Ζωηφόρος

Ο Εφραίμ επέστρεψε...

Ιερό comeback

***

Πρώτη δημόσια παρουσία για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου

μετά την αποφυλάκιση

***

Οι περίπου 2.000 πολίτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα

σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν,

ενώ άλλοι αναφωνούσαν «άξιος»

 

***

Πέρασαν 14 μήνες από την αποφυλάκιση του Εφραίμ για να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση - και ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτεςτου ήθελαν να είναι ιδιαιτέρως ηχηρή. Η προετοιμασία διήρκεσε αρκετούς μήνες και η κινητοποίηση ήταν εμφανής στουςγύρω δρόμουςτου κεντρικού ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των«ΦίλωντηςΜ. Βατοπεδίου»απότα δεκάδες πούλμαν, που προέρχονταν κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα και τα Μεσόγεια Και είχαν σταθμεύσει πάνω στα πεζοδρόμια της περιοχής.

Το τιμώμενο πρόσωπο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, θέλοντας να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του, καθυστέρησε και έφτασε στην αίθουσα την ώρα που από τα νίάβονν3ΐΐ5 που είχαν τοποθετηθεί μεταδιδόταν το ντοκιμαντέρ για την ιστορία του μοναστηριού. Οι περίπου 2.000 πολίτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν, ενώ άλλοι αναφωνούσαν «άξιος».

Η επανεμφάνιση του Εφραίμ έγινε με αφορμή την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου. Πνευματική και κοινωνική προσφορά 25 χρόνια (1987-2012)». Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική, καθώς δεν υπήρχε κανένα πλάνο από τις επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο μοναστήρι.

Πούτιν και Κάρολος

Στηντηλεοπτική ιστορική αναδρομή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρίγκιπα Κάρολο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και όλους τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που επισκέφθηκαν τα τελευταία χρόνια τη Μονή Βατοπεδίου, Η σκηνή του ντοκιμαντέρ που ξεσήκωσε το κοινό ήταν όταν προβλήθηκαν τα πλάνα της μεταγωγής του Εφραίμ στον εισαγγελέα και τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Από την αρχή ήμουν λίγο αμήχανος για την εκδήλωση αυτή. Μου έλεγαν διάφοροι ότι πρέπει να παρουσιαστεί η παρουσίαση της μονής... Τέλος πάντων υποχωρήσαμε διότι όλα αυτά ήταν εξ αγάπης και επειδή όπως ξέρετε διασώθηκαν πολλά κειμήλια», είπε ο Εφραίμ, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στην επίμαχη υπόθεση. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου έδωσε τον δικό της τόνο στην εκδήλωση, αν και υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις στην ιεραρχία για την συμμετοχή του. Ο κ. Ιερώνυμος τον είχε επισκεφθεί στον Κορυδαλλό, ενώ και ο Εφραίμ έχει βοηθήσει σημαντικά το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Παρόντες ήταν μόνο οι μητροπολίτες Μεσογαίας και Γλυφάδας, ενώ αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων των άλλων μονών του Αγίου Όρους.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου στη σύντομη ομιλία του έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο έργο που έχει επιτελέσει η μονή αλλά και στην οικονομική κρίση. «Ο λαός ο οποίος είναι απαρηγόρητος, είναι ανασφαλής είναι μπερδεμένος δεν ξέρει από πού έρχεται και πού πηγαίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κρίση είναι πνευματική», είπε ο Εφραίμ και αναφέρθηκε στις «υψηλές» επισκέψεις που έχει δεχθεί στο μοναστήρι: «Έρχονται άνθρωποι που κατέχουν θέσεις μεγάλες και έρχονται ως ταπεινοί προσκυνητές και γονατίζουν μπροστά μας και θέλουν να μάθουν το θέλημα του Θεού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.

Από την πλευρά της Εκκλησίας - εκτός από τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και Σιναίου - παρόντες ήταν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίος, Μεσογαίας Νικόλαος, Γλυφάδας Παύλος, οι επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ και Θαυμακού Ιάκωβος, κληρικοί και μοναχοί, βουλευτές και πολιτευτές.

Κλείστηκε στο ασανσέρ

Από την εκδήλωση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Αναχωρώντας από την αίθουσα -που ήταν στο δεύτερο υπόγειο- ο Εφραίμ μπήκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τις συνοδείες τους στο ασανσέρ προκειμένου να ανέβουν στο ισόγειο, αλλά τελικά κλείστηκαν μέσα...Προς στιγμήν επικράτησε πανικός αλλά τελικά, με τη βοήθεια και των υπαλλήλων του ξενοδοχείου, απεγκλωβίστηκα ν σχετικά σύντομα και πήγαν στο δείπνο που παρέθεσαν οι φίλοι της Μονής Βατοπεδίου.

Των Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Από την εφημερίδα «Realnews» Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel