Ζωηφόρος

Πώς οι αλεβίτες Τούρκοι από σπίθα έγιναν φωτιά κατά του Ερντογάν

Τον κατηγορούν ότι τους αντιμετωπίζει σαν να είναι Πολίτες δεύτερης κατηγορίας

 

ΟΤΑΝ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ότι υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ επειδή και οι δύο είναι αλεβίτες, λίγοι ήταν αυτοί που έδωσαν σημασία. Σήμερα, οι αλεβίτες της Τουρκίας είναι ο βασικός κορμός των διαδηλώσεων της οργής κατά του Ερντογάν.

Οι αλεβίτες ανήκουν στο παρακλάδι του Ισλάμ που έχει έντονες επιρροές από τον σουφισμό, τον μυστικισμό.     αλλά και από τον χριστιανισμό, ιδίως την Ορθοδοξία.    Ανεκτικοί στις άλλες θρησκείες, οι αλεβίτες ερμηνεύουν το κοράνι αλληγορικά και όχι κατά γράμμα. «Η Τουρκία δεν είναι κοσμικό κράτος πλέον, είναι σουνιτικό» λέει ο Ιζετίν Ντογκάν, επικεφαλής της ομοσπονδίας αλεβιτών, η οποία περιλαμβάνει και την αλεβιτική μειονότητα της Τουρκίας, η οποία υπολογίζεται περίπου σε 25.000.000 άτομα.

Οι ίδιοι κατηγορούν τον Ερντογάν ότι τους αντιμετωπίσει ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ενώ δηλώνουν ότι φοβούνται μαζικές επιθέσεις εναντίον τους.

Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι αλεβίτες, γνωστοί και ως μπεκτασήδες, διεκδικούν με θέρμη τα δικαιώματα τους στη γειτονική χώρα.

Την εποχή όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ προωθούσε το κοσμικό κράτος είχαν πιστέψει ότι δεν θα χρειαζόταν να κρατούν την πίστη τους κρυφή, αφού η θρησκεία τους είναι βαθιά κοσμική. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

***

Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

ΠΝΕΤΑΙ πλέον φανερό. Οι εκτεταμένες ταραχές στην Τουρκία ενάντια στην εμπέδωση του ισλαμικού σουνιτισμού θα φέρουν στο προσκήνιο τη φυλή των Αλεβιτών. Αποτελούν τους πλέον ειρηνικούς μουσουλμάνους, που πιστεύουν στην ειρήνη και την «αγία Τριάδα». Αλεβίτες υπάρχουν και στην ελληνική Θράκη. Πρώτα ξαδέλφια με τους Αλαουίτες της Συρίας, στους οποίους ανήκει η οικογένεια Ασαντ.

Το μέλλον δεν είναι καθόλου αναγκαίο να είναι μια επανάληψη μιας μάχης κυριαρχίας ανάμεσα στους νεοοθωμανούς ισλαμιστές του Ερντογάν και τους «ξεδοντιασμένους» γενοκτόνους εθνικιστές του Κεμάλ. Η «Άνοιξη» δεν είναι καθόλου απαραίτητο να επιβεβαιώσει δόγματα και εμμονές. Αφού είναι η άλλη όψη του χάους...

Μενέλαος Τασιόπουλος

 

Από την εφημερίδα «Δημοκρατία, 5 Ιουνίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel