Ζωηφόρος

Και πάλι Corpus Christi!

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012, και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή το βράδυ, θα παίζεται στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ, Ιερά Οδός 44, Γκάζι, η θεατρική παράσταση που ονομάζεται Corpus Christi, δηλαδή Σώμα Χριστού.  Στη θεατρική αυτή παράσταση παρουσιάζεται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τους 12 Αποστόλους!!!

***

Εκκλησιαστικές αντιδράσεις προκαλεί το «Corpus Christi»

Μια θεατρική παράσταση φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Πρόκειται για «το αιρετικό έργο του Τέρενς ΜακΝάλι CORPUS CHRISTI» που ανεβαίνει την Τετάρτη σε θεατρική σκηνή των Αθηνών και παρουσιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την «ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση». Ωστόσο, το δημιούργημα του Τερενς ΜακΝάλι έχει προκαλέσει συζητήσεις – και αντιδράσεις – σε όλο τον κόσμο αφού η ιστορία αναφέρεται στον Ιησού και τους 12 Αποστόλους οι οποίοι παρουσιάζονται σαν… ομοφυλόφιλοι που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους.

«Είναι απαράδεκτο, είναι ανιστόρητα έργα και προκαλούν την πίστη των ανθρώπων. Αυτά τα έργα δεν έχουν σχέση με τα ιερά κείμενα. Δεν μπορούν να παρουσιάζονται και μάλιστα σε μια χώρα που έχει μια μεγάλη θρησκευτική παράδοση. Δεν μπορεί ο κάθε συγγραφέας να παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο την ιστορία του Ιησού. Είναι απαράδεκτό», δήλωσε στο Amen.gr o Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη στην Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να κάνει την πρόβα τζενεράλε και η θεατρική παράσταση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και καταχωρίσεις στο διαδίκτυο το Corpus Christi παρουσιάζει την ιστορία του Ιησού και των Αποστόλων από τη σκοπιά της … διαφορετικότητας. Γραμμένο το 1997, ανέβηκε σε θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης το 1998, παρουσιάζει τον Ιησού και τους Αποστόλους σαν ομοφυλόφιλους άνδρες που ζουν στο σύγχρονο Τέξας. Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα μοντέρνο σκηνικό ζωής, με τηλεόραση και υπολογιστές αλλά και αναχρονισμούς με αναφορές στη Ρωμαϊκή κατάκτηση. «Ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Ο Ιησούς τελεί το γάμο μεταξύ δύο Αποστόλων», γράφει το σχετικό λήμμα στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας και δεν είναι λίγοι οι κληρικοί αλλά και οι θεολόγοι που -ανεπίσημα- χαρακτηρίζουν «βλάσφημο» το έργο του αμερικανού συγγραφέα.

Στα ελληνικά δημοσιεύματα που ανακοινώνουν την επικείμενη θεατρική παράσταση, αναφέρεται ότι οι 13 νέοι «συναντιούνται σε ένα ταξίδι κατά το οποίο η φιλία τους δοκιμάζεται από τον Έρωτα, την Αγάπη, την Καριέρα και την Προδοσία ως την άλλη όψη της Θυσίας».

«Το Κόρπους Κρίστι είναι ένα έργο που αφηγείται με καινούριο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον Άνθρωπο, σε μία κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες αξίες και ιδανικά και σε μία περίοδο που περισσότερο από ποτέ παλεύουμε να φιλτράρουμε τα όσα μας έχουν «σερβιριστεί» ως επίσημη Αλήθεια και Ιστορία. Στην εποχή, λοιπόν της περίφημης «κρίσης», αυτό το έργο δίνει την αφορμή να κρίνουμε, να συγ-κρίνουμε και να διακρίνουμε τις αξίες που θέλουμε να υπηρετούμε», αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Πάντως σε κανένα από τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν συσχετίζεται  ευθέως η ιστορία της παράστασης με εκείνη που – κατά τα διεθνή δημοσιεύματα – επικεντρώνεται η αμερικανική εκδοχή του έργου του Τέρενς ΜακΝάλι.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2012/06/corpus-christi.html#ixzz27slaqRo5

***

Ο Ιησούς, ο Ιούδας και τα άλλα «παιδιά»

Δάφνη Κοντοδήμα

Με τον Ιησού ως ηγέτη και με την ερωτική έλξη που νιώθει για εκείνον ο Ιούδας καταπιάνεται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου. Αφορμή είναι το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα του αιρετικού έργου του Τέρενς ΜακΝάλι «Corpus Christi», το οποίο απαγορεύτηκε όπου ανέβηκε και προκάλεσε την αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, έως και απειλές για τη ζωή του συγγραφέα, μετά την πρεμιέρα του το 1998 στη Νέα Υόρκη.

Θεωρείται σημείο αναφοράς για τους ομοφυλόφιλους και βλάσφημο κείμενο που συνδέει την ομοφυλοφιλία με την Εκκλησία. Το «Corpus Christi» έγινε για τον Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα Artisan αφορμή για να μιλήσουν «για το θολό τοπίο στην πολιτική και την κρίση στην κοινωνία σήμερα». Δεν στέκονται στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, αλλά ανεβάζουν τις σκηνές που αποκαλύπτουν την ερωτική έλξη του Ιούδα για τον Ιησού.

«Το έργο μιλάει για την ιστορία ενός ηγέτη, για το πώς ένα σύνολο ανθρώπων δημιουργεί έναν ηγέτη. Καθώς και για τη σημασία τού να φτάσουμε στον πυρήνα της κοινωνίας, στον χριστιανισμό, ώστε να αναζητήσουμε απαντήσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λαέρτης Βασιλείου που σκηνοθετεί, κάνει την απόδοση του κειμένου (με τη Βάσια Παναγοπούλου) και ερμηνεύει τον Ιούδα σε έναν ανδρικό θίασο (και για τους γυναικείους ρόλους).

Ο Ιησούς της παράστασης θα μπορούσε, λέει, να είναι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ή, ακόμη, κάθε ηγέτης στον οποίο κάποτε πίστεψε ο λαός. «Διανύουμε μια εποχή όπου μας αποκαλύπτονται αλήθειες για την πολιτική, για την Εκκλησία. Ηρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν όλα αυτά και πώς θα κινηθούμε», σχολιάζει. «Δεν μπορεί να αποκαλύπτονται σκάνδαλα για το Βατοπέδι και να εξακολουθούν κάποιοι να χαρίζουν την περιουσία τους στην Εκκλησία».

Στην παράσταση παρακολουθούμε τον Ιησού (τον Τζόσουα του κειμένου) από τη γέννησή του, σε ένα μοτέλ στην Εθνική Οδό, τις σχολικές του περιπέτειες έως τη Σταύρωση. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα παρουσιάζοντας την ιστορία δεκατριών νέων, οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα, την προδοσία.

«Θέλουμε το κοινό να προβληματιστεί και, γιατί όχι, να αντιδράσει», εξηγεί ο Λαέρτης Βασιλείου, γνωστός για τις βραβευμένες σε φεστιβάλ του εξωτερικού δουλειές του «Εμιγκρέδες» και «Ενας στους δέκα».

Δεν μας κάνει, λέει, πια τίποτα εντύπωση. Ούτε οι τρυφερές σκηνές ανάμεσα στον Ιούδα και τον Ιησού. «Αυτό που μας απασχολεί είναι η αλήθεια, όσο προκλητική και άσχημη κι αν είναι».

Πηγή: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4720734

***

Corpus Christi του Terrence Mc Nally στο Χυτήριο (από 04/10)

Την Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 κάνει και πάλι πρεμιέρα το αιρετικό έργο του Terrence Mc Nally “Corpus Christi “ ...

μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις τον Ιούνιο του 2012 με τις οποίες εγκαινιάσθηκε η νέα εποχή του πολυχώρου Χυτήριο.

Μετά τους «Εμιγκρέδες» του Σ. Μρόζεκ (1ο βραβείο σκηνοθεσίας στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου το 2005) και το «Ένας στους δέκα» του Λ. Βασιλείου (Bραβείο Μέλλοντος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στο Σαράγιεβο το 2008), ο Λαέρτης Βασιλείου επιστρέφει σκηνοθετικά, και πάλι με ένα all male cast, αυτή τη φορά με το αιρετικό έργο “ Corpus Christi ” του Τέρενς ΜακΝάλι. Καταπιάνεται για άλλη μια φορά με το αγαπημένο του θέμα: τη διαφορετικότητα. Σε μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες αξίες και ιδανικά, τι θα συνέβαινε και ποιος θα ήταν ο άνθρωπος στου οποίου το πρόσωπο θα βρίσκαμε τη λύση; Επανεξετάζοντας και αναδημιουργώντας την πιο γνωστή ιστορία του κόσμου, ο Λαέρτης Βασιλείου και η ομάδα ARTISAN μας καλούν να τους ακολουθήσουμε... σε ένα διαφορετικό ταξίδι αυτογνωσίας, έχοντας για μοναδικό όπλο τη φράση: "ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ".

CORPUS CHRISTI λοιπόν και ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ...!

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση: συναντιούνται σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίζει από τους έρωτές, την αγάπη, την τάση τους για καριέρα, τη φιλία που δοκιμάζεται, την προδοσία ως την άλλη όψη της θυσίας.

Κι όμως... σε αυτή την πολύ παλιά και γνωστή σε όλους ιστορία υπάρχει κάτι καινούριο. Γιατί η ίδια Ιστορία άλλωστε αυτό μας αποδεικνύει: ότι η Αλήθεια κάθε φορά κρύβεται (λανθάνει) σε αξίες της εκάστοτε εποχής.

Το Κόρπους Κρίστι λοιπόν για εμάς είναι ένα κείμενο που αφηγείται με καινούριο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον Άνθρωπο: σε μία εποχή που περισσότερο από ποτέ παλεύουμε να φιλτράρουμε τα όσα μας έχουν σερβιριστεί ως επίσημη Αλήθεια και ως επίσημη ιστορία και προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας τόσο ως μεμονωμένα όντα ως και ως μέλη ενός συνόλου (κοινωνίας – έθνους) που μεταλλάσσεται… το κλίμα των ημερών, η υποκρισία σε όλα της τα μεγαλεία, η υπερ-κατανάλωση, η ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι, η τάση προς αλληλεγγύη, η αμφισβήτηση της Εκκλησίας και του Κράτους, η ανάγκη για να βρούμε τη Φωνή μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Απόδοση - Βάσια Παναγοπούλου & Λαέρτης Βασιλείου

Σκηνοθεσία & Μουσική Επιμέλιεια - Λαέρτης Βασιλείου

Επιμέλεια Κίνησης - Μαριέλα Νέστορα

Φωτισμοί - Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βίντεο - Χρήστος Δήμας

Παραγωγή – Artisan

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Α. Αχτάρ, Θ. Ελευθεριάδης, Σ. Κυριάκος, Ν. Μοναστηριώτης, Σ. Οικονόμου, Η. Παπακωνσταντίνου, Τ. Παπανικολάου, Ι. Παπλωματάς, Α. Σκεύης, Γ. Σοφιανός, Φ. Τσοτουλίδης, Ν. Φαρμάκης και ο Λαέρτης Βασιλείου.

Διάρκεια παράστασης 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ»

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ «XYTHPΙΟ»

THEATRE & ART CAFÉ

www.polixorosxitirio.blogspot.gr

πηγή: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3560&Itemid=138

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel