Ζωηφόρος

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες από τους θεολόγους του Ν. Ηλείας

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

(Π.Ε.Θ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος,  30 /1/2013

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και το Παράρτημα Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, συνδιοργάνωσαν σήμερα πνευματική εκδήλωση επ’ ευκαιρία της εορτής των τριών Ιεραρχών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Ρεράκης.

Μίλησε με θέμα : «Αγωγή και Ελευθερία κατά τους τρεις Ιεράρχες».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, στην κεντρική πλατεία Πύργου. Στην αρχή ανεγνώσθησαν χαιρετισμοί των Βουλευτών Ηλείας κ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και του κ. Ανδρέα Μαρίνου.  Τον ομιλητή προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) κ. Ηλίας Φραγκόπουλος και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της  ΠΕΘ κ. Γ. Κομιώτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:

<<Γιορτάζουμε σήμερα και τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες ως Χριστιανοί, ως Έλληνες, ως Δάσκαλοι και ως Γονείς μαθητών. Ως Χριστιανοί, γιατί καθάρισαν και στερέωσαν τη Χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Ως Έλληνες, γιατί διέγνωσαν τη μεγάλη πολιτιστική αξία του κλασσικού αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα. Τους τιμούμε εμείς οι δάσκαλοι ως λαμπρούς παιδαγωγούς. Η διδασκαλία τους και τα συγγράμματά τους για την ορθή αγωγή και ανατροφή των νέων είχαν, έχουν και θα έχουν μεγάλη παιδαγωγική αξία. Αλλά περισσότερο από τα λόγια και τα γραπτά τους στέκουν ανάμεσά μας παιδαγωγοί άφταστοι με το παράδειγμα της πράξης και της βιοτής τους. Μιας ζωής γεμάτης αγώνες για τον λαό και τον Θεό>>.

Παρέστησαν  εκτός του πλήθους, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Δντης Δ.Ε. Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Βένδρας, ο π. Δντης Δ.Ε.  Ηλείας κ.  Ν. Ντοάς, ο σχολικός σύμβουλος Α’θμιας Εκπ/σης κ. Παναγιώτης Ζεύλας, ο Πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Ηλίας Φραγκόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ κ. Ηλίας Μπάκος, π. σχολικοί σύμβουλοι Α΄θμιας Εκπ/σης, Δντες σχολείων της περιοχής και εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων.

Μεταξύ των άλλων ο κ.  Ηρακλής Ρεράκης τόνισε ότι:

<<Η ομιλία μου αναφέρεται στον τρόπο που ερμηνεύουν οι τρεις Άγιοι Πατέρες τον βασικότερο και καθοριστικότερο ίσως παράγοντα, ο οποίος ρυθμίζει τις επιλογές του κάθε ανθρώπου που είναι η ελευθερία, σε σχέση μάλιστα με την αγωγή που είναι εκείνη που την καλλιεργεί. Οι Τρεις Ιεράρχες υπογραμμίζουν ότι δεν είναι αρκετό να διδάσκεται μόνον η ελευθερία ως πνευματική αρετή, αλλά έχει μεγάλη σημασία να διδάσκεται επίσης με ελευθερία και όχι με καταπίεση, αφού, ως γνωστό, οι νέοι δεν αποδέχονται και δεν υιοθετούν κανόνες και αρετές που τους προσφέρονται με πίεση, βία, και εξαναγκασμό.

Ακολουθώντας πιστά τη χριστιανική πίστη, είχαν επιλέξει ένα διαφορετικό  τρόπο προσέγγισης των νέων, προκειμένου οι τελευταίοι να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες για τη ζωή τους αξίες και πρότυπα,  στρέφοντας κυρίως την προσοχή τους σε δύο βασικά στοιχεία:


1
. Στην άριστη διαπροσωπική σχέση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, που έχει ως περιεχόμενο «το φιλείν και φιλείσθαι» και συντελεί αποφασιστικά στην ευόδωση και επιτυχία της αγωγής.

2. Στο σεβασμό  της ελευθερίας των διδασκομένων, αφού γνώριζαν  άριστα ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι δεν δέχονται καμία γνώση και καμία αγωγή, εάν αισθάνονται ότι καταστρατηγείται η ελευθερία τους.  Στηρίζοντας τόσο την αξία όσο και το απαραβίαστο της ελευθερίας του προσώπου υποστηρίζουν ότι στον Θεό δεν είναι αρεστό εκείνο που γίνεται αναγκαστικά, αλλά εκείνο που κατορθώνεται με αρετή. Μόνον αν ο παιδαγωγούμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει, τότε μπορεί να έχει και την ευθύνη των πράξεών του>>, κατέληξε ο Καθηγητής.

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel