Ζωηφόρος

Έρευνα για τα οφέλη της θρησκείας

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία και γενικά πιστεύουν στον Θεό είναι πιο αισιόδοξοι και κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη, σε σχέση με όσους είναι άθεοι, σύμφωνα με μια νέα, αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Την ίδια στιγμή, μέσω της έρευνας προέκυψε και το γεγονός ότι η πίστη στον Θεό βοηθά όσους ήδη πάσχουν από κατάθλιψη, καθώς συντελεί στη γρηγορότερη -αλλά και πιο αποτελεσματική-θεραπεία τους.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν πρόσφατα επιστήμονες του Νοσοκομείου Μclean, στο Μπελμόντ της Μασαχουσέτης, αφού πρώτα μελέτησανγια διάστημα ενός έτους δείγμα 159 ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Affective Disorders», όπου επισημάνθηκε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν τόσο έντονα σε κάποια θρησκεία, αλλά ωστόσο πιστεύουν σε μία, είχαν καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, στην οποία μπήκαν για να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη.

Οι δυσκολίες

Η πίστη, ταυτόχρονα, δεν ταυτίστηκε μόνο με τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών σε σχέση με την κατάθλιψη, αλλά και με το γεγονός ότι αυξάνει τα επίπεδα αισιοδοξίας στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να αντεπεξέρχονται σε αυτές καλύτερα.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες, οι οποίες επίσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στα εκκλησιαστικά και γενικότερα στα θρησκευτικά δρώμενα προάγει τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική υγεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, επειδή η θρησκεία έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας.

Από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  Σάββατο 27 Απριλίου 2013 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel