Ζωηφόρος

Η ημισέληνος στην Αθήνα! – Ο πόλεμος για το τζαμί – Όλες οι εξελίξεις

Η ημισέληνος στην Αθήνα!

 

Το Ισλάμ μόλις άρχισε, μετά πάσης επισημότητας, την εδραίωσή του στην ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ακολουθούν η επέκταση και η κυριαρχία. Η Αθήνα, η πόλη που αγωνίστηκε, μάτωσε και θυσίασε τα πιο εκλεκτά, γενναία και ενάρετα παιδιά της για να απελευθερωθεί από τον αφόρητο ζυγό του αλλόπιστου δυνάστη, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτήσει τζαμί, το οποίο θα «σφηνωθεί» στην καρδιά της πόλης.

 Ο χώρος που προσδιορίστηκε για να τοποθετηθεί το τζαμί είναι ο Βοτανικός και μάλιστα στο παλαιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού! Ωστόσο, η σημειολογία στην αλληλουχία των γεγονότων δεν είναι τόσο αφόρητη όσο η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και οι εθνικές προεκτάσεις της.

Η «δημοκρατία», σχολιάζοντας την είδηση για τη δημιουργία του τζαμιού, έγραψε: «Την ώρα που η Τουρκία εκβιάζει και εμπαίζει την ελληνική πλευρά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εγείρει θέμα απόσυρσης της νομοθετικής διάταξης για τον διορισμό των ιμάμηδων στη δυτική Θράκη, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες στη Δι@ύγεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του τζαμιού στον Βοτανικό! Σε τζαμί, χωρίς μιναρέδες, όπως πρώτη αποκάλυψε η “δημοκρατία” (9 Νοεμβρίου 2011), παρουσιάζοντας και τη μακέτα, μετατρέπεται πλέον μετά τη δημοπράτηση το παλαιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού με κόστος που θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ και φυσικά θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα πολύ δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας».

Ένα από τα πάμπολλα κακά τούτης της αχαρακτήριστης απόφασης είναι ότι απονέμεται από την πατρίδα μας στην Τουρκία ο «τίτλος τιμής» του θεσμικού εκπροσώπου του μουσουλμανισμού.

Είναι δυνατόν από μόνοι μας να ικανοποιούμε τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος οραματίζεται τον εαυτό του ως φυσικό διάδοχο του σουλτάνου και πρωτοπόρο του ισλαμισμού;

Όταν πρόκειται να κάνει διάλογο η Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν τους μωαμεθανούς, θα μιλάει μόνο με την Τουρκία; Δυστυχώς, η πολιτισμική αλλοίωση της μήτρας του δυτικού κόσμου εξελίσσεται ραγδαία και δεν φαίνεται να έχει σταματημό..

Δημοκρατία,5/04/2013

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/14868/%CE%B7-%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1

***

«ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ»

Καμίνης: Χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα

Τον δρόμο για την λειτουργία ενός έως δυο χώρων λατρείας για μουσουλμάνους ανά δημοτικό διαμέρισμα, ανοίγει η δημιουργία κεντρικού μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Γ. Καμίνης εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση να προχωρήσει η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα «για αυτονόητους λόγους ισοπολιτείας και υπεράσπισης του δικαιώματος στη θρησκευτική λατρεία» όπως είπε αλλά και «για πρακτικούς λόγους ώστε να μπει τάξη στην άτακτη δημιουργία τέτοιων άτυπων χώρων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι έθεσε το ζήτημα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας και συμπλήρωσε ότι «η δημιουργία κεντρικού μουσουλμανικού τεμένους ανοίγει το δρόμο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης σε χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως άτυποι χώροι λατρείας, ώστε να λειτουργούν νομίμως ένας έως δύο ανά δημοτικό διαμέρισμα».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63807937

***

Όχι Κακλαμάνη στο τζαμί στον Ελαιώνα

Σε άλλο σημείο της Αττικής και όχι στον Ελαιώνα, στον χώρο της  πρώην βάσης επισκευών  του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνει να γίνει το τζαμί ο  βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ,  Νικήτας Κακλαμάνης. Με αφορμή τις πληροφορίες του Τύπου περί έγκρισης της δημοπράτησης του τζαμιού στην περιοχή του Ελαιώνα, ο κ Κακλαμάνης  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημιουργία τζαμιού προβλέπεται από νόμο του κράτους και ο Δήμος Αθηναίων εμπλέκεται στην εφαρμογή του, καθώς η κατασκευή του χωροθετείται σε έκταση που προορίζεται για χώρο πρασίνου του Δήμου, στο Βοτανικό.

Υπενθυμίζω ότι η πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων -το 2009 επί δημαρχίας μου- ήταν ως προς το μέγεθος του τζαμιού, το οποίο μειώθηκε από 2.000 τμ, περίπου σε 850 τμ, με παράλληλη μείωση του ύψους του.

Ταυτόχρονα και με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη ενός τζαμιού μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη αστική-χριστιανική περιοχή, έθεσα ως θέμα την ανάγκη να δημιουργηθεί άλλο τζαμί, σε διαφορετικό χώρο, εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Ως προϋπόθεση είχα θέσει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της άρσης του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού, στο σύνολο της έκτασής του και της απόδοσής του στο Δήμο Αθηναίων ως χώρου πρασίνου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα/95 του Ελαιώνα.

Η απόδοση του χώρου στο Δήμο Αθηναίων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ο συντελεστής δόμησης (0,1) με κάλυψη 5%, που έχει ο Δήμος στο Κοινόχρηστο Πράσινο του Ελαιώνα, μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη κοινωφελών αναγκών (πολιτιστικά κτίρια, κτίρια εκπαίδευσης, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας) ή για χρήσεις που αποφέρουν έσοδα στο Δήμο (εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού).

Με την ανέγερση του τζαμιού ο Δήμος στην ουσία χάνει συντελεστή και εκτάσεις για χρήση, που δεν αποτελεί αρμοδιότητά του.

Μέχρι σήμερα που ξεκινάει η ανέγερση το τμήμα της έκτασης του Ναυτικού Οχυρού, το οποίο προορίζεται για το τζαμί, δεν παραχωρείται στο Δήμο Αθηναίων και δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του Ναυτικού Οχυρού και την παραχώρησή του στο Δήμο.

Εκτιμώ ότι υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι, όπου οι διαμένοντες στη χώρα μας μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη, κάτι που φοβάμαι ότι θα συμβεί αν το τζαμί ανεγερθεί στην περιοχή του Ελαιώνα» 

Πηγή:http://www.onalert.gr/stories/oxi-kaklamani-sto-tzami-ston-elaiona

***

Η κατασκευή ή μη του ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Κατά της κατασκευής έχουν προσφύγει ο μητροπολίτης Πειραιώς, ο Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού...

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κ.ά., με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους δυναμικότητας 750 ατόμων θα ανασκευαστεί το Κεντρικό Συνεργείο Αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του, η οποία θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας, θα ανέλθει στις 846.000 ευρώ.

Κατά της κατασκευής του τεμένους έχουν προσφύγει εκτός από τον μητροπολίτη Πειραιώς, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού, ενώ παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του έκανε ο μουφτής Κομοτηνής και η Μουφτία Κομοτηνής.

Ειδικότερα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της εισήγησης του συμβούλου Επικρατείας Γεωργίου Παπαγεωργίου, ενώ ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστηρίζει ότι με την κατασκευή του επίμαχου τεμένους παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης.

Και αυτό γιατί προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του τεμένους ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατασκευή και λειτουργία του το ίδιο το κράτος, χωρίς να προηγηθεί κάποια αίτηση.

Επίσης, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς δεν επέλεξε η κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη, από ό,τι η περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους, όπως παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για την κατασκευή του τεμένους έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος του μητροπολίτη και των άλλων προσφευγόντων στο ΣτΕ, επισήμανε ότι η ίδρυση τεμένους στο κέντρο των Αθηνών θα αποδομήσει τη συνοχή της κοινωνίας, καθώς και ότι τίθεται εθνικό θέμα. Όμως τίθεται και θέμα περιβαλλοντικό, καθώς θα κατασκευαστεί χωρίς να έχει εκδοθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη στιγμή μάλιστα που η τοποθεσία στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος είναι «σε σχέση μιας αναπνοής από τη μητρόπολη».

Ο δικηγόρος του μουφτή Κομοτηνής επισήμανε ότι ο μουφτής εκπροσωπεί χιλιάδες μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας να αναγείρει τέμενος.

Ο συνήγορος του Δημοσίου τόνισε ότι δεν υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για τους μουσουλμάνους που κατοικούν μόνιμα στη χώρας μας, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακατάλληλους και ανεπαρκείς χώρους. Ο χώρος που επιλέχθηκε για την ανέγερση του τεμένους χαρακτηρίστηκε ως πλέον κατάλληλος από το κράτος, καθώς γύρω-γύρω δεν υπάρχουν κατοικίες, παρά μόνο εμπορικά-επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή: http://www.hellasontheweb.org/index.php?option=com_content&view=article&id=13164:2013-04-05-15-17-58&catid=44:2009-07-11-08-11-27&Itemid=65

***

Στο ΣτΕ κατά του τζαμιού ο Μητροπολίτης Πειραιώς

Διαδώστε το: Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και άλλων, με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους δυναμικότητας 750 ατόμων θα ανασκευαστεί το Κεντρικό Συνεργείο Αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του, η οποία θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας, θα ανέλθει στις 846.000 ευρώ.

Κατά της κατασκευής του τεμένους έχουν προσφύγει εκτός από τον μητροπολίτη Πειραιώς, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού, ενώ παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του έκανε ο μουφτής Κομοτηνής και η Μουφτία Κομοτηνής.

Ειδικότερα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της εισήγησης του συμβούλου Επικρατείας Γεωργίου Παπαγεωργίου, ενώ ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστηρίζει ότι με την κατασκευή του επίμαχου τεμένους παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Και αυτό γιατί προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του τεμένους ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατασκευή και λειτουργία του το ίδιο το κράτος, χωρίς να προηγηθεί κάποια αίτηση.

Επίσης, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς δεν επέλεξε η κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη, από ό,τι η περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους, όπως παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για την κατασκευή του τεμένους έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος του μητροπολίτη και των άλλων προσφευγόντων στο ΣτΕ, επισήμανε ότι η ίδρυση τεμένους στο κέντρο των Αθηνών θα αποδομήσει τη συνοχή της κοινωνίας, καθώς και ότι τίθεται εθνικό θέμα. Όμως τίθεται και θέμα περιβαλλοντικό, καθώς θα κατασκευαστεί χωρίς να έχει εκδοθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη στιγμή μάλιστα που η τοποθεσία στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος είναι «σε σχέση μιας αναπνοής από τη μητρόπολη».

Ο δικηγόρος του μουφτή Κομοτηνής επισήμανε ότι ο μουφτής εκπροσωπεί χιλιάδες μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας να αναγείρει τέμενος.

Ο συνήγορος του Δημοσίου τόνισε ότι δεν υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για τους μουσουλμάνους που κατοικούν μόνιμα στη χώρας μας, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακατάλληλους και ανεπαρκείς χώρους. Ο χώρος που επιλέχθηκε για την ανέγερση του τεμένους χαρακτηρίστηκε ως πλέον κατάλληλος από το κράτος, καθώς γύρω-γύρω δεν υπάρχουν κατοικίες, παρά μόνο εμπορικά-επιχειρηματικά συγκροτήματα. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=201908&catid=3

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel