλοεπενδυτές. Μάλιστα τα περισσότερα συμβόλαια που έχουμε στη διάθεση μας (πρόκειται για μεταβιβάσεις κυριότητος) υπογράφτηκαν αντί των ιδίων από τον πατέρα τους, πρωτοπρεσβύτερο Μαρίνο Γεωργακόπουλο, ο οποίος λειτούργησε με εξουσιοδοτήσεις και για λογαριασμό τους. Ο τελευταίος διετέλεσε γενικός αρχιερατικός επίτροπος στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στον Πειραιά και γενικός διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, μιας περιοχής στην οποία ο νυν Μητροπολίτης Δημητριάδος υπηρέτησε πριν ο μακαριστός Χριστόδουλος του εμπιστευτεί το ποίμνιο του στη Μαγνησία.

Ακίνητα σε  Πειραιά, Π. Φάληρο και αλλού

Κάπως έτσι τα δύο αδέλφια διαθέτουν στην κυριότητα τους από ένα εξ αδιαιρέτου διαμέρισμα στον 5ο όροφο πολυκατοικίας, επιφάνεια» 70 τ.μ., με θέση στάθμευσης στην πυλωτή και αποθήκη στην οδό Κουντουριώτου 34, στον Πειραιά. Το ακίνητο το απέκτησαν με το υπ' αριθμόν 11.904/20/7/2007 συμβόλαιο αγοράς με τίμημα 89.838,52 ευρώ, όσο δηλαδή η αντικειμενική του αξία. Μια σειρά άλλων αποθηκών (πέντε στον αριθμό) στην ίδια διεύθυνση του Πειραιά ανήκουν αποκλειστικά στον αδελφό του μητροπολίτη Ιγνάτιου με συμβόλαιο με αριθμό 5250/13/10/1997. Ωστόσο εκτός του Πειραιά η ιερατική οικογένεια διαθέτει οικήματα και επί της οδού Τριαντάφυλλου 15 που ανήκουν εξ ημισεία» και εξ αδιαιρέτου στον μητροπολίτη και τον ιερέα αδελφό του. Περιήλθαν δε σε αυτού» από κληρονομιά της μητέρας τους Θεοδώρας, που πέθανε στις 19/6/2007, και σε συνέχεια εκ κληρονομίας του πατέρα τους που απεβίωσε το 2009. Οικόπεδο έχει ο μητροπολίτης και στο Παλαιό Φάληρο, επιφάνειας  4.050 τ.μ., που αγοράστηκε το 1995 με αριθμό συμβολαίου 2.892 αντί 2 εκατ. δραχμών. Όμως ο έφορος εκτίμησε την αξία του στα 22.275.000 δραχμές! Στο οικόπεδο αυτό έχει αναγερθεί πολυτελής κατοικία δύο ορόφων. Περιουσία, όμως, ο «Άγιος» Μαγνησίας διαθέτει και πλησίον της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Κρανίδι, με μεγάλη εμπορική αξία. Ας δούμε, όμως, κατά πόσο τα εισοδήματα των δύο ανθρώπων της Εκκλησίας δικαιολογούν τόσο ακριβές και μεγάλες αγορές. Ο ετήσιος μισθός του Μητροπολίτη Δημητριάδος είναι 32.000 ευρώ. Από ενοίκια, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση, λαμβάνει 18.000 ευρώ. Με τη σειρά του ο αδελφός του, Γεώργιο», ένας κληρικός χαμηλής βαθμίδος, λαμβάνει 18.000 ευρώ, από ενοίκια παίρνει 25.000 ευρώ, ενώ από την επιχείρηση της συζύγου του, κυρίας Αθηνάς Ιορδανού (έχει κατάστημα φωτοσύνθεσης), λαμβάνει 19.800 ευρώ. Μπορούν αυτά τα εισοδήματα, λοιπόν, να δικαιολογήσουν τέτοιες περιουσίες; Με ποιον τρόπο άραγε αποκτήθηκαν και κατά πόσο η θητεία στο Φιλόπτωχο Ταμείο του πατέρα των δύο ανθρώπων της Εκκλησίας άνοιξε τρόπους «χρηματοδότησης»; Επίσης, η Εφορία πώς δικαιολογεί αυτές τις αγορές σε μια περίοδο που το ΣΔΟΕ ψάχνει διαρκώς παραβάσεις φοροδιαφυγή»;

 

Από την εφημερίδα «Πρώτο θέμα», Κυριακή 21-7-2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel