Ζωηφόρος

Μαθαίνοντας ελληνικά στα στελέχη του Βατικανού

Ο επόμενος Πάπας θα μπορούσε άνετα να μιλάει… ελληνικά. Αν αυτό συμβεί θα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία η «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος, που μαθαίνει ελληνικά σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Εκτός όμως από ελληνικά, οι Ρωμαιοκαθολικοί «μαθητές» της «Αποστολικής Διακονίας» μαθαίνουν και για τις ελληνικές παραδόσεις, τις τέχνες και τον πολιτισμό, αποκτώντας μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει ελληνισμός και ορθοδοξία.

Όπως ανακοίνωσε η «Αποστολική Διακονία», τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο, 30 φοιτητές από την Ιταλία, Βραζιλία, Βιετνάμ, Σερβία, Μάλτα, Ουκρανία, Κροατία, Λίβανο, Ρουμανία, Ρουάντα, Ινδονησία, Αϊτή, Σλοβακία, Κορέα, Αμερική, Κολομβία, Βενεζουέλα, Αγγλία & Ισπανία θα παρακολουθήσουν το φετινό πρόγραμμα την ευθύνη του οποίου έχει το Γραφείο Κατήχησης του Οργανισμού.

Στη συνεργασία αυτή προσετέθη και το Πρόγραμμα διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης που άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους αφού η συμμετοχή φοιτητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία (75 φοιτητές). Ήδη το πρόγραμμα εντάχθηκε στον οδηγό σπουδών του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και θα λειτουργήσουν 2 τμήματα διδασκαλίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος «Σταυρος Νιάρχος». Την ευθύνη υλοποίησης της δραστηριότητας αυτής έχει το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Αποστολικής Διακονίας και η ευθύνη διδασκαλίας στον τακτικό υπάλληλο του Γραφείου Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας κ. Χρήστο Παλασκώνη, Φιλόλογο με ειδίκευση στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης Γλώσσας.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Τα πολιτιστικά αυτά προγράμματα, απτή απόδειξη της εξωστρέφειας της Εκκλησίας μας, που υλοποιούνται με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, την έγκριση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονίας και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προβάλλουν τον πλούτο της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Αποστολική Διακονία».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, (φωτο) Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου: κ. James McCan, «Σε μερικά περιβάλλοντα υπάρχει ακόμα μια επιφύλαξη όταν γίνεται λόγος για τον πολιτισμό, την τέχνη η την κουλτούρα. Αν τέτοια όμως είναι η αντιμετώπισή μας, και αν δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτα στο επίπεδο του πολιτισμού, τότε αυτό το κενό θα το γεμίσει αυτομάτως η εισαγόμενη παγκοσμιοποιημένη υποκουλτούρα.

Η καλύτερη ίσως απάντηση στους φόβους αυτούς είναι το εξής κείμενο τοῡ Γ. Σεφέρη: «Και ρωτά: "Είσαστε πράγματι κατευθείαν απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;" Όχι, είμαστε απόγονοι μοναχά της μάνας μας, που μας μίλησε ελληνικά, που προσευχήθηκε ελληνικά και που ένιωσε την ψυχή της σε ανάταση τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεου[...] Και της μάνας μας η μάνα ποτέ δεν έκανε κάτι διαφορετικό».

Έτσι αναλογίζεται κανείς ότι από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι και σήμερα η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων μένει σταθερά προσηλωμένη σε δύο σταθερές συνιστώσες: στην κοινή γλώσσα και στην κοινή πίστη που σαρκώνουν την θεολογία της Ανάστασης...

Επί 12 και πλέον συναπτά έτη με διάκριση, ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια, μέσα από τον πολιτισμό, τα γράμματα και την επιστήμη, σφυρηλατήσαμε τη συνεργασία και ασκηθήκαμε στην αγάπη... Η Εκκλησία, με τη χάρη της αγάπης, μεταμορφώνει όλες τις εκδηλώσεις και τα κομμάτια του ανθρώπου.

Και αφού μεταμορφώνει τα πάντα, δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω στη συνάντηση αυτή τον πολιτισμό και την παιδεία».

Λουδάρος Ανδρέας

 

Πηγή: http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=2532&catid=17

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration