Ζωηφόρος

“O άλλος μεγάλος Πολιτισμός”

Το αντιγράφω, αυτούσιο, από τον ΒΗΜΑτοδότη:

 

«Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα, τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά. Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα. Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Αυτό για να δείτε με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουν τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου άσχημος αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα, όπως λένε, τόσο ταλαιπωρημένη και παράλληλα τόσο πλούσια σε Ιστορία και πολιτισμό, όπως η δική μας. Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο. Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα»»

Σε δύσκολους καιρούς, που φαίνεται να έχει χαθεί η ελπίδα και οι Έλληνες είμαστε βυθισμένοι στην απόγνωση, κάποιοι μας λένε που να στρέψουμε το βλέμμα για να αντλήσουμε, κουράγιο, δύναμη και ελπίδα….

Να προσθέσω και τον στίχο του Ελύτη, «όπου και να  βρίσκει το κακό αδερφοί, όπου και να θολώνει ο νούς σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό, μνημονεύεται  και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»!

Ύστερα, είδα και άκουσα εκείνους τους λεβέντες του Πολεμικού Ναυτικού να τραγουδάνε τον Εθνικό μας Ύμνο, το βράδυ της Ανάστασης. Και ζήλεψα το πάθος τους. Και χάρηκα την τόλμη τους!

Ποιός, είπε, πώς χάθηκε η ελπίδα;

ΚΡ

σχόλια στο “O άλλος μεγάλος Πολιτισμός”

Ρηνα είπε:

06/05/2013 στις 11:58 am

Εντυπωσιακο!!!

Απάντηση

Στέργιος είπε:

06/05/2013 στις 12:07 pm

Ναι, μόνο που οι Κινέζοι δεν το σκέφτηκαν τόσο φιλοσοφημένα. Απλώς προσπάθησαν να αναπαραστήσουν στη γλώσσα τους τον ήχο τής λέξης “Ελλάς”. Τα κινέζικα είναι μια ιδιάζουσα γλώσσα στην οποία οι ξένες λέξεις αποδίδονται πολύ δύσκολα.

Έτσι, το “Σιλά” σημαίνει “Ελλάς” και όχι “ο άλλος μεγάλος πολιτισμος”, όπως το “στάκαμαν” είναι μια ελληνόηχη παραφθορά τού “stick ‘em up” και δεν σημαίνει “εις την κώμην” στα δωρικά.

Εξάλλου, οι Κινέζοι από πού κι ως πού να ξέρουν την Ελλάδα; Ο “άλλος μεγάλος πολιτισμός” για αυτούς λογικά είναι η Ινδία, μια χώρα που μέσω τού Βούδδα επηρέασε βαθύτατα την Κίνα. Η Ελλάδα πώς τους επηρέασε;

Απάντηση

Β.Κ.Σ. είπε:

06/05/2013 στις 3:02 pm

από την μαζικής εμβέλειας βικιπαίδεια -καλό θα είναι πριν αποφαίνουμε να προηγείται μία έστω εν τάχει διερεύνηση, άλλωστε δεν είναι δυνατόν να είμαστε παντογνώστες, το ελληνικό ερευνάν όμως το οφείλουμε-:

“Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν έναν εξίσου ιστορικό πολιτισμό, π.χ. η κινεζική και η ελληνική γραφή χρονολογούνται στην ίδια εποχή, όπως και η φιλοσοφία τον δυο πολιτισμών. Σε επαφή ήρθαν οι δυο πολιτισμοί επί Μεγάλου Αλεξάνδρου οποίος κατάκτησε την σημερινή δυτική Κίνα. Για αυτό το λόγο η κινεζική γλώσσα είναι από τις ελάχιστες που το όνομα της Ελλάδος προέρχεται από την Ελληνική Ελλάς: Σιλά (κινέζικα: 希臘). Ο ιστορικός λαός τις δυτικής Κίνας λεγόταν Ντα Γουαν, (大宛) δηλαδή οι μεγάλοι Ίωνες. Το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής επί δύο περίπου αιώνες ανέπτυξε εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα.

Ένας από τους πιο δραστήριους φιλόλογους ήταν ο Λούο Νιάν Σενγκ μεταφράζοντας σχεδόν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στα Κινεζικά. Ο καθηγητής Chen Minhua έχει γράψει 20 βιβλία για την αρχαία Ελλάδα και θεωρείται ένας άπο τους μεγαλύτερους γνωστες της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας[13] ”

Τον σεβασμό της Κίνας στην Ελλάδα, τον είδαμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών τους αγώνων -ας συγκριθούν πχ με την τελετή του Λονδίνου… χα!. Γενικώς οι αρχαίοι πολιτισμοί αλληλοσέβονται μεταξύ τους, οι νεώτεροι έχουν ένα προβληματάκι-κομπλεξάκι έναντί τους….

Απάντηση

Νέστωρ είπε:

06/05/2013 στις 12:07 pm

“Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.”

Και οι Τούρκοι, επίσης.

Απάντηση

Στέργιος είπε:

06/05/2013 στις 1:01 pm

Γενικώς οι λαοί της Ασίας μάς αποκαλούν Ίωνες: Γιουνάν στα αραβικά, στα περσικά, στα χίντι, στα ούρντου, στα μαλαϊκά και στα ινδονησιακά, Γιαβάν στα εβραϊκά, Γιαβάνα στα σανσκριτικά, Χουναστάν στα αρμενικά. Οι τουρκικοί λαοί τής Κεντρικής Ασίας μάς αποκαλούν Γιουνανιστάν, ενώ οι Τούρκοι αποκαλούν τους Έλληνες της Τουρκίας και της Κύπρου Ρουμ, δηλαδή Ρωμαίους/ Ρωμιούς.

Οι λαοί τής Ευρώπης και κατ’επέκταση τής Αμερικής και των πρώην αποικιών τής Αφρικής μάς αποκαλούν Γραικούς.

Περίεργες εξαιρέσεις, οι Νορβηγοί που χρησιμοποιούν το Hellas για να μιλήσουν για την χώρα μας (αλλά το Grekisk για τον λαό) και οι Γεωργιανοί, οι οποίοι αποκαλούν την Ελλάδα “Ρατζνουλέτι”, που σημαίνει “η χώρα των σοφών”, τρομάρα μας.

Απάντηση

Νίκος Αργεάδης είπε:

06/05/2013 στις 6:46 pm

Τι πρόβλημα έχεις αγαπητέ; και μια πέτρα να μείνει η Ελλάδα, πάλι μεγάλη θα είναι, από την αρχαία αλλά και την νέα ιστορία της. Την Ελλάδα δεν την κάνουν οι εφιάλτες και οι τσοχατζόπουλοι αλλά οι ¨ομηροι και οι Ελύτηδες. Αυτήν την Ελλάδα έχουμε στην καρδιά μας. Αμάν πια με το αυτομαστίγωμα.

Χριστός Ανέστη!

Απάντηση

δημης είπε:

06/05/2013 στις 12:16 pm

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

++++++++++++++++++++ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ…

Γράφετε ,πολύ σωστά για τον πολιτισμό.

Μπορεί όμως ο Πολιτισμός να αναδειχθεί να προαχθεί και να επανεξαχθεί χωρίς Σχολεία – Παν/μια χωρίς Εκπ/κούς ;;;;;;;;;;;;;;;

Ένα από τα ΟΡΑΜΑΤΑ του ΜΕΓΑΛΟΥ Φιλόσοφου του Χαϊλδεβεριανού ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ ήταν :” Να είχα 10 Καθηγητές να αναδείξουμε μέσα από την Εκπ/ση χιλιάδες Έλληνες Καθηγητές να δώσουμε πάλι στην Ανθρωπότητα τον ανθρωπισμό και την Ελληνική Σοφία”

Σε ότι αφορά τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ που δικαίως μας κάνουν όλους περήφανους (και που ήταν ,πέραν των Ευχών ,να μακρηγορήσω είχα την τιμή να διδάξω σε Αξιωματικούς του ΠΝ..) σας λέω από” πρώτο χέρι” ότι στα προσωπά τους τότε και τώρα λάμπει το “ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ”.

Απάντηση

Diamond Angel είπε:

06/05/2013 στις 1:24 pm

Δύναμη και ελπίδα , αντλούμε μόνο από την ψυχή μας . Αυτή μας στηρίζει να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε ….. Η ψυχή μας είναι το παρελθόν μας , η καταγωγή μας , η μνήμη μας ….. Πολλές φορές , είναι οι άλλοι που μας δείχνουν το δρόμο που εμείς δεν βλέπουμε ….. Χρόνια πολλά, κ. Ροδινέ !!! 

Απάντηση

~Mara~ είπε:

06/05/2013 στις 3:37 pm

Tί μου θύμισες…. τώρα αγαπητέ Κώστα.

Εκείνο τον τόσο… μακρινό Νοέμβριο του 2008, όταν ο Πρόεδρος της Κίνας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τον πρόεδρο της υπερδύναμης, ραβδίζανε παρεούλα τις ελιές στην Κρήτη και οι έγκριτοι…. δημοσιογράφοι όπως ο κ. Χατζηνικολάου δεν αφιερώσανε ούτε ένα δίλεπτο… από το δελτίο τους για να δείξουν αυτή την εικόνα.

Για τους Ζαχόπουλους και τα βατοπέδια… όμως ε…??? Δελτία ολόκληρα…..

….Ο Κινέζος πρόεδρος σε δηλώσεις αμέσως μετά την άφιξη του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας, με την οποία η Κίνα συνδέεται με φιλικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των λαών που μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων. «Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα» είπε και δήλωσε αφενός ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της διοργάνωση των Ολυμπιακών, αφετέρου προθυμία «μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Ζιντάο ως «σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών. Και ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη», προτείνοντας – σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. Ανέφερε δε ο Πρωθυπουργός «Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας».

Απάντηση

 Μεγάλες στιγμές είπε:

06/05/2013 στις 3:41 pm

Η ελπίδα δεν τρώγεται,ούτε πληρώνει τα δάνεια και τα χαράτσια.

Και τα παλικάρια του Πολ.Ναυτικού σε λίγο με το νεο Βαθμολόγιο και τις νέες μειώσεις θα συνεχίσουν να τραγουδούν;

Απάντηση

Νίκος Αργεάδης είπε:

06/05/2013 στις 6:48 pm

Κώστα, εξαιρετικό και διαφωτιστικό.

Χριστός Ανέστη!

Από την Νέα Υόρκη.

Νίκος Α.

Απάντηση

Δρόλαπας είπε:

06/05/2013 στις 7:34 pm

Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν πως η οικονομική δυσπραγία ωχριά μπροστά στην Πνευματική Εξαθλίωση και την Ηθική Εξαχρείωση. Κάποιοι δεν εννοούν να αποδεχτούν πως Έλληνες γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες και πως τούτες δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Πως για την Ελλάδα δεν είναι πρωτόφαντα τούτα τα φαινόμενα αλλά αποτελούσαν πραγματικότητα ζωής την οποία και πολλοί δεν ήθελαν να δουν χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε

Ας αποδεχτούμε πως σήμερα η πρόκληση των καιρών είναι η μεγαλύτερη με την οποία και ο Ελληνισμός βρέθηκε αντιμέτωπος στο διάβα της Ιστορίας του.Είμαστε αντιμέτωποι ακόμη και με την ανάγκη να δώσουμε στον όρο Πολίτη μια νέα δυναμική διάσταση.Το πως ανταποκρίνεται ο καθείς μας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις των καιρών είναι το μέγα ερώτημα και το μέγα διακύβευμα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο

Στοιχεία όπως οι αξίες, οι παραδόσεις μας , η παιδεία μας , η γλώσσα μας,το θρήσκευμα μας,η μόρφωση μας , η αισθητική μας , η συμπεριφορά μας, διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας σήμερα.Στην αλληλουχία τους Κρινόμαστε άπαντες , στην Συνέπεια με την Δημοκρατική μας Συμπεριφορά και τον Δημοκρατικό μας Πατριωτισμό Κρινόμαστε άπαντες.στην Συνέχεια μετρούμε και αναμετρούμαι το Ηθικό μας ανάστημαΤούτα τα στοιχεία συνθέτουν την και συναπαρτίζουν την Εθνική μας Συνείδηση και δεν έχουμε άλλο στοιχείο που να μας συνδέει σε τούτο τον τόπο.

«Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου»

«Μισώ τους αδιάφορους και γι΄αυτό: Γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ΄αυτούς με ποιόν τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι΄αυτό που έκανε και ειδικά γι΄αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου και δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυα μου».(Aγρύπνια -aixmi.gr)

Απάντηση

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/06/214952/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel