Ζωηφόρος

Όλες οι εξελίξεις γύρω από την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών

«ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ» ΛΕΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΕΠΙΟΥ

Δεν επιβεβαιώνεται η απελευθέρωση των δυο Μητροπολιτών

 

Εξακολουθεί να μην έχει νέα για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες, η Ελληνορθόξη Μητρόπολη του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ιερέας της Μητρόπολης. Χθες, χριστιανική οργάνωση ανέφερε ότι οι δυο ιεράρχες είχαν απελευθερωθεί.

«Δεν έχουμε καμία νέα πληροφορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφέθησαν ελεύθεροι», δήλωσε ο ιερέας Γάσαν Ουάρντ.

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το συρορθόδοξο Μητροπολίτη του Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ και με τον ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη του Χαλεπίου Παύλο Γιαζίγκι», πρόσθεσε ο ίδιος ιερέας και τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

«Ανησυχούμε πολύ», υπογράμμισε ο ιερέας.

Χθες, η χριστιανική οργάνωση «Το Έργο της Ανατολής», επικαλούμενη πηγές της στη Συρία, ανέφερε ότι δυο ορθόδοξοι Μητροπολίτες που απήχθησαν τη Δευτέρα, αφέθησαν ελεύθεροι γύρω στις 14:00 τοπική ώρα.

Η οργάνωση αυτή που εδρεύει στο Παρίσι και προσφέρει βοήθεια στις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόσθεσε ότι οι δυο ιεράρχες βρίσκονταν τώρα στην ελληνορθόξη εκκλησία του Αγίου-Ηλία στο Χαλέπι.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63817693

***

ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

των Μητροπολιτών;

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τύχη των δυο απαχθέντων ορθόδοξων Μητροπολιτών στη Συρία. Οι αρχικές πληροφορίες που αναπαρήγαγαν διεθνή αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες το απόγευμα και οι οποίες έκαναν λόγο για αίσια έκβαση στην ομηρεία του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη της ίδιας πόλης Γρηγορίου -Ιωάννη τελικώς διαψεύστηκαν.

Το «γαϊτανάκι» των αρχικών πληροφοριών και των αντικρουόμενων στο περιεχόμενο επίσημων ανακοινώσεων που ακολούθησαν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

O βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας Κωνσταντίνος μιλώντας χθες το βράδυ στο Real.gr δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάληξη της ομηρείας των δυο επισκόπων. Ό,τι έχει αναπαραχθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Οι πρώτες πληροφορίες

Μια σειρά συγκεχυμένων πληροφοριών κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και έτυχαν ευρείας προβολής και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος επίσκοπος στην ίδια πόλη Γρηγόριος Ιωάννης είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από το Πατριαρχείο Αντιοχείας έκανε λόγο χθες το απόγευμα για απελευθέρωση του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραήμ.

Λίγο νωρίτερα, η ιεραποστολική οργάνωση “l’Œuvre d’Orient” σε ανακοίνωσή της που απέστειλε και στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναπαρήγαγε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο υποστήριζε ότι «ελεύθεροι αφέθηκαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα Γαλλίας (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία».

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή φρόντισε να τηρήσει στάση αναμονής και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η κατάσταση, ωστόσο, περιπλέχθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τηρούσε σιγή έναντι των εξελίξεων και των πληροφοριών που κυκλοφορούσαν.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή ακολούθησε προσεκτική στάση και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, νωρίς χθες βράδυ, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’, που τυγχάνει να είναι και αδελφός του απαχθέντος Μητροπολίτη Παύλου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μαζί με τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Ιγνάτιο Α’.

Στο κείμενο οι δυο προκαθήμενοι -και ενώ την ίδια ώρα αναπαράγονταν από τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των ομήρων- δεν επιβεβαίωσαν την είδηση. Αντιθέτως, απηύθυναν έκκληση στους απαγωγείς να μεριμνήσουν για την απελευθέρωση των δυο επισκόπων υπογραμμίζοντας ότι: «οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους».

Επιπλέον, οι δύο Πατριάρχες από τη Συρία ζητούσαν τη συνεργασία των συμπολιτών τους από όλες τις μουσουλμανικές κονότητες προκειμένου «να μην θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊόν ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊόν», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Διάψευση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού

Την ίδια στιγμή, ως ανακριβείς χαρακτηρίστηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απελευθέρωση των δύο Σύρων Μητροπολιτών σε ανακοίνωση της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής. «Εμφανίσθηκαν πολλά ρεπορτάζ και στον Τύπο της Δύσης και της Ανατολής ότι οι δύο Ιεράρχες, που απήχθησαν χθες από τρομοκράτες στην Συρία, ο Μητροπολίτης Παύλος, Αντιοχειανός Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, Συρορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου, έχουν απελευθερωθεί. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φίλιππος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι’, Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, ο οποίος είπε ότι αυτές οι αναφορές είναι λανθασμένες, και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των δύο Ιεραρχών», σημειωνόταν στο ανακοινωθέν της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «έσπασε» τη σιωπή του και με ανακοίνωση του άλλαξε τα δεδομένα, δηλώνοντας πως οι δύο επίσκοποι επισήμως δεν βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε:

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες. Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Το ιστορικό

Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος το απόγευμα της Δευτέρας κινούνταν στη συροτουρκική μεθόριο με κατεύθυνση προς το Χαλέπι. Την ίδια ώρα ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Ιωάννης κατευθυνόταν προς τα σύνορα, προκειμένου οι δυο επίσκοποι να μεταβούν μαζί στην πόλη του Χαλεπίου.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ενώ το αυτοκίνητο του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη πέρασε τα σύνορα ένοπλη ομάδα ανέκοψε την πορεία του οχήματος και με τη βία αποβίβασε τον οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δυο υψηλόβαθμοι κληρικοί μεταφέροντάς τους σε άγνωστη κατεύθυνση.

Λίγα λεπτά μετά την απαγωγή ο Μητροπολίτης Παύλος έστειλε γραπτό μήνυμα σε έμπιστους συνεργάτες του ειδοποιώντας για το περιστατικό. Η είδηση μεταφέρθηκε αμέσως στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, αδελφό του Μητροπολίτη Χαλεπίου και από εκείνο το χρονικό σημείο ξεκίνησαν οι προσπάθειες εντοπισμού.

Πηγή: http://olympia.gr/2013/04/24/%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83/

***

Τσετσένοι οι απαγωγείς των δύο Μητροπολιτών; 

Αυτοί που απήγαγαν χθες τους δύο Μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, φέρεται ότι είναι "Τσετσένοι τζιχαντιστές", σύμφωνα με την επισκοπή της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν χθες καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, διευκρινίζει η επισκοπή σε ανακοίνωσή της.

"Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους Μητροπολίτες. Ο οδηγός σκοτώθηκε", προσθέτει η επισκοπή στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία έγινε η απαγωγή, ούτε τις συνθήκες θανάτου του οδηγού.

Χθες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana είχε μεταδώσει ότι μια "ένοπλη τρομοκρατική ομάδα" είχε απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου.

Μια πηγή της επισκοπής διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας Γιοχάνα Ιμπραχίμ "πραγματοποιούσε μια ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες" και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί.

Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη κ. Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στην μεθόριο.

Στον δρόμο της επιστροφής, στο χωριό Κάφαρ Ντάελ, η ένοπλη ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και τους απήγαγε.

Οι απαγωγείς ανάγκασαν τον οδηγό κι άλλο ένα άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, να βγουν από το αυτοκίνητο, συνέχισε η πηγή της επισκοπής της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.

"Σύμφωνα με το άτομο αυτό, οι απαγωγείς μιλούσαν λόγια αραβικά και έδειχναν ξένοι. Του είπαν ότι ήταν τζιχαντιστές Τσετσένοι", διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Όσον αφορά τον οδηγό, αυτός σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι μετά την αποχώρηση των απαγωγέων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ατόμου που βρισκόταν εκεί.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους Μητροπολίτες ή με τους απαγωγείς τους. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους απελευθερώσουν", καταλήγει η επισκοπή στην ανακοίνωσή της.

Ο Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ είναι γνωστός για το έργο του ως μεσολαβητής στις περιπτώσεις απαγωγών, κυρίως χριστιανών.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113031300

***

Αγνοείται η τύχη του Μητροπολίτη Χαλεπίου

– Δηλώσεις Αβραμόπουλου για την απαγωγή, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οι απαγωγές του Μητροπολίτη Χαλεπίου και του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη, Ιωάννη Αβραάμ, θα απασχολήσουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέχει στις εργασίες της Συνόδου, επισήμανε ότι: «Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι.

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».

Περισσότερες από 12 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που άγνωστοι απήγαγαν τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλο, την ώρα που βρίσκονταν καθ’ οδόν από την Αντιόχεια στη Συρία. Τον Μητροπολίτη Χαλεπίου είχε παραλάβει ο Συρο-Ιακωβίτης Μητροπολίτης Ιωάννης Αβραάμ, ο οποίος είναι γνωστός για την δράση του κατά του καθεστώτος στην Συρία.

Το Reuters μετέδωσε οι δύο ιεράρχες απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στη διαδρομή προς το Χαλέπι, όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Άγνωστη παραμένει η τύχη του οδηγού και του διάκνου του Μητροπολίτη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως είναι νεκροί. Οι απαγωγείς δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με το Πατριαρχείο. Όπως είπε στο dogma.gr στενός συνεργάτης του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη, αυτό που τους τρομάζει είναι πως δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους απαγωγείς, δεν έχουν ζητηθεί λύτρα ή άλλες απαιτήσεις.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει την πληροφορία που μετέδωσε το dogma.gr σχετικά με την πιθανότητα κράτησης των δύο Επισκόπων σε χωριό της επαρχίας Ιντεπ στην τουρκο – συριακή μεθόριο, ενώ και εκείνοι πιθανολογούν ότι πρόκειται για Τσετσένους ακραίους Μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal yalibnan.com, η ομάδα που απήγαγε τους δύο επισκόπους αυτοαποκαλείται «Τσετσένικη Ομάδα» και συνδέεται με τους δυο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Ποιος είναι ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος

Έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής. Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.

Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=205362&catid=7

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel