Ζωηφόρος

Τέσσερις νέοι ανέβασαν ιστοσελίδα για τα ελληνική μοναστήρια σε 10 γλώσσες

Ένα μεγάλο ταξίδι με μόλις ένα «κλικ» στα προσκυνήματα της Ελλάδας προσφέρει στους επισκέπτες της μια νέα ιστοσελίδα.

Πρόκειται για το monastiria.gr, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από μια ομάδα νέων από τη Λάρισα, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη για την καταγραφή και προβολή των ιερών μονών της χώρας. Σε ένα λιτό, όπως απαιτείται, αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητο και χρηστικό περιβάλλον ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να αντλήσει αναλυτικές πληροφορίες για τις προσκυνήματα που βρίσκονται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο έως τη Θεσσαλία και την ακριτική Θράκη.

Στόχος των νεαρών δημιουργών, οι οποίοι φρόντισαν να ζητήσουν -και τελικά έλαβαν- την ευλογία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι η διαδικτυακή πύλη τους να αναδείξει τον πλούτο της ορθόδοξης μοναστηριακής παράδοσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κύριο «σύνθημα» της ιστοσελίδας είναι το «Ελλάδα: Τόπος αγιότητας και πνευματικών θησαυρών». Με αυτά τα λόγια καλούν και τους ξένους πιστούς, και όχι μόνο, να περιηγηθούν στις 150 από τις 500 μονές που έχουν ήδη καταγραφεί και προβάλλονται στην ιστοσελίδα. Είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι τα περισσότερα κείμενα για τα μοναστήρια έχουν ήδη μεταφραστεί -με το έργο να βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη- στις 10 πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου! Ανάμεσα σε αυτές είναι τα σερβικά, τα ρουμανικά, τα ρωσικά,τα ισπανικά,τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, ακόμη και τα κινεζικά και τα αραβικά!

Μεταξύ άλλων καινοτομιών, ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μπορεί να «επισκεφτεί» τις μονές με δύο επιλογές αναζήτησης - τόσο με το όνομα του μοναστηριού όσο και με μια εικονική περιπλάνηση στον χάρτη της Ελλάδας. Η ομάδα του monastiria.gr είναι: Χρήστος Πιτσίλκας, Βασίλειος Νάκος,Ζωή Βλαμούλη, Μιχάλης Αλμυρούλης.

Από την εφημερίδα «Δημοκρατία» Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel